Mie ihastuin vallan Mielityn Liisan Liljaan, ja päätin kokeilla, saisinko kuvasta pähkäiltyä mallineuletta. Sainhan mie:
oma lilja
I absolutely loved Mielitty's Liisan Lilja (Liisa's Lily) Shawl, and decided to see, if I could reconstruct the pattern from a picture. I could, obviously.

Vallan mainio siitä tuli. Vähän aikaa meni kuvaa fundeeratessa, mutta piirsin kuvion suoraan kuvasta, ja vähän viilasin sitä neuloessani. Tuossa on siis alhaalta aloitetun kolmiohuivin alku, mutta mie muokkaan sen vielä sillä tavalla, että saan siitä keskeltä ylhäältä aloitettavan.

I think it's rather nice. It took me a while to figure it out, but I managed to draw the pattern from the picture and only adjusted my pattern while knitting. This is the beginning of a triangular scarf, started from the bottom. I will alter it, though, because I want a shawl that will begin from the top middle.

Ja muistutan nyt vielä, että ennenkuin kukaan tulee pauhaamaan mitään tekijänoikeuksista, niin
a) en ole nähnyt Mielityn kaavioita
b) enkä kopioinut niitä
c) enkä väitä mallia omakseni
d) mutta kaaviota kyllä (olen sen ihan itte alusta asti piirtänyt)
e) en takaa että se on justiinsa samanlainen kuin Mielityllä
f) mutta kovasti inspiroitunut Mielityn huivista
g) eli idea Mielityltä, mutta kaavio oma
h) eli tää ei sitten ole tekijänoikeuslain kanssa ristiriitainen, koska en väitä että tää ois vallan 100% mun idea, mutta koska kaavion olen itse piirtänyt, se on mun. Rikkoisin lakia, jos ottaisin Mielityn kaavion (jota en tiedä julkistetun) ja väittäisin sen omakseni, tai julkaisisin sen ilman Mielityn lupaa jossain muualla. Sitä en ole tehnyt.
i) jos jollain nämä kauheesti mieltä hiertää niin mie voin kuvan ja postauksen deletoida pittiavaruudesta (sic) mutta ton huivin mie vielä joskus neulon!

And before anyone starts venting about copyrights, here's a few points to remember:
a) I haven't seen Mielitty's chart
b) and thus I didn't copy it
c) and I'm not saying this is my lace pattern
d) but the chart is mine (since I drew it from scratch)
e) I won't guarantee this will produce a shawl exactly like Mielitty's
f) but it is highly inspired by it
g) so the idea is Mielitty's but the drawn chart is mine
h) I'm not breaking the law, here, since I didn't take Mielitty's original chart or pattern (which hasn't been published as I know) and claim it my own or publish it without her permission
i) anyone disagrees? Too bad. I can remove the picture and the post, and I won't publish the pattern, but I will knit this shawl eventually!

Ja kaaviota en aio julkistaa, jätän sen Mielitylle. Se on kummiskin sen designia, ja kaunis onkin. Kävin siis vaan täällä hehkuttamassa kätevyyttäni. :) Ja kyllä, mie vohkin ideoita sen minkä kerkeen. Sitä ei mikään laki kiellä.

As I said, I won't publish the pattern, I leave that to Mielitty. It's her design, and it's mighty pretty. I'm only hear to brag how handy I am :) And yes, if I see a nice idea, I won't hesitate to copy it and try make my own. No law is against that.

Mie kirjotan tän paasauksen laista nyt vaan sen takia, että mua sieppaa jo valmiiksi ajatus, että tästä tulee mikään Suuri TekijänoikeusSota 2006. Jos jollain tää kauheasti omaa mielenrauhaa ja yöunia häiritsee, niin ei toki ole multa pois ottaa tätä pois netistä. Omasta mielestäni en ole tehnyt mitään väärää, mutta ymmärrän muutkin mielipiteet. Toivon erityisesti, että Mielitty ei pahastu kokeilustani. Enimmäkseen yritin katsoa, voisinko rekonstruoida suoraan kuvasta kaavion, kun en ole aiemmin sellaista tehnyt (paitsi virkaten). Niin että toivon asiallista keskustelua asiasta kommenttilooraan.

I'm only writing about the law and copy rights in this extent, because I definitely do not want any Great Copy Right Wars of 2006 because of this. If someone looses their sleep and peace of mind over this, I can remove this. In my opinion I haven't done anything wrong, but I understand if someone sees this differently. I especially hope Mielitty will not get upset over this. I only did this to see, if I could reconstruct a lace pattern from a picture, since I haven't done that before (except crocheting). The copy right issues have risen some heated debate amongst Finnish knit bloggers, and the last thing I want is any hurt feelings or untactful words in my comment box. I welcome all comments, but please keep it civilized.

