Beta-Blogger temppuilee. Tuleeko muille kommentoidessa tämmöistä virheilmoitusta:
Length Required
POST requests require a Content-length header.

Mistä tää voi johtua ja mitä sille voi tehdä? Oikeesti alkaa ottaan aivoon tää Bloggerin touhu, vielä jokin aika sitten tää toimi kun ajatus ja nyt takkuaa vähän väliä millon minkäkin asian kans. Mrr. (Tätä kirjoitettaessa sitten Flickrkin kuoli käsiin. Jee. Kyllä tekniikka on sitten ihmeellistä ja helpottaa niin kovasti eloa. Ei ookkaan verenpaine kun taas tapissaan.)

Sit toiseen asiaan. Olen ollut huomaavinani, että Halloween tekee kaiketi tuloaan myös Suomeen. Nyt on menossa kolmas lokakuun loppu putkeen, kun me ei olla Suomessa, ja silloin kolme vuotta sitten ei minusta Halloweenista puhuttu vielä mitään. Onko tää kovinkin yleinen ilmiö, että kurpitsoita veistellään ja kakarat pukeutuu ja niin edespäin? Kysyn, kun en tiedä, ilman sen suurempia sarvia ja hampaita. Tulin vaan ajatelleeks, kun ajatus siitä, että umpiamerikkalainen (no, juurethan silläkin on Euroopassa, milläpä amerikkalaisella jutulla ei olisi - paitsi kiitospäivällä) juhlapäivä Halloween tuntuu niin kovin vieraalta suomalaiseen kulttuuriin. Miksi Halloweenia juhlitaan/juhlittaisiin Suomessa? Siksikö, että tenavat (ja miksei aikuisetkin) saavat naamiaiset? Tarvitaanko siihen erikseen joku tietty päivä, jolla ei kaiken huipuksi ole edes suomalaista nimeä?

En halua kritisoida sinänsä Halloweenia tai sen viettäjiä. Jäin vaan näin ulkosuomalaisena miettimään, mihin sitä suomalaisessa kulttuurissa tarvitaan tai miksi se on levinnyt - ja nimenomaan amerikkalaisin piirtein? Olisihan suomalaisessa kekriperinteessä paljon aineksia omannäköiseen juhlaan. Ja sitä paitsi: juhlitaankohan muualla Euroopassa Halloweenia niin kuin se täällä maailman kolkalla tunnetaan? Ja miksi suomalaiseen juhlaperinteeseen ei ole tulossa vaikkapa isoa olutjuhlaa Oktoberfestin tapaan? Jotenkin sekin tuntuisi luontevammalta kuin tuontitavarana tullut (taas yksi) krääsäjuhla. Joulussakin on paljon materialistisia (ja amerikkalaisia) piirteitä, tarvitaanko niitä enää lisää?

Edellisestä voisi saada vaikutelman, että olen jotenkin amerikkalaisuutta vastaan, mutta se olisi harhaluulo. En todellakaan ole mitenkään peri-isänmaallinen tai vastaavasti amerikkalaisuutta vastaan. Mielestäni periaate "maassa maan tavalla" on erittäin hyvä, ja koitan elää täällä ulkomaalaisena sen mukaan. Sitä vaan en saa kallooni mahtumaan, että miksi Suomessa pitäisi - edes yhtenä päivänä tai iltana - elää kuin amerikkalaiset. Meillä on paljon hienoja juhlia ja paljon ammennettavaa suomalaisessa kulttuurissa, joten mihin tarvitaan lainakamaa?

No, se siitä.

Käsitöiden saralla huomasin tänään jälleen uuden asian: en totisesti ole miniatyyrimaalari. Mutta silti Jussi ja Pipsa on ylen somia ja rakkaita:
jussi ja pipsa
Edit: *vaikea ja ruma sana tähän* Ei nyt sit toimi mikkään. Ei Flickr, ei Blogger (voiskin vaihtaa Betaksi), ei mikkää. Meen kattomaan Zhivagoa. Jos nyt tulee Mörvelöpeikko meille niin revin pään siltä. Pysyköön vaikka siellä Elannissa, kun siltä meni nyt se kotiblogikin alta. Hmph.

