Hamstereihin aikaa vajaat 2 vuorokautta, ehtiskohan tassa viela tirpasta yhdet sukat lammittelyn merkeissa? ;) Eikun juu, munhan piti pistella. :)

Pistelin eilen synttariswappiin kortin valmiiksi:
kortti ullalle synttariswappiin

En ole aiemmin juuri tykannyt noista M. Sherryn kissoista, mutta onhan ne naemma ihan sopoja. Noi viikset on kylla vahan oudot, ja jalkipistoja on ihan liikaa, mutta toivottavasti saaja pitaa. Naa kissat tais olla suosikkilistalla. :)

Tassa ois sit se ohje niihin sukkiin:

Lanka: Knitpicksin merinoa, 100 g = n. 402 m. Variera omasta paasta ;)
Puikot: 2,25 mm tai kasialan mukaan.
Tiheys: Sileata oikeata neuletta 28-29 s = 10 cm.
Sukan koko: kenka nro 40. Ohjeen lopussa on vinkki teran lyhentamiseen. Jos joudut neulomaan kapeamman sukan, mallineule on jaollinen 4:lla.

Latvialainen aloitus: Luo 60 s. Ala jaa silmukoita 4 puikolle, vaan neulo kahdella puikolla tasona. Neulo 3 krs ainaoikeaa ja tee sitten koristekrs:
*4 o, kiepauta vasen puikko aloitusreunan alitse ja tyon takaa ympari niin, etta neule kiertyy itsensa ympari*, toista *-*.
Jaa silmukat 4 puikolle ja neulo jatkossa pyoroneuleena. Krs:n vaihtumiskohta on I ja IV puikon valissa. Neulo 2 krs o.

(Pakko ei toki ole tehda tata aloitusta. Luo siis 60 s, jaa silmukat, ja jatka tasta:)

Neulo 10 krs joustinneuletta: *1 o kiertaen (takareunasta), 1 n*, toista *-*.
Neulo 2 krs o. Aloita sitten mallineule (jaollinen 4:lla):

1. krs: *1 o, nosta 3 s neulomatta niin etta lanka jaa tyon eteen*, toista *-*. Koska lankajuoksu neulotaan neuleeseen myohemmin mukaan, jata se hieman loysaksi. Hyva niksi tahan on puikon neulomisen jalkeen venyttaa silmukoita puikolla hieman, jotta lankajuoksut loystyvat. Lankajuoksujen pitaa antaa periksi hieman, muuten neule kiristaa pituussuunnassa liikaa.
2. krs: o.
3. krs: 2 o, *neulo lankajuoksu mukaan: tyonna oikea puikko lankajuoksun alta, neulottavan silmukan lapi, koukkaa lanka mukaan ja tuo se silmukan lapi ja lankajuoksun alitse, 3 o*, toista *-*, 1 o. Lankajuoksun neulomiseen on varmaan muitakin tapoja, mutta tuo oli minulle nopein. Tarkein on, etta se tulee neulottua mukaan tyohon.
4. krs: o. Huomaa, etta IV puikon viimeinen s nostetaan neulomatta!
5. krs: nosta 2 s neulomatta niin, etta lanka jaa tyon eteen, **1 o, nosta 3 s neulomatta niin etta lanka jaa tyon eteen*, toista *-*. IV puikon lopussa on edellisella krs:lla nostettu 1 s neulomatta, neulo se nyt oikein.
6. krs: o.
7. krs: *neulo lankajuoksu mukaan: tyonna oikea puikko lankajuoksun alta, neulottavan silmukan lapi, koukkaa lanka mukaan ja tuo se silmukan lapi ja lankajuoksun alitse, 3 o*, toista *-*.
8. krs: o.

Neljannen kierroksen lopussa nostettava silmukka tuottaa saumattoman mallineuleen jatkumisen (ja krs:n vaihtumiskohdan piilottamisen) I ja IV puikkojen valilla.

Toista mallineuletta yhteensa 5 krt, neulo viimeiseksi 7. krs. Kantapaa tehdaan poikkeuksellisesti III ja IV puikoille (30 s), mallineuleen jatkumisen vuoksi.

Kantapaa:
Aloita neulomalla III ja IV puikon silmukat nurin (nurja puoli). Neulo sitten mallineuletta kuten aiemminkin. Kaikki mallineuleen parilliset krs:t neulotaan nyt nurin. Neulo kantalapun korkeudeksi 28 krs (3,5 mallikertaa), ja aloita sitten kantapaan kavennukset:
Jaa silmukat 3 osaan (10 + 10 + 10). Neulo sitten seuraavasti:
1. krs: 19 o, 2 o yhteen takareunoista, kaanna.
2. krs: nosta 1 s neulomatta, 8 n, 2 nurin yhteen, kaanna.
3. krs: nosta 1 s neulomatta, 8 o, 2 o yhteen takareunoista, kaanna.
Toista 2.-3. krs:ia kunnes puikolla on enaa jaljella keskimmaiset 10 s. Jaa nama kahdelle puikolle. Nama kaksi puikkoa ovat nyt puikot I ja IV.