Muuta mie en ole sitten tehnytkään. James Herriotin klassikot ovat vieneet mennessään, joten mikään muu ei edisty. No, tein mie massahelmiä ja -nappeja, laitan kuvia kun maali on kuivaa.

Otherwise I haven't done anything much. James Herriot's classic books have taken all my time, so everything else is in the same state as before. I did make some Fimo beads and buttons, I'll post the pictures when the paint is dry.

19 comments:

Laura said...

Beautiful beginnings of the shawl! I can do that (recreate something) when I'm looking at crochet patterns but haven't tried with knitting yet. I don't think you would be breaking any copyright laws if you don't try selling it and give credit to the inspiration from which it came.

I wanna see the Fimo buttons and beads! I've been thinking of trying that myself.

Meri said...

Et kai käy myyntiin noita huiveja tekemään ? Omaan käyttöön voit tehdä omat ideasi, tietty. Sitä paitsi käsitöiden (ja muotien) kierrossa lähes poikkeuksetta kaikki mallit ovat kierrätettyjä (traditionaaleja).

Susanna said...

Minuakin välillä ahdistaa nämä tekijänoikeusjutut. Naiset on toistensa niskassa kuin yleinen syyttäjä, ihan ku olis jonku henkilökohtaisen suuren loukkauksen tehnyt. Niin kauan kun ei myyntiin tee sarjatuotantoa tai lehteen mallia, niin aivan se ja samahan se on. Ja jos nyt esim tuosta huivista muokkaat ylhäältä alas tulevan, niin sehän on jo aivan erilainen. Kyllähän mallineuletta saa käyttää, yleisesti ottaen :D

Se on myös mielenkiintoista, että ihan tasan tarkkaan joka ikisellä lankavalmistajalla on ollut verkkoponchon ohje viime kaudella, mutta jos sellaisia teet myyntiin, niin johan rikot jo kaikkia mahdollisia oikeuksia, muiden neulojien mielestä. Mitenkäs sitä sanotaan, nainen on toiselle naiselle susi... :D

Siniset Silmukat said...

Hassu! Luin sinun listaasi ennen kuin kukaan tulee pauhaamaan mitään tekijänoikeuksista... Sehän kuulosti niin kuin käyttöohjeet konsanaan sieltä suuren meren takaa (ettei kissaa mikroon jne...). ... ettei vaan tule vedetyksi oikeuteen... :0) Hauskaa päivää sinulle!

Tuulia said...

laura: thank you :) I think it'll be beautiful, too. About the beads, the material's not Fimo, but air-hardening clay. Not that it makes a difference, though. I just paint the beads later.

And concerning copy right laws, it doesn't matter whether you gain financial profit or not. If you publish someone else's pattern (I'm not talking about different sttich patterns, such as seed stitch, stockinette stitch, moss stitch, ribbings etc) without the designer's consent or claim it to be your own, you break the law. Financial gain makes no difference, but I'm sure there are laws for that too :D

meri: sillä ei ole mitään merkitystä, saako luvatta julkaisemisesta taloudellista etua vai ei. Tekijänoikeuslaki sanoo lyhyesti vain, että jos julkaisee toisen ohjeen (enkä tarkoita tässä sinänsä mallikuvioita, kuten helmineuletta, tai vaikka joustinneuleita tms) ilman suunnittelijan lupaa, tai väittää sitä omakseen, syyllistyy rikokseen. Mie en tällaiseen voi syyllistyä, koska Mielitty ei ole julkaissut ohjetta, tai kuviota tuohon neuleeseen. Olet oikeassa että mallit kiertävät, ja tämän (ehkä jo olemassaolevan?) mallin rekonstruointia ei mikään laki kiellä.
(Ja en todellakaan nykerrä neuleita myyntiin, vain ja ainoastaan itselleni.)

susanna: samasta syystä mie kävin jo etukäteen kaivamaan sotakirvestä. Mua alkaa kyllästyttään jatkuva vaahtoaminen asiasta, johon reagoidaan voimakkaasti mutu-pohjalla. Ja siis tässäkin on kyse mallineuleesta, musta se joskus puhuttu 25%:n sääntö toteutuu jo, jos väännän mallineuleen ylösalaishuiviksi. Samalla tavalla olen ajatellut Roosan kanssa tehdä: lainaan Kristelin kaunista mallineuletta, mutta sorvaan siitä ylösalaishuivin, enkä tosiaan aio väittää, että mallineule olisi omani, mutta huiviohje sinänsä on. Tekisin virheen, jos väittäisin alkup. Roosaa omaksi mallikseni, mutta muunnos voi täyttää jo neuleen muuttamisen kriteerit. Mene tiedä.

