Omat vormulatossut!

Mie sain omatkin vormulatossut valmiiksi - kuumeen ja lääkkeiden sumentama aivo ei kyennyt monimutkaisempaan. Ja ne on ihanat! Niitä on koeajettu tämä ilta ja ne on mitä parhaimmat kotona hiippailuun! Pientä fiksailua on ohjeessa (aina on) mutta tossut itsessään on tosi kivat!
vormulatossu 1
vormulatossu 2
vormulatossu 3
vormulatossu 4
Juu, mulla on tommoset "terveisiä Ankkalinnasta"-jalat :)

Tarkempaa speksiä lupasin näistä, ja tässä tulee:
Vormulatossut*
Lanka: Patons Classic Wool, 100% merinovilla, 100 g = 204 m.
Puikot: 3,5 mm bambu.
Menekki: 55 grammaa (!).
Koko: naiselle, jalan koko 40-41.
Malli: omasta päästä.
*Nimi johtuu edellisen postauksen kuvasta, joka toi mulle mieleen vormulaveneen..

Haluatteko ohjeen tossuihin? Ei se mitään, kerron sen silti.

Tiheys neuleessa on 22 s/10 cm. Neulos on tiivistä ja napakkaa. Vastaava lanka paksuudeltaan on Novita Isoveli.
Aloitus: Luo silmukat kärjestä aloitettavaa tossua varten esimerkiksi Ullan ohjeella (itse käytän toisentyyppistä metodia, mutta kyseessä on makuasia). Tarvitset aloitukseen 8 silmukkaa, jolloin jokaiselle puikolle tulee 4 s. Kerroksen alkamiskohta on puikkojen I ja IV välissä, ja kerroksen alkamiskohta tulee jalkaterän päälle.
1. krs: o.
2.-5. krs: Lisäyskrs: lisää 1 s jokaisella puikolla: I ja III puikon lopussa ja II ja IV puikon alussa. Lisäyskeinolla ei ole väliä. Itse lisään neulomalla 1 s:n etu- ja takareunoistaan oikein. Tällöin lisäys tehdään I ja III puikoilla toiseksi viimeiseen silmukkaan, ja II ja IV puikoilla ensimmäiseen silmukkaan.
6. krs: o.
7. krs: lisäyskrs.
8. krs: o.
9. krs: lisäyskrs.
10-11. krs: o.
12: lisäyskrs. Nyt jokaisella puikolla on 11 s ja krs:lla 44 s.
Neulo vielä 35 krs oikeaa. Jos jalkasi on pienempi, vähennä krs:ten lukumäärää. Jaa neule tasoksi niin, että se ei valmiina neuleena purista jalkaterän päältä vaan istuu mukavasti (ks. kuvat yllä).
Jaa tasoksi, kun neule on sopivan mittainen. Tee I ja IV puikkojen välissä 4 s:n palmikko vasemmalle: siirrä 2 s IV puikolta apupuikolla työn eteen, neulo 2 s o I puikolta IV puikolle, neulo sitten apupuikon s:t I puikolle. Neulo 1 krs oikeaa. Kun tulet krs:n vaihtumiskohtaan, aloita neulominen tasona. Nosta tasoneulessa aina reunasilmukka (RS) nurin, toisin sanoen neuleen reunaan tulee ketjusilmukoita muistuttava reunus.
1. krs (NP): RS, nosta seuraava silmukka neulomatta niin, että lanka jää työn taakse. Neulo krs nurjaa, kunnes puikolla on jäljellä 2 s. Nosta seuraava silmukka jälleen neulomatta niin, että lanka jää työn taakse, RS.
2. krs: RS, SSK (nosta 2 s oikein neulomatta, siirrä ne vasemmalle puikolle ja neulo yhteen), neulo krs oikeaa, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, 2 o yhteen, RS.
Toista näitä kahta krs:ta kunnes jäljellä on 26 s. Neulo oikeata vielä 15 krs (muista nostaa nurjalla RS:n viereinen silmukka), tai kunnes tossu on sopivan mittainen. Silmukoi takasauma kiinni. Päättele ja höyrytä. Koristele kiinnittämällä villalanka- tai satiininauharusetti muutamalla pistolla palmikonkohdan alapuolelle. Neulo toinen tossu samoin, mutta neulo palmikkokohtaan oikealle kääntyvä palmikko. Neulo samoin kuin vasemmalle kääntyvä palmikko, mutta siirrä IV puikon 2 s apupuikolla työn taakse.

