Ensin pahoittelut haamuista, olen siistinyt tuota fisuohjetta Helminallen vinkkien pohjalta. Originaaliin käännökseen on jotain lisäyksiä sen ohjeen lopussa.

Olen aamupäivän siivonnut työhuonetta, joka oli kyllä korkea aika siivotakin. Santapaperia ei vieläkään löytynyt, annan periksi ja haen kaupasta. Muutenkin rautakaupasta on tullut neulojan uusi ystävä: sieltä löytyy puutikkuja, joista voi tehdä puikkoja, ja paljon kaikkea hauskaa. Vaikka tuossa siivotessa kyllä tuli todettua, että tähän talouteen ei enää mitään "hauskaa" juuri tarvittaisi. Tämän romumäärän käyttämiseen meillä pitäisi asua ainakin puolentusinaa pientä kiinalaista ja täystyöllistää ne askartelemaan, ja sittenkin ei ois aivan heti uupelo tarvikkeista. Tai ainakin tältä tuntui kun hiki päässä puhkuin pitkin kämppää.

I've been cleaning up and organizing the den for the whole morning. I still couldn't find the sand paper, so I guess I must go and buy a new sheet. Home Depot is my new wonderland, you can find dowels for new needles and lots of fun stuff, too. Although, we could already use a lot less "fun stuff" in the house. I could have half a dozen hard-working Chinese in the house crafting away non-stop, and it'd be a while until we ran out of supplies. Or that's how I felt, anyhow.

Löysin muuten mitä merkillisimmän kapineen kun laatikkoja kaivelin. Mikähän tämä mahtaisi olla?
arvoitus
I found this most peculiar device when cleaning up. What do you suppose this could be?

Olen tämän aikanaan saanut Karviksen mummulta, mutta en kyllä käsitä, mihin tätä käytettäisiin. Jonkinlaisten nauhojen tekoonko? Mitä varten reiät on? Meneekö loimilangat rei'istä? Miten tämmöisellä voi tehdä nauhoja, vai voiko ollenkaan? Toivon mukaan joku neulepolkkaaja tietää, mikä tämä on, ja mitä tällä voi tehdä, ja miten. Tehkää niin hyvin ja pistäkää linkkivinkit jakoon.
(Ja kyllä, koetin käydä ihanitsessä katsomassa apua ja linkkejä mutta tietenkään osa sivuista ei auennut. Niinpä kyselen tätä kautta. Että elkää sitä ehdottako, sieltä tuli mukaan vain turhautumus. No, löysin mie sieltä jotakin, mutta vähän hankala etsiä, kun ei tiedä mitä oikein hakee. Eikä niissä linkeissä, jotka oli sivuilla, jotka suostui aukeamaan, ollut tuon näköisiä vempeleitä.)


I remember getting this from HairyFeet's crafty Granny. I have no idea what is this meant to be used with. Maybe for making some ribbons? Maybe it's some sort of a loom. So if anyone knows what this is, I'd appreciate if you could share your information and links.

Koska neulominen ei viikonloppuna juuri napannut, olen tänään siivouksen lisäksi ihmetellyt lähinnä sukanvartta:
vintagesukan alku
I've also admired one leg. Or rather, a leg of a sock.

Ei kannattais mun tehdä valokuvauksesta ammattia, näemmä. Joka tapauksessa sukka on hyvässä mallissa, matkaa kantapäähän on enää vain kymmenkunta senttiä. Ja näyttäis sopivan aivan kivasti. Tosin varsi ois voinut olla aavistuksen kapeampi. Voi olla, että jatkan vartta hiukan aiottua pidemmäksi, niin että joustin yltää yli polven, että sukka on nilkasta just sopiva, eikä lurppana. En halua tehdä noita kavennuksia kummiskaan liian tiheästi, koska se varsi alkaa sitten pussittaan. Varressa on noin 13 pitsikuviota, eli varrella alkaa olla mittaa noin 140 krs. Eli 200 kerrosta saattaa mennä rikki ennen nilkkaa, hitaasti hyvä tulee.

Maybe photographing is really not my thing. However, the sock is coming along nicely, I still have to knit maybe 4 inches before the heel flap. And it seems to fit alright, too. The leg could've been a bit narrower, but I didn't want to risk it, and end up with a leg that's too stretched. I think streched stitches look rather ugly. So I might end up knitting the leg a bit longer, until the ribbing is actually over the knee. I have now about 140 rows completed on the leg, I might hit 200 rows until the leg is finished so be patient :)

Laitan kuvia puikoista kun saan ne hiottua ja kokeiltua.

I'll have some pictures of the new needles when I have the sandpaper and have worked on them.

15 comments:

makepeace75 said...

Hahaa, löytyihän se! Tiesin, että olen nähnyt tuon joskus Strömsössä.

http://stromso.yle.fi/hobbyartikel.php?id=274

Vaan mikä hemmetti se oli suomeksi.. Pirtanauha? Joo, ainakin tämän linkin kuva näyttää kummasti samalta:

http://www.kaspaikka.fi/kudonta/pirtanauha/

Toivottavasti näistä on jotain iloa. :o)

katjanid said...

