P Terä eellä puuhun

Alla on kahden sukan kantapäät. Kumpi sukka on neulottu kärjestä alkaen?
terä eellä 1
terä eellä 3

Itse asiassa molemmat:
terä eellä

Tykkään neuloa sukat kärjestä ylöspäin, mutta kantapäävaihtoehtoja on tarjolla varsin niukasti. Yleisimmät lienevät tiimalasikanta ja jälkikäteen tehty kanta. Näistä tiimalasia en tykkää neuloa, enkä pitää jalassa, enkä tykkää sen ulkonäöstä. Jälkikäteen tehtyjä kantapäitä olen neulonut riittämiin. Se istuu pullakinttuuni aivan mainiosti, mutta on vähän tylsä tehdä, ja sen joutuu tekemään erikseen. Tavallisen holskukannan etu on se, että se neulotaan sukan terän ja varren väliin, eikä ylimääräisiä operaatioita tarvita. Toisekseen, huhu kertoo, että jossain on kapeajalkaisia ja korkeakantaisia henkilöitä, joille ehkä jälkikäteen tehdyn kannan neliömäisyys ei sovi.

Jotain uutta siis halusin kantapäihin, ja aikani asiaa kypsyteltyäni tein kaksi eri versiota hollantilaisesta kantapäästä, joka neulotaan nurinpäin. (Näiden soveltaminen ranskalaisiin kantoihin on verraten yksinkertaista, teen seuraavan sukkaparin kohdalla jonkinlaista tutoriaalia siihenkin. Ei kaikkia herkkuja kerralla, sentään!) :)

Neuloin molemmat sukat normaalisti aina kiilalisäyksiin asti. Ilman kiiloja näitä kantapäitä ei oikein voi (kannata) tehdä. Varresta alaspäin neulotuissa sukissa kantalapun korkeus määrittelee kantapään väljyyden ja istuvuuden. Kärjestä neulotuissa saman asian ajavat kiilat. Jos jalkasi on kapea, neulo kantalaput suhteellisesti kapeammaksi kuin alla olevissa vinkeissä, ja neulo kiilat verraten jyrkästi (ts. tee kiilalisäykset suhteellisen lyhyellä matkalla). Jos kantapääsi on korkea, neulo kiilalisäyksiä enemmän (ts. lisää enemmän silmukoita).

Aloitin kiilalisäykset I puikon lopussa ja IV puikon alussa, kun kappaleen korkeus luontireunasta oli 15 cm. (Elä piä ohjenuorana tätä, mitta on yksilöllinen. Kannattaa katsoa esim. varresta alas neulotusta sukasta, missä kohtaa varpaista mitattuna kiilakavennukset loppuvat, ja pitää sitä vinkkinä.) Sukkien teräosissa on 16 s/puikko (yht. 64 s). Lisäsin sopivin välimatkoin n. 2,5-3 cm:n matkalla niin, että Trekking-sukissa oli 22 s I ja IV puikolla ja raidallisissa 24 s I ja IV puikolla. Lisäysten jälkeen neuloin 2 krs o, ja aloitin kannan neulomisen.

Trekking-sukkien kanta
Teräosan jälkeen jatketaan kantalapulla, joka neulotaan I ja IV puikon silmukoilla (44 s). Neulo edestakaisin mallineuletta:
1. krs: reunasilmukka, [nosta 1 neulomatta, 1 o], toista [-].
2. ja 4. krs: nurin.
3. krs: reunas, 1 o, toista [-].
Toista krs:ia 1-4 yhteensä 6 kertaa. Seuraavalla oikean puolen krs:lla neulo 26 s, SSK, käännä.
[Nosta 1 s neulomatta, 8 n, 2 n yhteen, käännä. Nosta 1 s neulomatta, 8 o, SSK. Käännä.] Toista [-] kunnes kavennettavat s:t loppuvat. Jäljelle jää 10 s. Jaa nämä s:t tasan kahdelle puikolle, krs:n vaihtumiskohta on näiden puikkojen välissä. Poimi kantalapun reunasta tarvittava määrä silmukoita, jotta saat alkuperäisen silmukkaluvun/puikko (tässä 16 s, joten poimi 6 s). Jos joudut poimimaan ylimääräisiä silmukoita reikien välttämiseksi, kavenna ne pois seuraavilla kerroksilla.
Kuvassa näkyy neulontasuunta kantapäässä. Sukan kärki on oikealla, ja varsi kuvan yläosassa.
trekking kanta