Ediitin edittiä: Yksi ratkaisu löytyi tuohon beta-mallisten blogien kommenttiongelmaan. Karvis on jostain syystä laittanut koneelle Anonymizer-nimisen ohjelman, joka kai peittää ainakin IP-osoitteen (tai antaa toisen, kun mikä oikeasti on). Otin sen pois päältä, ja tyhjensin salasanat ja muut semmoiset Tuliketun muistista. Nyt kommentointikin onnistuu. En käsitä miksi toi ohjelma aiheutti virheen, mutta näyttäisi nyt pelittävän. Outoa. Alan vakuuttua siitä, että tämä tietotekniikka on vähintään henkimaailman hommia. :) Pahoittelen haamuilua. (Niin, ja vaihdoin kuvan Flickrissä olevaan kuvaan. Flicrkin näyttää toipuneen nyykähdyksestään. Saako bloggerissa olevan kuvan deletoitua jotenkin?)

26 comments:

Hanne said...

Minusta tuntuu, että Halloweenia yritetään tuoda lähinnä siksi, jotta saataisiin ihmiset ostamaan krääsää. En tunne ketään joka sitä viettäisi millään tavalla, joten kovin hanakasti sitä ei tunnuta omaksuvan.

villasukka said...

Onhan Suomessa vanha juhla Kekri, joka oli suht sama kuin Halloween. Kyselin just tänään ysiluokkalaisilta, mikä päivä, miksi, juhlitaanko? Olivat sitä mieltä, että amerikkalaista hapatusta, ei tarvita. Tosin nämän olivat kuljetusluokkalaisia, eli todellisia maaseudun muksuja....

Tuulia said...

hanne: aivan.. ei mikään ihme ole että joulutavarakin tulee kauppoihin ihan käsittämättömän aikaisin, saadaanhan silläkin myytyä sitä roinaa.

villis: no sen kekrin perään miekin koitan huudella. se oiskin sellanen hyvä juhla, tai vaikkapa joku sadonkorjuujuhlan tyylinen. :)

Mari said...

Minä en ole Halloweeniin törmännyt, johtuu ehkä siitä, että oma lapsi on niin pieni, ettei sellaisten päälle vielä ymmärrä, ja omat oppilaatkin ovat pääasiassa alle kouluikäisiä. Yksi kouluikäinen lapsi töissä kyllä toivotti mulle illan päätteeksi "häppi halloviin", mutta ei tullut asia sen ihmeemmin puheeksi... Lukioaikana, siis v. -93-96, kun asuin lukion asuntolassa, siellä kyllä jo kovasti Halloweeniä vietettiin, mutta se taisi olla vain yksi syy pitää ryyppyilta asuntolassa. Itse en niihin illanviettoihin osallistunut silloinkaan. Mutta joo, jos täällä joku Halloweeniä viettää, niin aika matalalla profiililla. Minäkin olen kaikenlaista materialismia ja ulkomailta tuotuja (krääsä)juhlia vastaan, eli tykkään mieluummin sellaisesta rauhallisesta elosta "maassa maan tavalla". :)

Mermaid said...

Jussi ja Pipsa ovat tosi söpöliinejä! Aivan ihania kertakaikkiaan :-)

Taija K said...

Suomalainen nimitys on tosiaan kekri tai köyri. Silloin käsittääkseni päättyi satokausi, vuodenkierto tuli täyteen tms., ja mm. palvelijoiden pestit päättyivät. Esim. Minna Canthin Lapsenpiika-novellissa puhutaan köyri-illasta, joka oli palvelijoiden vapaapäivä, ja silloin siirryttiin palveluspaikasta toiseen, ellei sitten saatu uutta sopimusta samaan paikkaan. Köyriä tai kekriä ovat siis ainakin palvelusväki juhlineet, koska se on ollut heidän vapaapäivänsä.

derea said...

Kivoja puikkoja :D Just tänään näin kaks lasta, jotka oli pukeutunu vamppyyreiks tms. ja niillä oli korit mukana. Olin vähän kysymysmerkkinä siinä vieressä :D

Tellu said...

Aivan ihania nuo Pipsa ja Jussi! ;)Sinä se sitten osaat!

Anonymous said...

Meillä yritti pari vuotta sitten naapurin pojat kerätä karkkia tai kepposia mutta jo silloin tylysti ilmoitin että meillä ei Halloweenia juhlita.