Juu, eiköhän tuon nimi ole pirta ja sillä tehdään pirtanauhaa. Jossain kaapissa pitäisi minullakin olla samanlainen papalta peritty kapistus. Pappa harrasti aikoinaan vanhoilla päivillään mm pirtanauhojen tekoa, pitäiskin joskus kaivaa esiin ja verestää vanhoja muistoja parin vuosikymmenen takaa...

katjanid said...

No niin ja unohtui taas puolet. Piti vielä kehua tuota sukan vartta, näyttää hienolta! Mutta on siinä tikuttamista...

Cristina (CrissyPo) said...

Wow...they're looking so pretty!

uhoava gnu said...

Upeat sukat ja mieletön kärsivällisyys! Mallikerta näyttää tosi sirolta noin ohuessa langassa.

Tuulia said...

Arvasinhan mie että kyllä väki tietää, miepä alan siis kuukeloimaan. Kiitos kaunis kaikille, eiköhän tästä uus addiktio taas saada pystyyn :)

Crissy: Thanks :)

Ja kiitokset kaikille sukkakommenteista :)

Laura said...

Tuulia that sock is coming out SOOOO beautiful!! Wow the yarn must be so very thin and fine - it's making a very fine fabric. Lovely. Just lovely - the pattern is just beautiful.

Your tool from HF's Granny... how interesting! I hope some of your readers know what it is. My guess would the same as yours but still stumped as to its actual identity. Good luck with it - I'm very curious about it!

Anonymous said...

Pitääpä munkin kommentoida tuota pirta-juttua. Mulle se on siis tuttu väline, ukkini aikoinaan teki mulle sellaisen. Kaiken lisäksi me ollaan tehty pirtanauhoja koulussa käsityötunnilla. En enää muista oliko ala- vai yläasteella, mutta joka tapauksessa. Asiaan vaikuttaa varmasti se, että ikää mulla on yli 10 vuotta enemmän kuin sulla ja käsityöopettajamme oli iäkäs. Hän on jäänyt varmaan eläkkeellekin jo 15 vuotta sitten ;).

En varmaan ehdi kylään tällä viikolla, kun on illat jo buukattu melkein kokonaan. Katsellaan ens viikolle joku sopiva ilta.

SM naapurista

Emma said...

Sukka näyttää kauniilta.

Pirtanauhoja mekin joskus koulussa ala-asteella tehtiin ja laite näytti tutulta, mutta muisti ei pelannut. Onneksi muut tunnistivat. ;D Mulla tosin tuo nauhojen teko menee sen vanhan opettajan piikkiin. ;D

KatjaL said...

Todella kaunis sukanalku!

Tuulia said...

laura: oh, thank you :) I might even publish the pattern later, when the socks are finished, though I doubt anyone would be crazy as to actually knit them :D

SM: Meillä ei käsityötunnilla hiiskahdettukaan mistään pirtanauhoista. Tiedän kyllä mitä ne nauhat on, mutta en ole ikinä tehnyt itse. Täytyy yrittää nykertää jos netistä löydän ohjeen millä tumpelokin osaa. Niin, ja tule kun kerkiät, ens viikko käy hyvin :)

emma & katja: kiitos :)

zeska said...

Tuo on minusta varsin hyvä linkki. Pirtanauhan teko ei ole kovin vaikeaa, vaikeinta on saada kiristys ja kutominen tasaisiksi. Loimihan pujotetaan pirtaan vuorotellen reikiin ja rakoihin ja sitten nostamalla pirtaa voidaan vaihtaa viriötä. Kyllä se siitä! :)

http://hykotka.helsinki.fi/kasityo/pirtanauha.html

Kaija said...

Pitää minunkin vielä sotkeutua soppaan, vaikka olet tainnut jo linkit löytää. Pieni opettaja minussa nostaa taas päätään - suotakoon se sille ja anteeksi myös - kapineen nimi on siis 'nauhapirta' ja yllätys yllätys, sillä tehdään 'pirtanauhaa'!

Tuulia said...

zeska: oukei, ei siis auta kun kokeilla vaan, sillä laillahan sitä oppii :)

kaija: mie otan kaikki vinkit ja kommentit ilolla vastaan, rohkeasti vaan :) kävin jo katselemassa linkkejä, ja täytyy pian kokeilla totakin.

jek said...

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: Pohjois-Suomessa pirta on tiuhta ja jossain päin maata, en muista missä, se on mytkä.

Ja nauhojen kudontaa suunnittelevan paras ystävä on Viivi Merisalon Nauhoja, vanha kirja, mutta löytyy varmaan kirjastoista. Siinä on myös lautanauhan ja muiden nauhojen kudontaohjeita. Vielä on myyttinen "iskuhapsu" kokeilematta...