Pohjan Neito

The white cardigan is finally finished. And I love it!

Valkoinen palmikkotakki on viimein valmis. Ja se on ihana!
pohjan neito 1
I know, it is a bit too simple, and there's a couple horrible design flaws which always catch my eye, but I know I will wear this and wear it proudly!

Tää on ehkä hieman simppeli, ja pari aika hurjaa mokaakin siinä on, mutta kyllä mie tätä varmana vielä pidän paljon, ja pidän ylpeänä!
pohjan neito 4
My regular readers might remember Louhi, the long grey cardi I designed and finished 9 months ago. I was - and am - very proud of it (although Louhi, too, is full of little errors), and have worn it so much I might have to reknit it eventually.

I've been asked to give out the pattern for Louhi, and I would've done so already had I not mysteriously deleted or destroyed the charts on my computer. (Our laptop died on Christmas Eve, and I lost a lot of information when that happened, and I believe the Louhi charts were among those lost forever.) So, I'd have to reconstruct Louhi, which was a pleasant task, since I always wanted to reknit Louhi in some form or other. The original is very long, so I decided to go for a simpler and shorter version of the cardigan.

Since this cardigan is not Louhi but closely related to it, I will call it Pohjan Neito. It means Maiden of the North. In Kalevala, Louhi is the matriarch of the North, a strong and powerful woman, and her daughters are called Maidens of the North. They too, are difficult to get and strong women in their own right. Since Pohjan Neito is quite simple, but still not the simplest pattern there is, I think the name suits it well - my Maiden is (ahem) hard to get. At least it'll take a while to knit, even though it is not very difficult. I took some 40 hours to knit this one.

Säännölliset lukijat muistanevat Louhin viime syksyltä. Vaikka sekin on täynnä pieniä ja isompia virheitä, se on ollut paljon pidetty ja rakas neule. Sitä on pidetty itse asiassa niin paljon, että se täytynee neuloa joskus uudelleen.

Louhin ohjetta on kysytty moneen otteeseen, ja olisin sen jo antanutkin, mutta koneeltani ovat kadonneet Louhin alkuperäiset kaaviot. Ilmeisesti kyseessä on käyttäjävika taikka sitten ne hävisivät, kun kannettava nyykähti viimeisen kerran viime jouluna. Joka tapauksessa Louhi piti rekonstruoida ja neuloa uudelleen, jos ohjetta oli aikomus saada joskus julki. Toisaalta originaali Louhi on todella pitkä ja massiivinen neule, joten pienempi ja lyhyempi versio väikkyi jo mielessä.

Koska tämä on sukua Louhille, muttei kuitenkaan Louhi itse, tämä sai nimen Pohjan Neito. Kalevalan Louhi on matriarkka, voimakas naishahmo, eivätkä hänen tyttärensäkään, Pohjan neidot, ole ihan joka pojan vietävissä. Eikä tämäkään neito ole mikään (köh) "helppo". Vaikka ohje onkin aika simppeli, ei se silti ihan hetkessä valmistu. Itse neuloin tätä noin 40 tuntia kaikkiaan.
pohjan neito 3
The pattern for Pohjan Neito will be published in the fall edition of Ulla, which should be around Oct 7th.

Louhin ja Pohjan Neidon ohjeet tulevat syksyn Ullaan, joka ilmestynee lokakuun alussa.
pohjan neito 5
Now, a few words about finishing a garment. I always find this a very difficult time, since I'm only able to spot the mistakes I made and the design flaws I didn't notice in time. Almost always I find something I could fix, but being almost done with a garment, I just hate the idea of ripping and reknitting. And then, when I know I'm almost done with a garment, the last yarn-ends to be woven in, the last buttons to sew, the blocking... I just can't get myself to doing those. I really have no idea why I find finishing a garment so difficult.

But then.. time passes, and I look at my finished garment with "new eyes". And I find it pretty and nice, despite the obvious flaws and mistakes. I wear it a lot, and it becomes almost like an old friend. You notice the good qualities, and learn not to just concentrate on the not-so-perfect ones.

Oh, and a note to my SP: I am very easy to please, even though I have spent some money on yarn and books lately ;) (I won't be buying any yarn before the Christmas, so yarn is always a good choice ;D) Just check out my amazon.com wishlist, and the updated SP11 questionnaire. And if you have any questions, just let me know.