Meilläpäin (Espoossa) pääsiäinen on jo paisunut suureksi karkinjako-, pukeutumis- ja ovellekolkuttelutapahtumaksi, se riittää mainiosti, minusta.

Kekri voisikin olla mielenkiintoinen juhlittava, se on ollut niin pitkään hukassa että mä en ainakaan tiedä miten sitä pitäis juhlia...

ShamanCat said...

Irkkufanina ryntään mainostamaan, että meitä on täällä jo aika iso joukko, jotka viettää Samhain-iltaa! Perinteiltään irkkujen Samhain onkin hyvin lähellä suomalaista Kekriä. Teema on sama, satokauden päätös ja yö, jolloin vainajat ovat liikkeellä. Onhan suomalaisten Pyhäinmiesten päivä alunperin nimenomaan marraskuun eka päivä, eikä tuollainen liikkuva lähin lauantai, kuten nyt. Eikä juhlaan kuulu mikään krääsä, vaan yhdessä olo sisätiloissa (niitä vainajia paossa!), laulaminen, soittaminen, syöminen ja kuten niin irkuille kuin suomalaisillekin sopii, vähän myös juominen :-)

ShamanCat

Anonymous said...

Nyt ainakin tuli kommentti läpi. Tosin ilman omaa profiilikuvaa niinkuin tavallisesti, sä kai jouduit kommentoimaan kategoriassa "other"?

Sitä aina luulee hetkittäin ymmärtävänsä tietotekniikkaa mutta se on vain hämäystä... ei sitä oikeasti ymmärrä kukaan, Avaruusseikkailu 2001 oli dokumentti eikä fiktiota ;-D

Tuulia said...

villasatu: joo kokeilin sillain. Kokeilin sitten toiseen blogiin omalla blogger-profiililla ja meni läpi. Ihme homma.

Tässä tarvii korkeampia voimia avuksi kun vehkeet menee nurin :) 2001 saattoi tosiaan ollakin dokkari.. :D

tuitu said...

Meillä on täällä "maalla" tässä yhteisössä tapana viettää sadonkorjuuu juhlaa eli kai sitä voisi kekriksi sanoa. Se ajoittuu aina niin että tilamestari on saanut viljat puitua ja omenat on kypsiä. Paikkana on vanha perunakellari jossa on tarjolla hyvää ruokaa, yhdessä oloa,karaokea ja viinaa :D Töissä olen järjestänyt nuorille kertaalleen Halloweenin kun ei noita "erityisnuoria" (sijaishuollossa olevia) oikein muuten saa innostettua pukeutumaan.
Niin ne vaan "kovat jätkätkin" loppuillasta tanssivat hameet päällä, enpä muista koskaan aiemmin niin vapautuneena ketään sillosista nuorista nähneeni...

jaanaL said...

Mä jotenkin yhdistän halloweenin ja Tiimarin yhteen...

Anonymous said...

Minä en Halloweenia muuten vietä, mutta USA:ssa vietetyistä vuosista on meidän perheelle jäänyt traditioksi kurpitsalyhty. Halloweenin aikaan veistelen siis kurpitsan ja se on partsilla siihen asti, että se kuolee. Sen jälkeen vaihdan tilalle normaalin lyhdyn.

Ja joo, Toukka ei kyllä tulevaisuudessa lähde karkki-ja-keppostelemaan. Ainakaan niin kauan, kun minä saan päättää.

Ulla said...

Eipä täällä Pohojanmaallakaan ole näkynyt Halloweenin viettäjiä. Tiimarissa taisi olla iso pöydällinen jotain krääsää ja parissa kaupassa kurpitsan mallisia kynttilälyhtyjä. Itse en viettäisi Halloweenia, koska on tosiaan niin Amerikkalainen juhla eikä kosketa itseäni millään tavalla. Jonkinlaista sadonkorjuujuhlaa/kekriä voisin kuvitella viettäväni.

Ristipistelyissä tosin pidän paljon pumpkin/fall/halloween aiheista, kun ovat niin kivan näköisiä, mutta muuten en välitä Halloweenista!

Tuulia said...

