Koolla on väliä / Size does matter

Väittävätpä akkainlehdet mitä hyvänsä, koolla on väliä - ja paljon. Seuraa tilitys seikkailuistani mallitilkkujen ihmeellisessä maailmassa. :)

No matter what women's magazines might tell you, size does matter - a lot. In what follows is a short ranting about swatching :)

Kaikki alkoi Terhin vihreästä auringonnoususta. Pakko saada, päätin mie. Vihreä ei ole mun väri, eikä totisesti kurpitsainen ohjeen neule iskenyt, joten bitit riviin ja Knitpicksistä sinistä Wool of the Andes-lankaa läjä meille. Heleppoa, tuumin. Ikkään en ole niin pielessä ollut.

Everything began when I saw Terhi's green sunrise. A must have, I decided. Green is not my color, though. I didn't like the pumpkin orange jacket pictured in the pattern, either. So, I ordered blue Wool of the Andes yarn from Knitpicks. Right. This should be easy, I thought. I could never have been so wrong.

Siihen on syynsä, etten mie neulo valmiista ohjeista juurikaan. Ekana tyssää siihen tiheyteen. Aina joutuu ohjetta jotenkin modaamaan, että siitä saa just semmosen kun haluaa, eikä vähän sinnepäin. Ne omat ohjeet voikin olla vähän sinnepäin, siitähän saa syyttää vaan itteensä. Mutta jos valmiilla ohjeella tulee vähän sinnepäin, niin sit ottaa pattiin. Yleensä siinä vaiheessa lanka on purettu ja neulottu niin monta kertaa, että se alkaa muistuttaan enemmän kuitumöykkyä kuin varsinaista lankaa.

There is a reason why I seldom use patterns for knitting garments. The first problem is usually the gauge. I always have to modify the pattern to get the exact wanted result, instead of something that's just okay. My own patterns, well, that's different. They can be just okay, and I can only blame myself. But if I use a pattern and am supposed to end up with what the pattern says, and I don't... Well, that's downright frustrating. Usually at that point I've knitted and frogged the yarn so many times it looks like a fiber lump instead of actual yarn.

Tällä tiellä taidetaan olla nytkin. Pätevänä likkana tarkistin ohjeen langan riittoisuuden, ja se mätsäsi Wool of the Andes-lankaan, jonka tiesin kivaksi langaksi, kun sitä olen kerran värjäillyt ja se tuntui tassuun vallankin oivalliselta. Samoin puikkokoko ja oletettu tiheys passasivat ohjeeseen. Siispä, reilun nelosen pesismailat naftaliinista ja mallitilkkua kehiin. (Huomautettakoon tässä yhteydessä että mallitilkkuja nähdään meidän taloudessa harvoin. Mulla on teoria, että ne tuo huonoa onnea neuleprojekteille. Teoria ei kun vaan vahvistuu.)

That seems to be where I'm headed now. I compared the gauge and yardage in WOTA and it matched the one in the pattern. I also knew I like WOTA because I dyed it a while ago and it felt really nice and soft. Also the needle size seemed to match the on in the pattern. So, size 7 baseball bats out and I began swatching. (I usually never knit any swatches. I have a theory: they bring bad luck to projects. I am more and more convinced my theory is accurate.)

Tavoite: 18, 5 silmukkaa ja 28 krs = 10 cm.

Eka tilkku: puikot 4,25 mm, bambua. 17 s ja 24 krs. (Kuvassa yläoikealla.)
Toka tilkku: puikot 3,75 mm (kun nelosia ei ollut), metallia. 20 s ja 30 krs. (Alaoikealla.)
Kolmas tilkku: puikot 4 mm (kun kävin ja ostin), metallia. 19 s ja 26 krs. (Punaiset puikot vasemmalla, tilkku niiden alla.)

mallitilkut
Goal: 18,5 stitches and 28 rows = 10 cm / 4".

First swatch: size 7 needles, bamboo. 17 s and 24 rs. (In the picture, on top right.)
Second swatch: size 5 needles (didn't have size 6), aluminum. 20 s and 30 rs. (Bottom right.)
Third swatch: size 6 needles (went and bought), aluminum. 19 s and 26 rs. (The swatch is under the red needles, on the left.)

