Kukapa kissan hannan nostaisi ellei... ;D

Kurkistakaas nama lapaset. Aijai kun on tutun nakoset ;) Ihan riipaisi kun oman ohjeensa naki toteutettuna muualla :) Kauniisti muuten sopii Seiskaveikka Raita kuviolangaksi. Ei taydy ihan huono ohje olla, kun tekija aikoi kahdet muutkin lapaset pyorayttaa talla ohjeella :)

Mainittakoon, etta kyseessa on ensimmainen ohjeeni Ullaan, joten ehka tammoinen ilakointi sallittakoon taman kerran. ;)

Ullassa oli muuten tama artikkeli, jonka aiheesta, vahavaraisista lapsiperheista, moni bloggaaja on kirjoittanut. Huomatkaapa artikkelin kuva, pipa ja lapaset ovat paasseet maailmalle :)

Nyt en enaa paukuta henkseleita tekosillani :)


Ajattelin kantaa korteni kekoon taman tekokuitu-luonnonkuitukeskustelun tiimoilta, joihin mm. Elamanlangalla on osuvasti otettu kantaa. Henkilokohtaisesti olen sita mielta, etta kukin neulokoon sita, mika materiaali tuntuu omimmalta. En halua kenellekaan suositella mitaan tiettya materiaalia, koska kaikissa on ne omat hyvat ja huonot puolensa. Omasta mielestani luonnonkuituisilla langoilla on naita hyvia puolia enemman kuin huonoja, ja tekokuituisilla toisinpain. Kummiskaan en ihan olis heittamassa tekokuituisia romukoppaan, koska esimerkiksi niiden lisaaminen sukkalankoihin pidentaa kayttoikaa. (Itse pidan sukkia lahinna lyhyita aikoja paivan mittaan, joten kestavyys ei ole se ensimmainen kriteeri.) 100% tekokuitulankoja olen kayttanyt tosi vahan, lahinna Branching Out-huivissa seka Bernat Boa-langasta tehdyissa huivissa ja jakussa. Tehostelankoina ne olivat aivan kauniita. Luonnonkuituisten lankojen pitomukavuus on kuitenkin ihan toista luokkaa. Ymmarran muun muassa Lankakomeron kirjoittajaa, jonka tekokuituinen lempineule on aivan upea sininen neulepaita, mutta itse en voisi kuvitellakaan taalla kuumuudessa pitavani tekokuituisia neuleita. Jo sekoite-T-paidat tuntuvat ikavilta ihoa vasten.

Toisekseen, otan kantaa tahan kustannuskysymykseen. Minusta on tolkutonta neuloa vain neulomisen vuoksi, halvinta mita saa. En sano, ettako tama on ainoa oikea tapa harrastaa neulomista; itse en vain viitsi panna aikaani ja rahaani materiaaleihin, jotka saan halvimmalla, sikali mikali laatu ei ole korkea. Maksan mieluusti laadukkaista langoista, ja viitsin tehdakin niista jotain. (Neuleideni odotettu valmistumisaikahan on tunnetusti varsin pitka.) Ikavinta minusta on tehda korkealaatuisista materiaaleista neuleita tai muita kasitoita ihmisille, jotka eivat arvosta niihin pantua aikaa, rahaa ja vaivaa. Siksi minulta lahjoja saavat vain harvat, valitut ja karsivalliset ihmiset ;)

Toivottavasti naista nyt ei kukaan pahastu (ainakaan kovasti). Arvostan muitten blogeissa kirjoitettuja mielipiteita, ja niissa on aivan hyvia argumentteja tekokuitulankojen puolesta. Loppuviimeksi taitaa olla kyse mielipide-eroista, ja niistahan on turha kiistella :)


Aivan loppuun pohdinta: Tulisiko kahdesta Nalle Colori-kerasta itselle huivi, vaikka Mystery Shawl 2? Onko joku tehnyt? (Muistikuva on etta on, mutku en muista etta kuka ja missa.)

8 comments:

Anonymous said...

Periaate on hieno, tottakai pitäisi neuloa vain laadukkaista langoista koska "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa". Valitettavasti tämä ei ole toteutuskelpoinen aate kaikille. Pitäisikö jättää neulomisharrastus kesken jos puseron langoiksi ei ole varaa ostaa muuta kuin hetkessä nyppyyntyvää isoaveljeä eikä mitään hienoa alpakkalankoja? Minusta jokainen saa toimia kuten haluaa, saa neuloa kalliista langoista ja tuntea itsensä hienoksi ihmiseksi tai saa neuloa halvasta langasta ja tuntea iloa siitä että ylipäätään saa neuloa. Minusta on älytöntä että halvoista langoista neulovan neulomisen iloa pilataan sillä että tullaan siihen moralisoimaan langan laadusta. Eläkää itse ja antakaa muiden elää.

Tuulia said...

Ohhoh, enpa odottanut etta kommenttiani pidettaisiin moralisointina tai toisten tuomitsemisena. Oletin etta jos viestini lukee ajatuksen kanssa, olisi havainnut minunkin olevan anonyymin kanssa samoilla linjoilla: ei kaikkien tarvitse tehda just niinkuin minusta on hyva ja oikein. Kasittaakseni en antanut kenellekaan mitaan ohjeita siita, mita harrastuksensa kanssa pitaisi tehda, tai millaisilla langoilla neuloa. Sita paitsi silla, mita itse teen, tai millaisia lankoja arvostan, on todella vahan tekemista sen kanssa, miten "hienoksi ihmiseksi" itseni koen (tai koenko lainkaan). Kirjoitukseni oli mielipide, ajatukset lankojen ja neulojien erilaisuuksista ovat mielipiteita, mielipide-eroista en alkanut enka ala riitelemaan.

