Boleropaita

Alla on boleropaidan ohje. Systerille ja ShamanCatille iso käsi koeneulomisesta ja korjauksista ohjeeseen. Jos ohjeesta tulee kysyttävää tai siinä on virheitä, laita sähköpostia osoitteeseen tuulia piste salmela ät gmail piste com.
EDIT: typoja.

Ohjetta ei saa kopioida tai käyttää kaupallisesti ilman lupaa.


Boleropaita
boleropaita 4

koko: M (L/XL)
lanka: SandnesGarn Kitten Mohair, punainen, 235 g.
puikot: 80 cm:n pyöröpuikot 4 mm ja 4,5 mm. Kaulukseen tarvitaan myös 60 cm:n pyöröpuikot kokoa 4 mm ja 4,5 mm.
tiheys: 18 s ja 27 krs sileätä oikeata neuletta 4 mm:n puikoilla = 10 cm.
Neuletta ei ole suunniteltu vartalonmyötäiseksi, vaan pikemminkin löysästi istuvaksi neuleeksi, joka ei purista, vaikka alla olisi paksumpaakin vaatetta. Isommassa koossa rinnanympärys on 108 cm (neuleen vartalo-osan levein kohta), neuleen koko pituus noin 37 cm ja hihan sisäpituus 53 cm. Neule on ollut valmistumisestaan asti jatkuvassa käytössä, ja etenkin joustinosuus venähtää, joten sen voi neuloa pienemmilläkin puikoilla. Ja jos etuvarustuksesi on pienempi kuin allekirjoittaneella, suosittelen pienempää puikkokokoa joustinosuuden neulontaan, jotta neule istuisi hieman paremmin.

Lue koko ohje huolellisesti läpi ennen kuin aloitat neulomisen. Huomaa, että kavennuksia tehdään myös neuleen nurjalla puolella, ja kavennuksia on selitetty seikkaperäisesti. Koska neule on etupuoleltaan osin kaksinkertainen, kappaleiden yhdistäminen on selitetty erikseen ja siihen on mainittu vaihtoehtoisia keinoja.

boleropaita takaa
Takakappale: Luo pienemmille puikoille 80 (90) s ja neulo sileätä oikeata neuletta 4 cm. Kavenna sitten kädentietä varten molemmissa reunoissa 1 x 2 s ja 2 x 1 s = 72 (82) s. Jatka sileätä kunnes neuleen korkeus on 26,5 cm. Oikea olka: neulo OP:n krs:lla ensimmäiset 26 (23) s o, käännä. Neulo seuraava krs (NP): reunas, 3 s n yhteen, loput n. Neulo seuraavalta OP:n krs:lla 3 s o yhteen kaula-aukon reunassa, kavenna samoin vielä kerran seuraavalla OP:n krs:lla. Neulo 3 krs sileätä oikeata neuletta, päättele olan s:t. Neulo toinen olka peilikuvaksi, jätä kaula-aukon 26 (30) s apulangalle odottamaan.

boleropaita edestä
Vasen etukappale: Luo pienemmille puikoille 26 (23) s. Aloita lisäykset 1. OP:n krs:lla. Lisäykset tehdään krs:n lopussa. Muista neuloa samalla kavennukset kädenteitä varten samalla tavalla kuin takakappaleessa. Lisää joka 2. krs 3 x 4 (3) s, 5 x 3 s, 1 x 2 s, 9 x 1 s. Lisää vielä joka 4. krs 3 x 1 s = 63 (57) s.
Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen 2 krs o. Neulo OP:n krs:lla reunasta ensimmäiset 28 (31) s o, kavenna seuraavalla (NP) krs:lla neulomalla 3 n yhteen, jatka kavennuksia OP:lla kaventamalla 1 x 2 s, 4 x 1 s joka toinen krs, ja vielä 1x 1 s joka 4. krs. Neulo lopuksi 13 krs o, päättele kaikki s:t. Neulo toinen olka: jätä keskimmäiset 17 (20) s odottamaan, olkaa varten jää 12 s. Neulo olka samoin kuin toinenkin, viimeiset 13 krs neulo 3 s:lla.

Neulo oikea etukappale vasemman peilikuvaksi. Huomioi, että lisäykset tehdään nurjan puolen krs:n päätteeksi.

Neulo joustinneuleet erikseen kappaleisiin. Joustinneule neulotaan yhteen kappaleeseen kerrallaan, ja kappaleet yhdistetään vasta joustinneuleosuuksien neulomisen jälkeen.

Poimi vasemmasta etukappaleesta 98 (114) s joustinta varten. Neulo 2 o, 2 n -joustinta isommilla puikoilla. Neulo joustimen korkeudeksi 9 cm, päättele löyhähkösti. Neulo oikea etukappale samoin. Poimi takakappaleesta resoria varten 72 (82) s, neulo joustinta 9 cm ja päättele.