Tässä vaiheessa 1 kerä oli melkein mennyt näihin säätämisiin. Mie en käsitä, miten mie en saa semmosta tiheyttä kun pitäs. Muuten sillä ei niin kamalasti olis väliä, mutta kun siinä takissa on se etukappaleen muotoilu niin erikoinen. Siinä pitäs tiheyden olla kohdallaan, koska muuten etukappaleista voi tulla liian pitkät, tai liian leveät tai epäsopivat takakappaleen kanssa tai.. Että lievästi ahdistaa.

At this point I had almost knitted 1 ball for swatching alone. I don't get it, how come I don't end up with the required gauge? Otherwise it wouldn't matter so much, but this sweater has such an odd-shaped (semicircular) front pieces, and the gauge should match. Otherwise the fronts will not match the back or they're too long or too wide or..

Meinasin jo, että teen vielä viilausta ja koitan revetä nelosen bambuiksi ja katsoa, josko sillä asiaan saisi jotain tolkkua. Luulis, että kun neljännesmilleissä mennään, niin sattuisi jo tuo tiheys kohdalleen. Mutta kun ei. No, nelosen puikoilla ollaan jo aika lähellä, ehkä pingottamalla sais jotain pelastettua. Mutta ne nelosen alumiiniset on niin painavat, että mun niskaa alkoi särkeä jo tilkun neulominen, eli ei kannata edes toivoa aloittavansa paitaa noilla. Eli jostain pitäs löytyä metallipyörö tai bambutikut. Ja kun niitä ei marketissa ole juuri just nyt näkynyt, eli mistäköhän sellasen sit sais. Sapettaa ihan simona tämmönen säätäminen.

I thought I'd change the needle material and find myself a size 6 circular bamboo and see if it makes a difference. You'd think that a quarter of a millimeter's (1 mm is roughly 1/25 of an inch) difference in needle size would get you the right gauge, but no. Well, the size 6 needles will give the almost accurate gauge, so maybe something can be fixed by blocking the garment. The only thing about the size 6 needles is that the set I bought is a set of single-pointed aluminum needles and they're really heavy and my shoulders and neck end up aching. I really have to find a circular size 6, and I haven't seen any in the LYSs I go to. God, this is frustrating.

Saa olla viiminen kerta, että mie neulon valmiista ohjeesta mitään. Tai sit mie neulon ton, ja sorvaan ohjetta omalle käsialalle. Valmiit ohjeet on kovin vaikeita, huomaan ma.

This'll be the last time I'll knit from a pattern. Or I will knit this and adjust it to my gauge. Patterns are very difficult, I understand now.

PS. Mie kyllä tykkään langasta aivan hirviästi. On pehmiää ja aivan hurmaavan väristä. Värin nimi on Blue Bonnet, eikä Storm niin kun aiemmin muistelin. Blue Bonnetia voisi kuvailla suorastaan sähkönsiniseksi. Tai no, tavallinen kirkkaan sininen se on, just semmoinen kuin halusin.

PS. I love the yarn, though. It's mighty soft and the color is amazing. The color is called Blue Bonnet instead of Storm. Blue Bonnet is a very bright basic blue, almost like electric blue. I love it!

Edit: Mietintämyssyssä kypsyi semmoinenkin ajatus, että teen ne hihat + etukappaleet ensin valmiiksi (eli aloitetaan aivan nurinperin, hihasta!), ja vasta viimeiseksi sen takakappaleen. Takakappale sovitetaan siis etukappaleisiin eikä toisin päin. Saa nähdä kuin onnistuu. Jännä vaan että vierastan ajatusta, että aloittaisin takin jostain muualta kuin takakappaleesta. No, asennemuutos on paikallaan. Niin että älkää nyt huolestuko tästä pauhaamisesta, epäilisin että takin saa tehtyä vaikka tiheydet ei aivan sanotunlaisia oiskaan. :)


Edit: I might have come up with a solution. I'll use the size 6 needles which gave me almost the exact required gauge, and knit the sleeves and fronts first. Then, I'll knit the back to match the fronts (size wise). We'll see if it works. Funny though, the thought of beginning a sweater from anything other than the back seems strange. :)

10 comments:

Hanne said...

Tässä iskee rimakauhu. Minun pitäisi tehdä mallitilkkuja samaiselle neuleelle alkuviikosta eikä siinä langassa edes ole tiheys ihan kohdallaan vaan 20/28.
Oi epätoivoa.

Sia said...

