Kaari-istutettu hiha

Ensin asiaa hihoista, loppupuolella omia kommenttejani noihin pariin edelliseen postaukseen.

Lupasin laittaa noista hihan istutuksista vähän juttua. Idea noihin hihoihin lähti siitä hihan kuviosta, halusin siihen jotain ekstraa. Eräänä pimeänä iltana sain sitten idean, että teen nuo kaaret, vaikka mulla ei rehellisesti ollut mitään visiota siitä, miten sellainen tehdään (en ole koskaan tehnyt edes satulahihoja*). Ikään kuin se ois ennenkään estänyt tekemästä. Siksi tekoprosessi on yritystä ja erehdystä. Alla on ainakin kaaviot siitä, miten sellaiset hihat periaatteessa tehdään.
*Adelheidin ihanassa Luumuletti-mekossa on ymmärtääkseni juuri sellaiset satulahihat.

Lähdin muokkaamaan normaalia hihaa, jonka kaavio on alla.
normaali hiha
Tuossa siis D = olkasauman pituus ja C = hiha-aukon korkeus (eli se mihin pyöriö sitten kiinnitetään). En hoksannut piirtää normaalin istutetun hihan pyöriötä - olettaisin sen olevan jokseenkin tuttu, jos on paitoja neulonut.

Kaari-istutetussa hihassa hiha itse on muuten samanlainen kuin istutettu hiha, mutta pyöriötä on jatkettu:
kaari-istutetun hihan muotoilu
A = kaariosan leveys (jonka sain suoraan mallineuleeni leveydestä), ja B = kaaren korkeus. Näitä voi vapaasti muokata makunsa mukaan, eihän kaaren ole pakko olla kaari. Jos kaarta lyhentää ja leventää, se alkaa muistuttaa normaalin istutetun hihan pyöriötä; jos sitä pidentää ja kaventaa, siitä tulee satulahiha. Helpoin lienee tehdä ensin vähän pitkä ja leveä kaari - hyvin pienillä marginaaleilla neulonnan virheet korostuvat helposti. Louhissa A = n. 10 cm ja B = 8,5 cm. Louhin hihojen päistä on kuva Flickrissä.

Hihat on vielä helppo neuloa, mutta etukappaleisiin sitten pitää vähän tehdä aivotyötä. Alla kaavio, jonka mukaan omani tein.
kaari-istutettu hiha
D ja C ovat samat mitat kuin edellä (vertailun vuoksi). E = 1/2 A:sta (Louhissa siis puolet 10 cm:stä eli korkeampaa matematiikkaa harjoittaen 5 cm), koska A jakautuu sekä etu- että takakappaleen puolelle. B on sama kuin yllä. Olkasauman pituus on D, josta on vähennetty B, ja hiha-aukon korkeus on C, josta vähennetään puolet A:sta. Eli D = G + B, ja C = F + C. Näistä saadaan tietenkin myös että G = D - B ja F = C - E. Toisin sanoen, kun tällainen hihan istutus neulotaan, neulotaan hiha-aukon korkeudeksi E (cm) vähemmän kuin hiha-aukon korkeus normaalisti olisi (Louhissa 25 cm - [10/2] cm = 20 cm). Tuleva olkasauma on kaaren verran lyhyempi (Louhissa 13 cm - 8,5 cm = 4,5 cm).

Neulomisessa konstikkain kohta on tuo kaarevan osuuden hahmottelu. Helpommalla tietysti pääsee, kun ei tee kaarta vaan suoran, vinon reunan. Tein Louhiin kaaret, koska mallineule saneli sen. Neuloin hihan ensin, ja piirsin sitä varten kaavion.
kaaren kaavio
Neuloin etu- ja takakappaleissa kaaren kohdan kahdesti, ennen kuin sain siitä hyvän. Joka kerralla piirsin kaaren kohdan paperille, alla lopullinen versio (josta ei kauheasti saa selvää, ruutupaperi ja lyijykynä on karmea yhdistelmä jopa CS2:lle):
kaaren muotoilu
Yksi juttu pitää ottaa huomioon, kun tuota kaaren kohtaa suunnittelee. Kuvioiden pitää mennä noin 1 s:n leveydeltä päällekäin, koska reunat ommellaan yhteen. (Yleensähän neuleisiin ei anneta saumanvaroja, vaikka periaatteessa ne tarvitaan - vaikka kappaleet ommeltaisiinkin yhteen heti reunasilmukan sisäpuolelta.) Siis se saumanvara on huomioitava sekä hihassa että etu- ja takakappaleissa. Samaa saumanvaraa voi sitten hyödyntää olkasauman kohdalla: Louhissa reunasilmukan kokoinen saumanvara katosi siihen olkasaumaan, kun päättelin sekä etu- että takakappaleissa olkasaumaa varten 9 s (eli 4,5 cm:n verran) ja yhdistin ne myöhemmin. Silmukoiminen ei ole hyvä idea tässä hihassa (eikä minusta yleensäkään olkasaumassa), koska siihen istutuskohtaan tulee paljon tavaraa, ja ainakin Louhissa se tarkoittaa myös lisää painoa ja silmukoitu saumankohta venyy pituussuunnassa. Päätelty ja sitten ommeltu sauma on tukevampi.

