Hyviä uutisia (ja henkisiä henkseleitä)

Laitoin Viikinkineuleiden suunnittelijalle, Elsebeth Lavoldille eilen viestiä, ja sain vastauksen tänään:
"[M]y compliments for your lovely coat. It is wonderful to see that my work has inspired others and is being used. I'm especially pleased that you have developed and added your own details.
I am very copyright-conscious, and guard my design strictly, but the patterns aren't mine, they belong to a thousand year old tradition. I just claim recognition for devloping them as knitting patterns, and I appreciate being mentioned in that context.
But, please, feel free to use the patterns. As long as you use them in your own way (which you have) and make your own charts (which you do), you are not infringing on any copyright. And, therefore, it is also OK to use them in commercial contexts as well.--.
Best regards
Elsebeth Lavold
"

Jep. Jos Ullaa saa tässä käyttää hyväksi (ja saan jotenkin kaaviot johonkin järkevään muotoon), niin Louhi-takkiin tulee ohje - sitten joskus. Sain eilen muuten idean myös samantyylisestä paidasta, joten palmikoita nähdään vielä. (Ei siis nähdä Fifejä täällä vieläkään.) Koitan saada paitaa ulos ilman Louhin kanssa vietettyjä purkuviikkoja, eli alle kuuteen viikkoon. Patonskin vaihtuu samalla ihanaan KnitPicksin meleerattuun harmaaseen..

Käykääs muuten kattomassa Ingen Konst AB:n sivuja. Sieltä löytyy paljon infoa Lavoldista, ja hänen julkaisemistaan kirjoista ja ohjeista. Hervottomasti ideoita, myös muille kuin palmikoihin ja viikinkineuleisiin hurahtaneille.

Sori kuvaton postaus, mie halusin tämän ilmoille nyt heti :D

Edit: Tuli vastaan blogimaailmassa surffaillessa: Voiko tää kirjoitus pitää paikkaansa? No, ainakin ajatuksia se herätti. Tuskin tuossa on koko käsityöblogien maailma kattavasti puristettu pakinaan, mutta onko siinä totuuden siemen?

15 comments:

muoriska said...

Heips
Postipoika toi ison kirjeen :)
Ja sormia syyhyttää.

Onnittelut hyvistä uutisista!

Muoriska joka hiipii lankakerien ääreen suunnittelemaan uutta värjäyskokeilua ja pakkaamaan postia jenkkilään..

TiinaV said...

Elsebeth antoi luvan käyttää Hannunvaakunakuviota myös Kusti-paidassa. Sain silloin tosi ystävällisen vastauksen. Kiva, jos viitsit saattaa Louhin ohjeen myös meidän puikkojen ulottuville! :)

Anonymous said...

Salaa jo toivoin Louhista ohjetta, mahtavaa, josa jaksat sellaisen vääntää!

tikru said...

:)
Kiitos tuosta kädentien selityksestä, se siis oli modifioitu satulahiha, tai no, puolikas :)

Hmm.. Tuosta Perhosefektin tekstistä. Aika kovaa ja kärjistetysti, mutta mulla on oma mukavuudenhalu pitäytynyt pysymästä poissa keskustelupalstalta, johon tuolla ilmeisesti viitataan. Liikaa sääntöjä ja vaatimuksia ja valvojia ja tarkkailijoita mun makuuni, mutta hyvä ja pätevä paikka muuten.

muoriska said...

Joo oli osin asiaakin tuossa kirjoituksessa myönnetään.. mutta onneksi nää blogit on meidän omia koteja/olohuoneita ja meidän näköisiämme.. :)

Tiina said...

Sanotaanko että tuosta perhosblogin tekstistä tuli heti mieleen juuri se eräs keskustelupalsta jonka säännöt ovat todellakin rasittavia, joten aika pian moinen jäi pois omasta nettipiiristäni.

Gehenna said...

Taitaa olla taas joku jolle oli Kauhea Ongelma ymmärtää että suurella foorumilla on pakko pitää suht tiukkaa kuria, muuten homma lähtee käsistä eikä foorumista juuri ole enää iloa kellekään. Tarvinneeko kyselläkään, mistä foorumista tässä nyt vihjaillaan? Ja on se kumma etten itse ole siellä moista huomannut!

Anonymous said...

Omasta mielestäni tuo foorumiteksti on hyvinkin tarkka kuvaus. Eikä todellakaan rajoitu vain käsityöfoorumeihin. Suurin osa "naisvaltaisista" foorumeista, joilla vierailen on samanlainen nokkimisjärjestys/yhteinäiset rivit - mentaliteetti. Onneksi äänestää voi virtuaalisilla jaloillaan. Sääli sinänsä, koska foorumeilla voisi saada aikaan myös todellista tasa-arvoista keskustelua.