Toivottavasti muut lukevat tekstini enemman ajatuksen kanssa eivatka nain kovasti yrita ymmartaa vaarin. Anonyymille takaisin: Ela itse ja anna muiden elaa.

Lape said...

Mie ostan sitä lankaa mikä miellyttää silmää, tuntuu mukavalta näppeihin ja ei raavi ;) Tosin talouden huimasta valikoimasta taitaa 75% olla villapainoitteista lankaa, jossa yli 75% villaa...

uusin hankinta on pehmoista ja moniväristä Boston multi coloria, joka ihastutti värillään ja tunnullaan... ja on suurilta osin tekokuitua.... joten kaikki on mahdollista...

Mystery2 on vielä kesken... ainakin kahdesta nallukka kerästä saa ison huivin, eli uskoisin riittävän, kantsii tarkastaa tarvittava metrimäärä ohjeista.... edelliseen tuntui riittävän n. 250g.

Lankakomero said...

Minä neulon neulomisen vuoksi, koska olen todella riippuvainen neulomisesta, yhteen aikaan käytin 500 - 600 grammaa lankaa viikossa, en esim. pysty katsomaan tv:tä ilman neuletta ja kun vielä olen nopea neuloja niin lankaa kuluu.

Poikkeustapauksissa minäkin 100 %:sta tekokuitulankaa ostan (en esim. kävisi maksamaan euroa 50 gramman kerästä 100 % akryylia, ei ole sen arvoista), yleensä suosin joko 100 %:sta puuvillaa ja lankoja joissa on noin puolet tekokuitua, puolet puuvillaa tai muuta luonnokuitua. Olen vain luonteeltani sellainen, että menen aina heikomman puolelle ja kun noita akryylilankoja alettiin niin parjata, täytyi minun puuttua asiaan, varsinkin kun sain ensin sen käsityksen, että langassa ei saisi olla lainkaan tekokuitua mukana.

Sukkiin uhrattu työ menee 100 %:sta villasta neuloessa hukkaan (en pidä sukankutomisesta), sukat eivät kestä. Mielestäni sukkalangaksi kannattaa ostaa keinokuidulla vahvistettua sukkalankaa. Villaa en voi itselleni käyttää kuin sukkiin, koska se kutittaa ja kasvojen lähellä aivastuttaa ja saa silmät vuotamaan.

Kankaasta tehdyt vaatteet ovat sitten ihan eri asia, niiden on oltava juuri käyttömukavuuden takia puuvillaa tai muuta hiostamatonta materiaalia, samoin lakanat, en voi nukkua lakanoissa, joissa on vähänkin keinokuitua, täyttä puuvillaa niiden on oltava.

Olen neulonut melkein joka päivä noin 30 vuoden ajan ja tuossa ajassa on jonkinlainen tuntuma ja kokemus lankoihin tullut ja jo lankaa kaupassa hypistelemällä voi sen laadusta tehdä päätelmiä. Hyvistä langoista voi vähälläkin rahalla neuloa, kun ostaa tarjouksen tai loppuunmyynnin kohdalle sattuessa varastoon, kuten minä teen. Ei se lanka huonommaksi siitä muutu, että on hintaa alennettu.

Susanna said...

huhhuh kun tämä on nyt kuuma aihe :D Mä en olisi voinut edes kuvitella, että tämä synnyttää niin väkeviä kommentteja, kuin mitä nyt on monessa paikassa nähty. Nimettömälle, ei isoveli nyppyynny. Ainakaa mun isoveljet. Ja sehän on melkein täyttä villaa. Ei keinokuidun vastakohta ole alpakka...

Itse neulon nykyään mieluummin langoista, missä vähintään puolet on luonnonkuituja. Ne kestää sitten käyttöä paremmin, eivät hiosta ja ovat mukavempia päällä. Ei tietenkään päde kaikkiin lankoihin.

Mun mielestä on hassua sanoa että on pakko neuloa keinokuitua, kun ei ole rahaa muuhun. Kyllä villaa saa aina ihan yhtä halvalla/kalliilla.

Keinokuiduista mä tykkään kyllä esim Palmalangasta, kun se on niin pehmeää, ja efektilangat on ihania reunuksissa ym.

Lankakomero said...

Ei kai kukaan ole sanonut, että on pakko kutoa akryylista kustannusten takia, vaan esim. minä ja muistaakseni topperi olemme allergisia villalle ja vaikka puuvillaneuleet ovatkin ihania, joskus haluaa talviaikaan jotain paksumpaa ja kun ei voi villaa päällään käyttää on langan oltava jotain muuta. Tarjouksia seuraamalla ja jos on mahdollisuus esim. Korialla käydä kuten minulla pysyy edullisissa langoissa. Pellava-puuvillasekoitelankoja saisi olla enemmän, Novitallahan oli aikoinaan Victoria-nimistä.

Anonymous said...

Alpakka keinokuidun vastineena sai alkunsa siitä Kristelin jutusta, missä se silkin kanssa vaihtoehdoiksi mainittiin ja voivoteltiin kun kaikilla ei ole varaa (toivottavasti leikkimielellä...)

Meeri said...

Puuttumatta kauheasti langanmateriaaliin, vastaan että minä teen punaisesta nalle colorista mysteryshawl2:sta, mutta kuvaa siitä ei vielä ole :)