Kaulus: Kaulusta varten joudut yhdistämään kappaleet. Ompele ensin sivusaumat. Koska etukappaleet tulevat olkasaumoista päällekäin, ompele ne kiinni takakappaleeseen yhtä aikaa. Vaihtoehtoisesti voit ommella päällejäävän sauman ensin silmukoiden ja vetämällä langan kireäksi, ja ommella alle jäävän kappaleen reunan kiinni saumaan nurjalla puolella.

Poimi kauluksesta 100 (112) s. Etukappaleissa joudut poimimaan kaksinkertaisesta reunasta koska kaulusta ei ommella muuten kiinni mitenkään. (Jos poimit vain päällejäävästä kappaleesta, ompele etukappaleen reuna kiinni poimittujen s:den reunaan.) Neulo joustinta pienemmillä puikoilla 9 cm, jatka sitten isommilla puikoilla, kunnes kauluksen korkeus on 25 cm (tai halutun korkuinen). Päättele löyhästi: neulo 2 s (yksi kerralllaan) vas. puikolta, siirrä ne takaisin vas. puikolle ja neulo takareunoistaan o yhteen. *Neulo seur s vas puikolta, siirrä molemmat s:t takaisin vas puikolle, neulo takareunoista o yhteen*. Toista *-*.

hihat 2
Hihat: Luo isommille puikoille 46 (50) s ja neulo joustinta 21 cm. Vaihda pienemmät puikot ja neulo sileätä neuletta. Lisää samalla 2 s:n päässä reunasta molemmissa reunoissa 20 x 1 s (= 86 (90) s) joka 4. krs:lla. Neulo vielä 7 krs o. Aloita sitten kavennukset pyöriötä varten. Kavenna molemmissa reunoissa joka 2. krs:lla 2 s:n päässä reunasta 2 x 2 s ja 1 x 1 s. Aloita seuraavalla OP:n krs:lla päättelyt: päättele jokaisen krs:n alussa 2 x 3 s, 2 x 4 s, 7 x 5 s ja 2 x 6 s. Päättele loput s:t seuraavalla krs:lla.

Pingota kappaleet muotoonsa. Yhdistä hihat vartalo-osaan.
boleropaita 3boleropaita 1

18 comments:

ctrl+z said...

Hei Tuulia, saisko vielä jotain mittoja valmiista neuleesta, koot kun vaihtelevat aika paljon enkä ainakaan itse aina tiedä, mihin kokoon kuulun... Vaikkapa vartalonympärys tai leveys ja hihan sisäpituus (tosin sitä voi kyllä säätää itsekin...) Kiva paita ja uusi pohjakin näyttää hyvältä :)

Tuulia said...

ainoliisa: juu otan mittoja jahka olen samassa kampassa mittanauhan kanssa :) Eli saadan ohjetta viela tassa tanaan!

Anonymous said...

Täällähän on uutta ja hienoa!! Ja ohjekin - menee "pakko tehdä" -listalle :)

laurar said...

Vau, kiitos! Tätä pitää kokeilla.

muoriska said...

Kiitos... :)

Anonymous said...

Kiitos ohjeesta! Tämä täytyy ehdottomasti tehdä! Ja hyvältä näyttää uusi pohja! ;)

Jatta said...

Kaunis neule ja kaunis pohja. Tää pääsee to do-listalle varppina!

Anonymous said...

Ihanaa! Tämä menee kärkeen listalla :) Olette loistava!

Sari (saristitching) said...

Tää on kyllä tosi kiva! Tahtoo boleron!

Makepeace75 said...

On se vaan niin hieno. :o)

Anonymous said...

Wau! Toiset ne osaa!

Tämä menee kyllä to do-listan kärkeen miunkin osalta. Päässä vilisee jo kovasti että minkä väristä kitteniä tähän si haluaisi hankkia ensi kuussa. :P

nanna said...

Tää on ii-haa-na. Ja uusi sivupohjakin on kaunis. Harmi kun ei ole Kitteniä kotona, ei pääse heti kokeilemaan. Voisin tosin yrittää vaikka jollain korvaavalla langalla ja raportoida sitten onnistumisesta...

Anonymous said...

Kiitos ohjeesta Tuulia!

Stricker said...

Suuri kiitos ohjeesta, pääsee tosi äkkiä puikoille! Ja uusi väri ja malli on oikein harmoninen ja hyvä.

Martsuli said...

Kiitos ohjeesta!

Anonymous said...

todella kaunis neule=)

t:Sari

http://merikko2.vuodatus.net

Anonymous said...

On kyllä kaunis ja käytännöllisen oloinen neule. En ole aikoihin innostunut mistään valmiista mallista niin, että vielä saman vuorokauden aikana pitää kirmata lankakauppaan. Nyt tämä on puikoilla sammalenvihreänä versiona.

Hanna

Elli said...

Kiitos Tuulia ohjeesta!