Edit: langan paksuudesta laitoinkin jo kommenttilaatikkoon, mutta tässä vielä lyhyesti:
Lanka, joka mulla oli, on paksuudeltaan Isoveljen luokkaa. En siis mene vannomaan, että Isoveljen menekki on sama, tai että se neuloutuu samalla tavalla. Tuo Patonsin lanka voi olla "kuohkeampaa" ja mennä tiiviimmin kasaan neuloksessa kuin Isoveli, joten tiheys on ohjeellinen. Kun aloitat tossua kärjestä, silmukka- tai kerrostiheydellä on vähän merkitystä, koska leveyttä joutunee säätämään omaa jalkaa vastaavaksi - mulla on leveä jalka, jollain toisella voi olla hyvin kapea ja pieni jalka. Samoin pituutta joutuu säätämään, koska ei kaikilla tietenkään ole näin iso jalka kun mulla. Eli tuo ohje on viitteellinen, koska tossua on pakko kokeilla omaan kinttuun neulomisen välillä.
Tossu on takaa aika matala, joten jos haluat korkeamman takasauman, lopeta kaventaminen aiemmin. Nostettujen silmukoiden reuna muodostaa aika tiiviin reunan, joten sekin auttaa tossun paikallaan pysymisessä. Joka tapauksessa tiukasta käsialasta on näiden kanssa etua.

Siinäpä se. Ilmotelkaa jos on mokia. Mie otan kuvan tosta käpertyvästä reunasta kun aurinko taas paistaa, koska näin iltasella siitä ei tullut selvää.

PS. Takin helmalipareen kanssa näyttää viimein onnistuvan. Helma on ollut pari päivää telakalla, ja ensi kokeilut tänään näyttäisivät, että putkeen menee! Kuvia, kun rohkenen näyttää, eli kun valo piisaa.

8 comments:

Anonymous said...

Ihanan jouluiset!

laurar said...

Jee, nää on kivat, kiitos ohjeesta. Saa pienistä nyssäköistä kivoja joululahjoja. Ehkä.

Makepeace75 said...

Tackar. :o) Meni heti mun ohjekansioon. Tällä saa tosiaankin tuhottua jämälankoja.

laurar said...

En vielä ehtinyt testailemaan, mut tuo "22s/10cm vastaa Isoveljeä" jäi pohdituttaan...

Vyötteissä 7 veljeksen tiheydeks ilmoitetaan 18s/10cm, Isoveljen 15s/10 cm ja Woolin 22s/10 cm. Novitahan suosii nykyään paksuja puikkoja ja kalaverkkomaista neulepintaa, mut ajattelin vaan varmistaa...

Anonymous said...

Ihanat! Ja kiitos myös ohjeesta.

Altocumulus said...

Mainiot! :) Semmoinen tuli mieleen, että tossut on kuvan perusteella takaa aika matalat. Pitää vissiin neuloa tosi napakkaan, ettei lerpota sieltä takaa ja putoa jalasta? Mietin vaan, kun mun neulomana tahtoo aina villasukatkin lerpottaa ajan kanssa ja inhoan sellaista!

Tuulia said...

kiitos kaikille kommenteista :)

laura: juu, pistin ton isoveljen ihan tarkoituksella. Patonsin merino on paksuudeltaan samaa luokkaa, ja sillekin ilmoitetaan ohjeellinen tiheys, joka on novitamaisen suuri. Toi lanka on selkeesti paksumpaa kuin Nalle tai Wool tai seiskaveikka, ja minusta Isoveli oli ihan samanpaksuista. En tiedä sitten mikä on Isoveljen metrimäärä (lankaboksi on kaukana), eli onko Isoveli jotenkin "tiiviimpää" kuin toi merinovilla. Miepä laitan tästä jotaki edittiä tohon tekstiin. Kärjestä aloitettavissa sukissahan on onneksi se mahdollisuus, että voi säätää sen leveyden omalle jalalle sopivaksi, ja samoin omaan tiheyteen sopivaksi. Täytyy säätää tota ohjetta vielä, kiitos huomautuksesta!

alto: juu, mie halusin takaa matalat tossut, jotka on tosi napakat, eli täytyy neuloa tiivistä. Siksi valitsin ohjeellista puikkokokoa reilusti (-1,5 mm!) pienemmät puikot, koska miekin neulon lerppua..

Anonymous said...

Neuloin juuri vormulatossut isoveljestä ohjeen silmukkamäärillä ja kolmosen puikoilla, koko on minun 40-kokoiseen jalkaani täydellinen. Kiitos mainiosta ohjeesta!