77 comments:

Sini said...

Vau! Siis VAU!! Todella upea kokonaisuus :)

kramox said...

oi se on kaunis!
tuo selän kuvio on kiva yksityiskohta :)
ei malttais oottaa Ullaa, siihen on nyt tulossa niin paljon kaikkee ihanaa.

Meeri said...

Uiks, toi kaulus! Ja tähänkös oli ohjetta Ullaan tulossa varmasti? :D

Perhoneito said...

Wow! Järjettömän upea takki! Ehkä kaunein villatakki, mitä olen koskaan nähnyt, ja nyt en liioittele yhtään. Olet todella taitava!

heidi said...

Ei ole totta kuinka upea! Silmät meinasivat kääntyä pysyvästi ympäri, kun luin sanat "bit too simple". :)

Anonymous said...

Mahtavia neulomuksia olet tehnyt. Nyt vasta odotankin kuin kuuta nousevaa tuota Ullaa!!!
Harmi, en löytänyt tuota ohjetta siitä villatakista mainitsemastasi osoitteesta...

Anonymous said...

Upea jakku! Olen aina ollut palmikkofani. Jäänkin odottelemaan ohjettasi Ullaan. Tämän haluaisin toteuttaa ehdottomasti!

"Salaa" olen käynyt ihailemassa neuleitasi jo pitkään. Nyt ihan innostuin kommentoimaan! :D

Anonymous said...

Aivan äärettömän hieno! Kun loppuvat aina ylistyssanat näiden sun töidesi kanssa. Mutta siis upea! Erityisesti tykkään tuosta palmikkopaneelista ja noista kiinnittimistä.

tikru said...

Uskomattoman upea. Todella mahtavanihanankaunis :)
Huippu.
Tykkäilen monesta kohdasta ja kokonaisuudesta kans.
Lääh.
:P

Anonymous said...

VAU. Ei juuri muuta voi kommentoida, kun ihan ääneen pääsi tuo sana kun eka kuvan takistasi näin. Mahtavaa että ohje on tulossa, ehdin nimittäin jo ajatella että taas on syytä apinointiin ... ;)

Anonymous said...

Kaunis on! Aiva käsittämättömän kaunis.
Ullaa odotellessa täytyy kiillotella puikot valmiiksi...

Anonymous said...

Voi että on kaunis! En voi kuin ihailla. Ei vain taida sopia minun ruumiinrakenteelleni... Tai sitten pitäisi muokkailla pitempi. No, tyydyn nyt vain kuolaamaan kuviasi ;-)

Laura said...

Vau! Tämä on aivan upea! Mykistyttävä.

Tuo on myös ainakin kuvassa tosi juhlavan näköinen. Ja ihanan ryhdikäs.

adelheid said...

Aivan mielettömän... majesteettimainen! Kaulus varmaankin tekee sen, mutta mulle ainakin tuli heti sellanen majesteetillinen ja hieman aatelismainen tunnelma :D

pulu said...

Upea, mahtava, ihana! Kaikin puolin todella ajatuksella tehdyn näköinen, soljetkin just sopivan vaan ei liian prameet ja kivasti aseteltu. Ja selkäkuvio on aivan mahtava yksityiskohta...
Sopii sulle todella, todella hyvin :)

maikku said...

Mykistynyt huokaus. En pysty muuta sanomaan.

Anonymous said...

Todella kaunis neuletakki. Ehdottomasti parhaita, joihin olen törmännyt. Pohjan neito on tälle hieno nimi. Kaikki napsahtaa tuossa paikalleen, palmikkokuvio, langan väri ja nimi.

Makepeace75 said...

Mamma! Tollasen mäkin haluan! Mykistävän upea, ei voi muuta sanoa. Upeat yksityiskohdat, tarkkaan harkittu kokonaisuus, soljet pisteenä i:n päällä. Aivan ihana. :o) Mun pitäis palkata bussilastillinen orjatyövoimaa, että saisin moisen ihanuuden joskus itselleni. :D

Anonymous said...

Wow! Aivan mahtava! Uskon että tulee käyttöön, on niin kaunis.

Anonymous said...

Aikas pähee, ei voi kuin kehua!