Kiilakavennukset:
Neulo I puikon s:t oikein, poimi sitten kantalapun reunasta 15 s o. Jatka mallineuletta II ja III puikoilla, ja poimi IV puikolle 15 s kantalapun reunasta. Neulo IV puikolla olleet 5 s o.
Tee kiilakavennukset seuraavasti:
I puikko: neulo kunnes puikolla on 3 s, 2 o yht, 1 o. IV puikko: 1 o, 2 o yht takareunoista, neulo puikko loppuun. (Jatka mallineuletta normaalisti II ja III puikolla.) Kavenna joka 2. krs. Jatka mallineuletta samalla. Huomaa, etta ensimmaisella krs:lla, jolla I ja IV puikolla neulot mallineuletta, joudut laskemaan kiilakavennuksissa katoavat silmukat pois ja aloittamaan mallineuleen siten, etta kun kavennukset on tehty, mallineule jatkuu saumattomasti. Itse tein sen nain:
I puikko: *nosta 3 s neulomatta, 1 o*, toista *-* 4 krt, 1 o, 2 o yht. IV puikko: 1 o, 2 o yht takareunoista, *1 o, nosta 3 s neulomatta*.

Tee kavennuksia, kunnes sinulla on yhteensa 60 s krs:lla. Neulo mallineuletta teraosaan (kantapaan jalkeen) yhteensa 9 krt. Aloita sitten karjen kavennukset:
I ja III puikon lopussa: neulo viimeiset 2 o yhteen.
II ja IV puikon alussa: neulo 1 o, neulo 2 o yht takareunoista, neulo muut s:t.
Jatka mallineuletta myos kavennusten valissa. Kavenna nain, kunnes sinulla on 2 s/puikko. Veda lanka kaikkien silmukoiden lapi, paattele langat ja hoyryta.

Sukkiin voi yksinkertaisuuden vuoksi tehda myos tiimalasikantapaan. Talloin ei tarvitse tehda kiilakavennuksia. Sukka saattaa kiristaa jonkin verran jalassa, silla mallineule ei juuri veny, joten paadyin itse tavalliseen kantapaahan istuvuuden vuoksi.

Karjen kavennukset alkaa n. 5 cm ennen kuin sukka on valmis, joten huomioi tama, jos teet pienempia sukkia.

Mallineuletta en ole tavannut muualla, joten taa on sit ihan omaa suunnittelua ;) Laittakaa sukistanne sit kuvia tulemaan :)

Mie meen nyt pisteleen ja keriin vyyhteja valmiiksi. :)
Edit: Lisäsin kuvan yleisön pyynnöstä ;)

merinosukat 1

Edit: sama paa kesat talvet. En mee viela keriin vyyhteja tai pisteleen, paivitan ton valmiiden toiden listan niin, etta siina on vaan taman vuoden tyot. Viimevuotiset tulee galleriaan, ja niihin linkki. Haamuja siis tulossa, koittakaa kestaa.

9 comments:

Anonymous said...

Se pittää vissiin minunki tehä tuommoset sukat. On todella kauniit!!!

Tuulia said...

Kiitos, kiitos :) Olin itse kans tyytyvainen :)

Anonymous said...

On kyllä ihanat sukat. Pitää ottaa ohje talteen tulevaisuutta varten. Nyt ei ole sopivaa lankaa ja neulontainnostus varmaan laantuu, kunhan olen tuhonnut nuo olemassaolevat Knitpicksin muutamat kerät.

Kun viime tiistaina kyselit ko. lankojen kohtaloa, sain neulomispuuskan päälle. Nyt olen parina iltana neulonut ja omat sukat on melkein valmiit. Vielä pitää neuloa toiset aikuisten sukat ja sitten jämistä molemmille lapsille.

Sini Maaria

ps. tuutko huomenna askartelemaan?

Tuulia said...

SM: Ota ohje talteen myohempaa inspista varten :) Se piti noista sukista sanomani, etta ihan ensikertalaiselle ei toi ohje sovi, mallineuleen kans on vahan saatamista..

Kiva kuulla etta kysely tuotti tulosta ;)

Huomisesta en ole viela varma. Jos paasen sohvanmutkasta ylos, niin tulen. (Lankahamsterikisa alkaa huomenna ja on mahdollista, etta jumitan sohvanpohjaan..) :D Sori kun en ole vastannut!

Anonymous said...

aivan ihana tuo synttärikortti.. *miten nii kuolaa täällä pistelytaidoton ihminen* :(

Tuulia said...

topperi: ela nyt, kylla siekin osaat jos miekin osasin! taidot karttuu vaan tekemalla, mutta sehan on tuttua neulonnastakin.

Ja topperille viela erityiskiitos ja kumarrus. Vatsa ei enaa ole kipea, eika naamassakaan nay Fazerin merkkeja, ja hamsterikisassa menee ne loputkin paketista ;) Kiitos viela hurjasti!

Anonymous said...

Joo, ehkä tuo mallineule sukaksi toteutettuna on aika vaativa. Sukkaohjeessa oli kuitenkin kiva se latvialainen aloitus, jonka voi toteuttaa muihinkin sukkiin. Ja toisaalta tuota mallineuletta voi käyttää johonkin muuhunkin neuleeseen kuin sukkiin.

Saa meilläkin neuloa, ei ole pakko askarrella ;).

Niin, ja tuo sun uusin värjäyskokeilu on aivan ihana kans!

Sini Maaria

Tuulia said...

SM: Juu, mallineule on tosi kaunis myos muihin neuleisiin kuin sukkiin. Olen vahan visioinut neuletakkia tosta. Lasten takkiin se ois aivan ihq!

Jos ajantaju ei peta ja olen ihmisten ajoissa liikkeella, tuon puikot ja lankaa mukanani :)

ADaze said...

Hurahdin tähän malliin totaalisesti. Lankakaupan varastosta löytyi yllättäen tätä kauniin väristä NalleColoria sen verran, että pääsen joskus vielä toteuttamaan tällä mallilla ja langalla itselleni villatakin.

http://i61.photobucket.com/albums/h55/mussukka/Suomusukat.jpg