Sen mie ymmärrän oikeen hyvin, että esim. lehden mallia ei saa tehdä myyntiin ja siten hyötyä siitä taloudellisesti, koska kyseessä on toisen ohje (vilkaisu vaikka huuto.nettiin kertoo että kaikille ei tämäkään ole selvää). Tässä ei nyt ole kyse kummiskaan tästä, eli ei tuoda tätä taloudellista hyötymistä tähän keskusteluun. Tekijänoikeuslaki ei näistä säädä. (Ja tekijänoikeuslaissa mainittu "valmistaminen" olisi tässä yhteydessä siis vaikkapa Mielityn ohjeen julkaisemista ilman lupaa tai väittämällä omaksi.)

Asian ulkopuolelta mainitsen vielä, että itse asiassa neulettani tuijotellessa havaitsin, että oma pitsineulekuvioni eroaa Mielityn kuviosta. Ei paljon, mutta eroaa kuitenkin. Lähinnä kyse on yhdestä lisäyksestä 1 o s:n kahta puolta, joka aiheuttaa ainakin muutoksia silmukkamäärään. Periaatteessa voisin tehdä siis tästä oman ohjeeni (ja myydä sitä tai sillä tehtyjä tuotteita halutessani) mutta tuskin tulen tekemään niin. Ja toisekseen, neulojat ovat kautta aikain rekonstruoineet neuleita näin ja mallineuleet ovat siirtyneet siten neulojalta toiselle, ja tekijänoikeus ei koske mallineuletta, vaan ohjetta.

Tuulia said...

siniset silmukat: kyllä mie ton kirjoitin ihan sen takia, kun suomalaisissa neuleyhteisöissä ollaan välillä niin kovin kuumuttu asian tiimoilta. Mie laitoin ton listan siksi, että ei jäis epäselväksi että olen tämän visioinut lain ja hyvän tavan puitteissa. Ehkä tällä on sukulaisuutta siihen täkäläiseen tapaan ohjeistaa ja varoittaa ja luetella pykäliä kaiken varalta :) Mukavaa perjantaita sinne Suomeen, meillä on vielä torstai :)

DistantKnitter said...

Tuo on hyvä, että asian noin perinpohjin selitit, tuleepahan kaikille selväksi tekijänoikeudetkin paremmin.

Jouduin itsekin miettimään tätä harmaata aluetta, kun ohjeeni perusteella tehdyn tuotoksen ohjetta oltiin/ollaan julkaisemassa. Ja näin voikin tehdä, sillä se on nimen omaan vain "perusteella", ei minun ohjeellani.

Tuulia said...

DK: justiinsa näin :) Mie en kyllä ole lainoppinut (vielä) mutta jospa tää rautalankaväännös selventäis asiaa edes vähän. toki jos joku on eri mieltä niin sana on vapaa. :)))

marja said...

Hauskaa tekstiä. Minunkin mielestä ihan täällä kotomaassakin mennään liian pitkälle tässä tekijänoikeusvouhkassa koskien erityisesti omaan käyttöön tehtäviä käsitöitä. Jos osaa tehdä kuvan perusteella itselleen ja tutulleen samantapaisen, niin voihan sen tehdä =)

Jos haluaa välttyä siltä, ettei näe kenelläkään ikinä samantyylistä huivia/pipoa/käsilaukkua/tiesmitämuuta, niin kannattais miettiä ennen kuin laittaa nettiin niin hyvälaatuisia (ja suurennuskelpoisia) kuvia, että niistä pystyy päättelemään miten työ on tehty.

Mallikuvioita on kirjat/lehdet ja mummojen kaapit pullollaan. Aika vaikea alkaa väittämään enää mistään pitsineuleesta, että tämän olen 110 %:sti suunnitellut itse. Jos jaksais, niin erilaisia (mutta ah, niin samanlaisia) lehtikuvioita löytäis varmaan 100 parissa tunnissa.

Voisin kirjoittaa jotain vähän muutakin, mutta en jaksa osallistua turhaan sotaan tälläkään kertaa. Tietty tänkin ois voinut jättää kirjoittamatta... Menkööt nyt tän kerran.