Kiitos kaikille kommenteista! On kiva lukea muidenkin ajatuksia asiasta :)

Kekrin perään tosiaan peräänkuuluttaisin. Luulisi, että suomalaisestakin perinteestä löytyisi aivan oiva syksyn juhla ilman Tiimari-krääsää ja humua. Sama vika joulussa - välillä se materialismi ärsyttää kovasti.

Meillä Halloween-ilta on ohi. Yksi suomalainen lapsi kävi (naapurista), ja yhden perheen lapset tästä samasta naapurustosta. Yksi perhe yritti käydä aika myöhään. En tuntenut heitä, enkä periaatteesta avaa tuntemattomille. En etenkään, jos meidän oven kahvaa kokeillaan, josko ovi olisi auki. Olipa lapsesta kysymys eli ei, en avaa ovea, jos en tunne ja jos kahvaa kokeillaan. (En sitä paitsi tiennyt, oliko kokeilija vaikkapa pieni lapsi vaiko se aikuinen.) Olen ehkä tullut täällä vähän liiankin varovaiseksi, mutta koskaan ei voi tietää. Edes taloyhtiön (joka samalla on huoltoyhtiö) työntekijöihin ei voi luottaa - kuinka sitten täysin tuntemattomiin, jotka tulevat pimeässä ja joita ei ovisilmästä edes kunnolla näe? (noniin, nyt on sitten kaikille käynyt selväksi, että blogia pitää mökkihöperö ja vainoharhainen erakko.. :DD)

Minusta olisi hyvä, että olisi joku systeemi, että lapset tietäisi, minne saa mennä ja minne ei. Ei kaikki ehkä halua, että ovella käydään. Tai ainakaan mie en halua herätä aamulla ennen yhdeksää ovikellon soittoon, kun trulleja käy pääsiäisen aikaan. Ei sillä, saa meillä käydä, mutta johonkin järkevään aikaan. (Mie en ole aamuyhdeksältä sunnuntaina välttämättä hereillä, tai ainakaan kovin herttaisella tuulella. Yhdeksän on kummiskin vielä meille aamuyötä :D) Täällä meidän taloyhtiössä oli ainakin ennen semmoinen tapa, että jätetään ulkovalo päälle, jos saa tulla. Ei tule kellekkään sit paha mieli, varsinkaan kun on kysymys lapsista. (Lähinnä tarkoitan sitä, että jollain ei sitä namia sit oliskaan. Kun tapana on Halloweenina, että annetaan karkkia.)

No, onpahan toi ohi tältä vuodelta. Eikä noista tenavista mitään haittaa ole! Enempi haittaa on varmaan niistä aikuisten porukoista, jotka käyttää tätä taas yhtenä tekosyynä ajaa itsensä tolkuttomaan kuntoon ja lähteä sit ajamaan autolla. Tässäkin aihe, josta kirjoitan joskus myöhemmin lisää.

Tarja said...

Meillä tytär järjestää ystävilleen naamiaiset lauantaina, halloween-tyyliin kuinkas muuten. Ei ne silti mitään karkki ja keppos -juttuja tee, enkä ole kuullut kenenkään muunkaan koskaan tehneen. Onhan se vähän "kauppojen juhla", mutta kaiken kaikkiaan aika vähän niissäkin sitä näkyy. Tampereella suurimmassa tavaratalossa näkyi olevan yksi pöydällinen krääsää ja toinen makeisia. Kai se on tämän loppusyksyn keskellä sellainen pieni tekosyy järjestää jotain ohjelmaa.

Oktoberfest kyllä näkyy täälläkin monissa ravintoloissa (ainakin niiden mainoksissa), mutta onneksi ei vielä ainakaan St. Patrick´s Day tai Thanksgiving Day ;) Tampereen Sydänyhdistys lanseerasi ystävänpäivän joskus 80-luvun alussa ja se eroaa amerikkalaisesta vastineestaan ihan kivalla tavalla.

Ei kai ne mikään niin tarpeellisia juhlia ole, mutta minusta on toisaalta ihan kiva järjestää juhlia, oli ne sitten omia tai lainattuja. Uskon siihenkin, että me osataan ottaa niistä ne mukavimmat osat, ystäväni Englannista joutuu häipymään kotoaan aina halloween-iltana, koska hänen asuinalueellaan se touhu on mennyt vandalismiksi. Autoja töhritään, ja ikkunoihin heitellään kaikenlaista p*skaa.