Raitasukan kanta
Kun olet tehnyt kiilalisäykset, ja neulonut 2 krs näiden jälkeen o, neulo kantalappu. Ota I puikolta 7 s ja IV puikolta 7 s (yhteensä 14 s) yhdelle puikolle. Neulo kantalappu näillä silmukoilla. Kantalappu sijoittuu kantapään pohjaan (ks. kuva alla)
Neulo kantalapun 14 silmukalla sileätä oikeata (taikka vahvistettua neuletta) 20 krs.
terä eellä 2
Poimi sitten kantalapun reunoista 9 s molemmilta puikoilta (helpottaa neulomista jos jaat kantalapun s:t kahdelle puikolle, 16 s kummallekin). Poimintakrs:lla ei kavenneta. (Huom! Jos et halua poimia silmukoita nurjalla krs:lla, neulo 1 krs o sukan ympäri ja poimi s:t kantalapun toisesta reunasta samalla. Nurjalla poimiessa tarvitsee muistaa vain neuloa nurjaa niin, että lanka kulkee työn edessä, toisin sanoen langanjuoksut jäävät nurjalle). Neulo kantapää poimituilla silmukoilla (32 s) niin, että yhdistät kantapään samalla I ja IV puikon silmukoihin (tämä tehdään kaventamalla kantapään reunasilmukoilla).

Neulo poimintakrs:n jälkeen seuraavasti:
1. krs: nosta 1 s neulomatta, 30 o (ts. kunnes kantalapun toisessa reunassa on 1 s jäljellä). Nosta se oikein neulomatta, ja nosta myös seuraava silmukka I puikolta oikein neulomatta, ja neulo nämä kaksi nostettua oikein yhteen takareunoistaan (SSK), käännä.
2. krs: nosta 1. s neulomatta, 30 n, neulo kantapään viimeinen ja IV puikolla oleva seuraava s nurin yhteen, käännä.
Toista näitä kahta krs:ta, kunnes aiempia I ja IV puikon silmukoita ei ole enää jäljellä. Ne 32 s (16 s/puikko), joilla neuloit kantapään, ovat nyt uudet I ja IV puikot. Alla olevassa kuvassa I puikko on oikealla ja II puikko vasemmalla.
raitasukan kanta

Tässä nämä kaksi niksiä. Virittelen lisää seuraavien sukkaparien kohdalla. Kommenttiraidalle korjauksia, jos ja kun virheitä löytyy. Nämä on taasen vinkkejä ja ajatusleikkejä, ihan itse soveltamalla saapii parhaat kannat sukkiinsa.

I figured out a way to knit the Dutch Heel in toe-up socks. I actually came up with two methods. Let me know if you want a translation.

8 comments:

Sini said...

Kiitti selkeistä kantapääohjeista!! Kyllä näiden kanssa kelpaa opetelle uutta :)

Anonymous said...

Tämä laitetaan odottelemaan seuraavaa sukkaparia. Kärjestä päin neulominen on kyllä hyvin äkkiä muodostunut miullekkin mieleisimmäksi, saa langankin kulutettua viimeisille senteille.

Oon ite tässä pähkäilly sitä tiimalasikantapäätä ja miten sen sais tämmönen "väärin nurjat"-neuloja toimivaksi. Ehkäpä piakkoin..

Kiiros selkeästä ohjeesta!

Lappis said...

Haa, sä rupesit tähän ennenku mä ehdin pöötä sanoa. Erinomainen kantapääsysteemi!

Mulla on vielä tossa kiilavaiheessa omani. Mut siihen on vähän erilainen visio vielä. Katsotaan, sano lääkäri...

Anonymous said...

Jee, taas pääsee kokeilemaan uudenlaista tapaa!
Oma sukka sopassa mullakin...
Vähän vaan erilainen ratkaisu.
Heitin maililla :-)

- ShamanCat

Anonymous said...

Heippa,

Loistava blogi ja niin passelit ohjeet. Uskaltaisinko kysyä sinulta/muilta tietäväisiltä:tykkään neuloa sukkia metallisilla sukkapuikoilla, mutta tuo ikuinen harmaa väri käy hermoon. Siis mistä löytyisi värillisiä/tuollaisia kauniin kultaisia neulojaa piristämään. Noita bambuisia ei uskalla käyttää 2-2,5 kokoisina, minulla ne menevät äkkiä katki, sniif..

Tuulia said...

paula: noi sattuu olemaan jenkkipuikkoja, merkkiä Susan Bates, ja kyseisen valmistajan puikot ovat värikkäitä. Muiden valmistajien puikot lienevät tylsän yksivärisiä. Batesilla taitaa olla samankokoiset aina samanvärisiä niin sukka-, pyörö- kuin pitkissä puikoissakin. En tiedä saako Batesin puikkoja sieltä Suomesta, mutta jos tarvitset puikkoja niin laita spostia, niin katsellaan :)

Anonymous said...

Jahas. En ole koskaan tuollaista tapaa nähnytkään!! Mielenkiintoista.

Kate said...

Kiitos selkeistä ohjeista, minäkin aloitan mielelläni sukat kärjestä ja tuon kantapää'ongelman' olen myös huomannut. Nyt pääsee kokeilemaan jotain uutta :D