Anonymous said...

Ällistyttävän upea. Paljon hienoja yksityiskohtia, tykkään kauluksesta ja napituksesta ja selän kuviosta ja..

Anonymous said...

Uskomaton Pohjan neito! Tai Lumikuningatar! Eihän tässä löydä enää sanojakaan lisäylistykseen. Jatkan hyperventiloimista...

- ShamanCat

Anonymous said...

Kyllä tuo on vähän liian simppeli ja ne pari hurjaa mokaa ovat niin selvästi nähtävissä, että en kyllä kehtais pitää... ;)

Aikuisten oikeesti: tuo on HIENO!!! :) Eikä edes yksinkertainen. (Ja missä ne mokat muka on?) Wautsi wau! :)

Anonymous said...

UPEA!! Henkeäsalpaavan kaunis! Ja ohjekin tulossa?! Ihanaa! Kiitos!

Anonymous said...

Oon ihan sanaton! Siis todella upea luomus!!!

Vilma said...

Ooh Ooh Ooh!!! Tulis jo se Ulla... :)

Anonymous said...

Pohjan neito on upea! Ei tässä muuta osaa sanoa...

Terhi said...

Tosi kaunis takki, sopii sulle täydellisesti!

Marika said...

Ketta kaikkiaan sykähdyttävän upea !! Odotan innolla seuraavaa Ullaa !!

Anonymous said...

WAU!! Todella upea jakku!!Mykistyn aivan:)

Jenni said...

Todella upea! Sinulla on kyllä silmää suunnitella kauniita neuleita. Kiva käydä täällä ihailemassa :)

Anonymous said...

Uskomattoman kaunis! Ja ihanaa, että jaat ohjeen kanssaneulojille. Ullaan on tosiaan luvassa paljon ihania neuleita, ei malttaisi odottaa :)

-Merja-

Anonymous said...

Joukon jatkona: Upea ja sopii sinulle todella hyvin.

uhoava gnu said...

Todella, todella, kaunis! Upean näköinen päälläsi.

Jatta said...

Järjettömän kaunis! Mallineule pääsee valkoisessa langassa oikeuksiinsa, tummat värit ovat niin vaikeita kuvata.

Onnittelut!!

Anonymous said...

Upea, ihana, ihastuttava. Kaikki on kai jo sanottu noissa aiemmissa viesteissä. Mutta vielä kerran UPEA!

Anonymous said...

Upea! Lyhyesti sanottuna!

Anonymous said...

Upea neulomisen taidonnäyte. Kaunis! Huokaus.

Unknown said...

Kerrassaan upea VAU :)

Anonymous said...

Aivan ihastuttava, suorastaan Kaunis luomus!
Mie olen yleensä värien lumoissa, eikä valkoinen ole koskaan ennen sykähdyttänyt... mutta nyt työsi todella kosketti miuta kauneudellaan:)

t.pikkuthti

Anonymous said...

Hieno hieno hieno!!! Aivan upea:)

Anonymous said...

That sweater is simply amazing. I am in awe of your cablework!

-Secret Pal

PS - I was kidding around before - it just seems like every time I check in, you've got a new book or new yarn. Don't let me discourage you! :) Seeing what you buy gives me even more ideas :D

Anonymous said...

Todella mahtava, kaunis, tyylikäs...

Talsu said...

Wau, tosi mahtava neule, nuo palmikot kolahtivat minuunkin heti. Ihanaa että jaat ohjeen Ullan kautta meille kaikille :)

Elina/ Mielitty said...

Upea. Tykkään tosi paljon kiinalaistyyppisestä kauluksesta.

Ulla said...

Kertakaikkisen upea neule ja sopii sulle todella hyvin! Voi kun joku neulois mullekin tuollaisen.

amelie said...

Ihana...pintaneule ja palmikot on hienoja. Ja kaulus.
Ja hieno tukka muuten!

Anonymous said...

Voi itku miten ihana. Pitääkö tässä vielä ruveta harrastamaan neulomista =). Menis varmaan sellaiset 20 vuodtta enen kuin saisin väkerrettyä jotain noin kaunista.

Emma said...

Vau! Tätä kannatti odottaa ja se on upea. Voi, kun osaisi itsekkin, nyt tyydyn vain ihailemaan.