Oih ja voih, kuulostaapa kyllä aika hommalle. Toivottavasti kaikki vielä loksahtaa kohdilleen!

Helminalle said...

Helou taasen :)!

Anteeksi, mutta mikä ihme on semmoinen mallitilkku :D?!

Tai siis, empiirisen tutkimuksen perustella mallitilkut on lopun alkua (yleensä).
Kaikki ne neuleet jää mulla tekemättä, joihin väsään mallitilkkuja.

Saati, että merkkaisin ikinä koskaan mihinkään, millä puikoilla, mikä lanka, minä vuonna, millä planeetalla.....

Huoh, kiitettävää järjestelmällisyyttä sulla, toivottavasti ei mene vaivannäkö hukkaan - ja toiv. myös lanka riittää ;)!

Tuulia said...

hanne: elä turhaan ressaa, eiköhän sen takin saa tehtyä vaikka tiheys ei oiskaan ihan just..

sia: juu, eiköhän. visioidaan, ja sorvataan. :D

helminalle: mallitilkku on kuulemma semmoinen pieni patalapun näköinen neliö, mikä pitäs olla yli 10 cm leveä ja pitkä. Siitä voi mitata erinäisiä asioita: silmukoita, kerroksia, kalorimäärää, rasvaprosenttia, jännitettä, matkaa Turusta Tampereelle, matkaa Tampereelta Turkuun (onko sama, vaiko eri?), kansantalouden alijäämää, mannerjäätikön paksuutta ja arjalaisen nenän mittaa. Lisäksi mallitilkku saattaa vastata kysymykseen elämän tarkoituksesta, mutta tutkijoiden mukaan kyseessä täytyy silloin olla Eri Hyvä Tilkku.

Näin on mulle isot pojat kertonut.

(Elä anna ulkokuoren hämätä. Allekirjoittaneeseen käy moni attribuutti, mutta järjestelmällinen ei todellakaan.)

Villasukka said...

Tai sitten täytyy olla uskomaton säkä: ei tee koskaan mallitilkkuja ja silti tulee ihan ok töitä. Tosin mulla ei olekaan onnea rakkaudessa eikä rahassa... ;)

Jatta said...

Olipas upea ja tyhjentävä määrittely mallitilkusta. Voi lolloti loo :D

Hanne said...

Oletko käynyt katsomassa takin knitalongia http://sunriseknitalong.blogspot.com? Siellä on suunnittelijan neuvoja takin tekoon ja niissä hän kehottaa nimenomaan aloittamaan etukappaleesta jotta takakappaleen voi sovittaa sitten oikean kokoiseksi.

Tuulia said...

villasukka: :) hakuammunnallakin onnistuu :)

jatta: :)

hanne: enpä ole käynyt, täytyy käydä kurkistaan. Tuo lähestymistapa vaan tuntui loogiselta. Tosin tässähän tehdään hiha ja etukappale yhdessä, eli aloitetaan hihasta, eikä etukappaleesta. Mutta joka tapauksessa tuntuu järkevältä. Kiitti linkistä!

Anna said...

Moikka,

mäkin meinasin vinkata sut knit-alongiin, mutta kanssaneuloja olikin jo ennättänyt. Tein itse ensin hihat ja sitten vasta takakappaleen - toimi hyvin. Hihojen pituutta jouduin myös vähän lisäämään - liian lyhyet on inhottavinta tiedän.

Mä pyrkisin oikeaan kerrostiheyteen ja valitsisin koon niin, että saan leveyden kohdilleen. Jos joudut ottamaan esim. isomman koon, voit aina lopettaa kesken jos etuosan kaarteet alkavat vaikuttaa liian isoilta. Takkia on myös helppo testailla päälle kun virkkaa pikaisesti hihan saumat kiinni.

Hmm. Mitäköhän muuta. Provisional cast-on oli musta ihan ehdoton hihoihin. Käy kurkkaamassa mun viimeistelyt, jos kiinnostaa.

Anna

Tuulia said...

anna: mie muistinkin ton sun kuvan siitä provisional (invisible) cast-onista, se oli yksi syy että kiinnostuin mallista! Tosi kaunis takki sinulla. Kiitos vinkeistä, aattelin edetä just noin eli tehdään niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Toisen hihan aloitin jo perinteisesti ja joudun ompeluhommiin mutta toiseen hihaan vois provisional cast-onia kokeilla, eihän sitä sieltä kukaan nää :)