Eli lyhyesti: kokeilemalla, mallitilkun tiheyksien perusteella laskemalla ja omat tekemiset dokumentoimalla pääsee todella pitkälle. Toivottavasti näistä oli apua :) Laittakaa kommenttiboksiin herjaa, jos tästä ei ymmärrä. Mie en todellakaan ole mikään ammattilainen, enkä ota vastuuta, jos projekti menee mettään, jos tulee päähän vaikea asia ja poru ja terapeutilla on taas varaa ostaa pikavene. :D

Ja sitten noihin Louhi-kuviin. Jos ruudun sillä puolella oltiin välillä ns. haavi auki, täällä oltiin sitäkin enemmän. Noihin kahteen postaukseen tuli yhteensä yli 60 kommenttia, mikä on hirveästi! Olin ilahtunut ja liikuttunut, kun niin moni oli tykännyt ja innostunut kommentoimaan. Pelkäsin ensin, että "taipumattoman Pohjolan matriarkan mahtitakki" (ihanasti sanottu!) olisi liian tylsä tai yksinkertainen. (Mulla ei oikeasti ole mitään jakoa mennä rutiseen toisten malleista, mutta siitä IK:n Arwenista en tykännyt siksi, että se oli minusta kamalan simppeli. Sitä paitsi se ei edes sopisi Arwenille - haltioiden kuviot on paljon orgaanisempia. Rohanilainen ornamentiikka on geometrisempaa. Se Arwen vois ennemmin olla vaikka Eowynin viltsi.)

Marille totesinkin jo, että nuo viikatemieskuvat ei olleet ihan itse tarkoitus, eikä mulla ole ajatuksena hiipparoida pitkin kyliä noin synkkänä. Tuo hupun kuvio ei vaan näkynyt selvästi, jos huppu oli vähän taaempana. Normaalisti kasvot eivät peity noin paljon, kun huppu on päässä. Hupulle tarvitsin syvyyttä, kun mulla on pitkä tukka ja se on usein kiinni, ja mua ärsyttää aina ostotakkien huppareissa se, että siellä hupussa ei ole ponnarivaraa ja sitten mun korvat jäätyy. Toisekseen huppu on suuri siksi, että voin kietaista kaulaan ja pään ympärille huivin, jos on tarvis.

Takki on tosi pitkä, ja ehkä vähän hankala käyttää, mutta mie tykkään sen aamutakkimaisesta olemuksesta. Just niinkun Villasatu sanoi, kylminä aamuina täydellinen! Mua ei haittaa kylmä ilma, mutta en tykkää palella, ja Louhi ei jätä ketään kylmäksi ;))) Ja Louhille on käyttöä iltaisin myös täällä San Diegossa - kostea ilma tekee olon vielä kylmemmäksi, kuin mitä lämpömittari antaa ymmärtää. Kuvauspäivänä oli tosin lämmintä 33 astetta varjossa, joten hiki kyllä iski. Otettiin Karviksen kanssa vielä noi "goottimadonnan näköinen nainen ja söpöt varpaat druidi-Louhi-takissa"-kuvat sit sisällä, mutta en enää kyennyt pitämään kenkiä jalassa. Siksi näyttää tuossa yhdessä kuvassa (jolle nauroin ShamanCatin kommentin jälkeen ihan litkana), että on Pippin käynyt salaa Gandalfin vaatekomerolla :D Takki on tarkoituksella kovin LOTR, mutten mää sitä Arakornin päälle antas. Se möyrii siellä mettissä, sehän sotkis ton :D

Anna ehdotteli ohjetta Ullaan (ja Louhi-KALia :D), mutta tuota noin.. No, näytän kuvan pelkistä kaavioista, jotka piirsin Louhia varten:
kaaviot louhiin
Niitä on 12 arkkia, eli 24 sivua. Voisin mie toki ohjeen kirjoittaa, mutta kuka Louhia enää neulois..?

Kiitos kaikille kommenteista valtavasti! Luin niitä liikuttuneena ja iloisena, ja taidan käydä niitä lukemassa seuraavan kerran kun Mörvelöpeikko tulee yökylään :) Noista ihanista kommenteista tulee hyvä mieli ja kynnys suunnitella taas jotakin (no, rehellisesti sanottuna ihan päätöntä) on taas matalampi. Kiitoksia vielä kaikille kovasti!

Nyt meen kattoon, josko vuodatus antas mun kommentoida. Niin, ja linkkivinkkinä Adelheidin mielettömän upea Havu-villapaita!

4 comments:

Anonymous said...

No, tuota, Ullan intternetissä on kyllä runsaasti tilaa. :)

Anonymous said...

Nyt vasta kerkisin sivuillesi ja perskutararallaa: Louhi-takkisi on aivan mielettömän hieno! Käsittämättömän hieno! Sanat loppuu kesken. Hienon ja ISON työn olet tehnyt!

Tuulia said...

marjut: no ehkäpä täytyy alkaa sorvaamaan ihan ohje, jos sille on tarvista :))

soile: kiitos :)

Katiija said...

Katiija täällä hei ... minä haluan Louhin ... haluan haluan haluan