Anonymous said...

Loistava idea tuo Jussi-puikko!!

Ja meillä ei ole olltu Halloweenista tietoakaan, paitsi tietty jotain roinaa Tiimarissa, mutta ei muuten. Enkä koe tarvitsevanikaan sitä;-)

Helmis said...

Tiimari ja halloween, totta! Lähinnä kai sitä krääsää yritetään kaupitella.
Mun eka "muisto" Halloweenista on, kun muutama vuosi sitten meillä soi yhtenä iltana ovikello. Muksut juoksi avaamaan ja rääkäs niin hirveästi, ettei ikinä. Menin katsomaan ja siellä oli pikkupojat (ala-asteikäiset) hirviönaamarit päässä. Mä tokasin niille, et häipykää, kun säikähdin itekin niin kamalasti.
Tästä on jotain 6-7 vuotta aikaa eli muksut oli silloin tooosi pieniä ja kello oli aika paljon.

Parina viime vuonna on ollut juttuja halloween juhlista koululaisille, mut ei meidän tyypit ole sinne halunneet mennä. Tai ehkä esikoinen olis tänä vuonna ollut kiinnostunut, mut olikin kipee just silloin.
Toisaalta toi kekrikin on aika vieras juttu, että tuntuis vähän oudolta alkaa sitäkään elvyttämään. Tai tiedän joidenkin sitä kyllä kokeilleen, mut ei kai ole kauheasti ottanut tulta.

Taidan olla vähän tylsä, kun en oikein jaksa näistä jutuista innostua..
Tai sit meillä on kaikenlaisia synttäreitä ja muita kissanristiäisiä muutenkin ihan kotitarpeiks.

Jepy said...

Upeita puikkoja! Onko tuollaisiin puikkoihin olemassa ohjetta, tekisi niin mieli kokeilla :o)

Tuulia said...

tarja: kamalaa jos juhliminen on mennyt tommoseksi riehumiseksi. Lainajuhlatkin on ok, jos ei tommoiseksi sentään mene!

jepy: jaa-a.. itse aikanaan pääsin vauhtiin tällä knittinghelpin ohjeella:
http://www.knittinghelp.com/knitting/basic_techniques/misc.php
Klikkaa vikaa videota.
Myös neulontalistalla on ollut aiheesta asiaa joku aika sitten.

Periaatteessa on tosi helppoa: tarvitset puutikkuja ja päihin helmiä, hiomapaperia ja jotakin lakkaa viimeistelyyn. Maalaukseen käy akryylimaali. Olen itte tehnyt noin parikymmentä paria jo, ja tekniikassa on vieläkin hiomista.

famu said...

Kiitos nappikehuista.Ne menevät kyllä suoraan Helmikselle.Ilman hänen kaltaistaan miniää en olisi ehkä bloggaaja ollenkaan.Niin tumpelo olen näissä tietokoneasioissa.Mutta oppia ikä kaikki.-Juhla-asioissa olen vähän samoja mietiskellyt kuin Sinäkin.Ulkosuomalaisena muutamia vuosia Hollannissa asuneena ja vähän muuallakin työtä tehneenä arvostan entistä enemmän omia suomalaisia perinteitämme.Niitä juuri meidän pitäisi vaalia ja jälkipolville siirtää.Lainatavara ei aina oikein "istu" meihin.

Soile said...

Sitä halloween kamaa on kaupat täynnänsä, mutta henk. koht. en tnne ketään joka sitä viettäisi. En ymmärää miksi ko. juttua koitetaan niin kauheasti puskea läpi. Kohta varmaan keksitään kiitospäivä juhlapäiväksi tänne pohjolaan...

Pääsiänen pikkunoitineen on sitten eri juttu, vaikka joskus tekeekin mieli ottaa ovikello pois päältä palmusunnuntaina.

Anonymous said...

Heippa! Arpaonni suosi sinua blogini arvonnassa. Otatko yhteyttä minuun (hasbu at luukku piste com) niin pistän pakua tulemaan!

famu said...

Hyvää ja rauhallista pyhäinpäivää Sinulle siellä kaukana!