Ja hienoa, jos Louhesta tulee ohje! Se voi olla sitten sellainen "sitten kun on aikaa" haave- projekti. :)

Ziina said...

perhosefektiin kommentti: onneksi on vaihtoehtoja, itsenäisenä bloginpitäjänä voi käydä keskustelua ja pyytää apua ihan yhtä hyvin, mihinkään foorumeihin ja -ismeihin ei ole pakko rynniä mukaan.

Hansu said...

Hienoa että sait luvan käyttää Elsbethin kuvioita inspiraationa Louhen ohjeen tekoon (toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitan...) PDF voisi olla hyvä formaatti julkaisuun, jos on/olisi Adoben ohjelmisto käytössä.

Tuo perhosblogin kirjoitus valitettavasti kuvaa hyvin monia suuriksi kasvavia keskustelufoorumeita. Joitakin jäseniä dissataan ja toisia pitäisi palvoa. Sääntöjä on toki pakko olla, mutta me muuta kuin yleiskielistä murretta puhuvat/ kirjoittavat jäädään useasti pahasti paitsioon. Aimo annos kärjistystäkin on tietysti höystönä niin alkuperäisessä kirjoituksessa kuin tässä kommentissa!

tikru said...

Gehennan kommentiin haluan vielä sanoa, että on olemassa forumeita, joita ei runnota tiukkaan armeijakuriin ja ne toimii silti. Eli ei se kyllä kyse ole pelkästään toimivuudesta. Varsinkin kun kyse on käsityön harrastajien keskustelusta, ei teinien seksipalstasta.

Ja kuten Ziina ja muoriska sano, onneks on oma blogi ja blogimaailma jossa voi elellä suht rauhassa ja vierailla toisten olohuoneissa.

Kiitos ja kumarrus Tuulialle omansa lainasta :)

Tuulia said...

olipa tullut hyviä kommentteja yön aikana :)

Käsittääkseni Ihan Itse on se foorumi, josta tuossa perhosefektin jutussa puhutaan (Itse en tiedä, kun en II:tä seuraa.). Sama sille, mikä foorumi on kyseessä, koska mie jäin enempi miettimään tuota mitä pikkukettukin sanoi: onko tosiaan niin että akkalaumassa aina syntyy turhanaikaista kähinää? Koska ihan turhastahan se syntyy. Minusta foorumin perustajan ja ylläpitäjän oikeus on tehdä niitä sääntöjä ja noin, jos ei tykkää niin ei pakko ole siellä pyöriä. Ihan sama juttu kun näissä blogeissa: jos ei tykkää täällä pyöriä niin ei tieten ole pakko. Nää on siinä mielessä todella olohuoneita :) No, kiva kun syntyi keskustelua, onneksi maailmaan mahtuu myös erilaisia mielipiteitä :) Ja mein olohuoneeseen saa tulla aina keskusteleen ;)))

hansu: ainakin noi kaaviot on syytä survoa pdf-formaattiin, ne on liian isoja että niitä kannattais alkaa pelkkinä kuvina työstään. No, katsotaan. :)

Ja tikrulle vielä, en tiedä onko se modattu satulahiha, kun satulahihan päähän muodostaa osan kaula-aukosta (ihan kun raglan), oisko toi enempi modattu istutettu hiha? (Ylikehittynyt pyöriö? ;D) Jep, välimerkit, here I come. :D

Anonymous said...

Piti kommentoida jo aiemmin, mutta hukuin nettiin linkkiesi seurauksena. Jotenkin lopulta päädyin Ylen Elävään arkistoon katselemaan dokuja huutolaislapsista ja 60-luvun seksuaalivalistuksesta.

SIIS - Todella mukavaa jos voit tehdä tuosta takista ohjeen, se tulee heit todo-listalleni ja ehkä joskus ufoksikin (olen vähän jämähtänyt pikkuprojekteihin). Tosi upea takki.

Neuleblogeista ja Perhosefektin jutusta: Ihan hauskaa luettavaa oli ko. kirjoitus, jotenkin muistutti Orwellin valvovaa isoveljeä... Kaikenlaista mahtuu kaikkiin piireihin, ja kuten moni on jo aiemmin todennut, kaikkeen ei tarvitse lähteä mukaan/jäädä. Sitä voipi tehdä oman uhoava bloginsa, johon kukaan ei voi tulla poistamaan sinua tai kertomaan kuinka sukat OIKEASTI kavennetaan.

Anne said...

Käväisin katsomassa noita Ingen Konst AB:n sivuja. Vaikka en olekaan mikään varsinainen palmikoiden ystävä, niin sieltä tuli heti useampikin kaunis palmikkoneule vastaan.
Mikähän siinä on, että palmikoksi mieltää ainoastaan sen, jota tehtiin kansakoulussa yli 35 vuotta sitten.

muoriska said...

Hei, anteeksi tämä myöhäisyys, mutta testasin sitä väriä ja lainasin ( otan pois jos ei saa..) sinulta kuvaa värjätystä kerästä ( kun oli niin lähellä totuutta värit) kun laitoin omasta kokeilusta kuvaa
koolatessa -blogiin.

Postin saan sinulle käsin lähtemään nyt alkuviikosta :)