Tuulia said...

Marja: oikeen hyvä että kirjoitit :) Voin allekirjoittaa ihan joka sanan! Ja mie en halua tästä mitään sotaa tehdä, koitan vaan säästellä itteeni ja blogiriepua niiltä kommenteilta, joita on nähty jo joka blogissa, joka on erehtynyt kuuluisaan tekijänoikeusasiaan puuttua. Onneksi nää kommentit on olleet oikein asiallisia ja rakentavia :)

Ja sillä nää munkin projektit on täällä kuvien kanssa, että ideoita saa lainata ja mielelläni annan vinkkejä ja ohjeita jne. Jos ei omia tuotoksiaan halua kopioitavan, niin ne kannattaa varmaan pitää siellä kaapin pohjalla jemmassa ja käyttää vaan kotona, verhot kiinni ja pimeessä ettei kukaan nää :D

Sahrami said...

Olen ihan 100% varma, että käsityön saralta on joku JOSSAIN (Jakutiassa, Japanissa, Juukassa) tehnyt jo kaiken. Mitään uutta ei ole, on vain uusia tapoja yhditää vanhoja. Ehkä tulee uusia materiaaleja, uusia työvälineitä... mutta silti, esimerkiksi lähestulkoon kaikki pitsineulemallit on varmasti jo kertaalleen ainakin mallitilkkuna olleet olemassa. Ei niitä voi patentoida!

Mutta jos joku kirjoittaa ohjeen, piirtää mallipiirokset, sovittaa tietylle langalle, niin silloin se on oma työnsä, jolla saattaa olla mallisuojakin, tekijänoikeussuoja.

Meeri said...

Ruutumalli on ihan sinun oma, muusta ei sitten puhutakaan :D Siitähän tässä vaan oli kyse?

Lankakomero said...

Tuulia kirjoitti: tekijänoikeus ei koske mallineuletta, vaan ohjetta

Näinhän se nimenomaan on.
Tekijänoikeussuoja kohdistuu VAIN teoksen muotoon, EI aiheeseen, juoneen, ideaan tai tietosisältöön.

Usein vaan menee ihmisiltä tekijänoikeudet ja mallisuojat sekaisin. Mallisuojaa haetaan sitten erikseen, lisää tästä: http://www.prh.fi/fi/mallioikeudet/mallioikeuspahkinankuoressa.html

Ja tekijänoikeusrikkomus on asianomistajarikos.

mursuliina said...

kyllä miekin olen nähny jossain vanhassa pitsineulekirjassa roosan mallineuletta aika tarkalleen muistuttavan pitsikuvion. kuten täs muutkin on sanoneet, täysin uutta on aika mahdotonta keksiä. onhan se hauskaa yrittää :) mielityn huivi on ihana.

Tuulia said...

sahrami: näin on, neulonnassa on aika harva pystynyt luomaan ihan ikiomaa mallineuletta tms.

meeri: juu, näinpä. Eihän ohjetta edes ole olemassa :)

lankakomero: aivan. puurot ja vellit ja niin eespäin. En kyllä edes tiedä, onko millään mallineuleella sinänsä mallisuojaa, tuskinpa vaan.

mursuliina: niin on, se huivi on kaunis :)

Lankakomero said...

Enpä usko minäkään, että pelkälle mallineuleella olisi mallisuojan saannin edellytyksiä, kun noita saamisen ehtoja lukee. Ja mallisuojakin on voimassa vain 5 vuotta ellei sitä uusita.

Tuulia said...

lankakomero: tähän miekin päädyin kun mallisuoja-asian tarkistin tuon tekijänoikeuslain yhteydessä. :)

Mielitty said...

Päädyin sivuillesi ihan sattumalta, koska en ole listannut sinua blogilistalla suosikikseni. On hassua nähdä täällä keskustelua omasta huivistani ja tekijänoikeuslaista.;)

Hauskaa, että olet inspiroitunut huivistani. Yritän saada oman huivini ohjeen valmiiksi tänä viikonloppuna.

Tällaisissa tapauksissa olisi kyllä mukavaa, jos blogiini kommentoisit, että olet tuollaista kokeilua tehnyt. Tietenkään siihen ei ole velvollisuutta, olisi vain kiva tietää mihin kaikkeen huivini inspiroi.

Tuulia said...

mielitty: jaa niin, enpä huomennut kommenttia jättää. Ensi kerralla viisaampi. Kiitos huomautuksesta.