Anonymous said...

sanattomaksihan tässä jää!

Pirkko said...

Bravo! Niin KAUNIS. Ja sopii sinulle erinomaisesti. Tuosta on kyllä syytä olla ylpeä! Ei muuta kuin IK/VK:hon tarjolle noita sun malleja ;-)

Sire said...

Pyörryin ;) Tämä täytyy joskus toteuttaa, tosin ensin pitäisi saada se Eriskin joskus tehtyä. Onneksi kohtahan me kaikki kiltisti vaan neulotaan varaston lankojamme ja ei sorruta mihinkään uuteen kerään :)

Katjuska said...

Olen sanaton! WAU!

Anonymous said...

Aivan ihana ja tosi kivaa kun ohjeet tulevat Ullaan. Kunpa aika vain kuluisi nopeasti...

Pikku- Kettu said...

Upea! Ei tuohon voi mitään muuta sanoa! Tuleeko Ullaan useampi koko tuosta ihanuudesta?

Anonymous said...

Ooooohhhh.... täällä näköjään muutkin jo hyperventiloivat, pyörryttää!

Äkkiä tänne vinkkiä mitä lankaa aletaan hamstraamaan, sitten vaan puikot tanassa odottamaan Ullaa!

Anonymous said...

Täydellinen neule! Ei voi muuta sanoa, huokailen vain ihastuksesta...

Anonymous said...

Tää yhtyy kuoroon ja jää kuolaten odottamaan Ullaa...

Tiina said...

Tosi mahtavan näköinen!

Anonymous said...

Kaunis takki, kauniit palmikot ! Yhdyn ylistyskuoroon. Eikun Ullaa odottelemaan...
PÄIVI

vattumato said...

Voi hitsit kuinka upea ja istuu kyllä hienosti päälle!

Anonymous said...

Kiitos vinkeistäsi.
Nyt minulle on tulossa tuo lehdykkä sieltä rapakon takaa täältä http://www.weavingrainbow.com/patonspatterns1.html ja pitihän samalla ostaa tuo sukkakirja, kun oli kivannäköiset sukat siinä.
Eikä paha hinta ollenkaan, vähän päälle 13e muistaakseni.
Olipa muuten eka kerta ikinä kun käytin Paypalia, toivottavasti on luotettava...
Nyt vaan sitten jäädään odottelemaan ohjeita :)
Kiitos isosta avustasi.

Minna said...

Aikamoisen wau-efektin aiheutti täälläkin, aivan upea neule!

dorothee said...

The cardigan is not too simple! It's simply gorgeous! Wow, I'm completely stunned!

Agnes said...

It's simply gorgeous! I love it!

Anonymous said...

Terveisia taalta itarannikolta! Olen varmaan nyt vuoden verran lueskellut blogiasi. En ole varma olenko kommentoinut aikaisemmin..

Siis todella aivan upea neule!!! Miten joku osaa tehda tuollaista jalkea??? Ja muka jotain virheita? Tyypillista suomalaista vaatimattomuutta! :P Olen mykistynyt neuleen upeudesta! :O

- Katri

iso gnu said...

Uskomaton!

Anonymous said...

Kertakaikkiaan vetää sanattomaksi. Neuleesi on MAHTAVA!

Puputsi said...

Voi ei... olen sydänjuuriani myöten rakastunut Pohjan neitoon...*huokaus*

Anonymous said...

Upea....

Riikka said...

Wau!! En nyt osaa kommentoida muuta kuin sitä että onpas emäntä muuttunut paljon sitten viime näkemän!! Aivan mahtava tukka ja laihtunutkin olet ainakin kymmenen kiloa! Niin ja kiitos paketista, Nelli kiittää... :D Jään tänne suu auki selailemaan lisää.. :D

Lotta said...

Aivan mahtava! En malta odottaa seuraavaa Ullaa! :)

Anonymous said...

Todella upean kaunis neule, onnittelut!

Unknown said...

Todella upea! Toiset ne vaan haaveilee, sinulla tulee tulosta!

Kati said...

Uskomaton kaunis takki!

Anne said...

Voi Luoja miten upea!

Annika said...

Nii ilus! Ma armastan seda kampsunit! Tahan endale ka!!!