Pätkärääkättyä yhdellä kattilavärjäyksellä ja yhdellä värillä

Luulin, että tähän ei edes pysty, mutta niin se vaan on: mun käsissä tarvitaan vain yhtä väriä ja yksi keittelykerta kattilassa ja lopputulema on pätkärääkättyä. Miten hitossa näin voi käydä??

Kyseessä on Wilton-väri, jota käytetään kakkujen koristeluun ja muuhun elintarvikekoristeluun. No, ne on periaatteessa samaa kamaa kun Kool-Aid, väriskaala on vaan laajempi. SugarBunnyBlvd käyttää niitä värejä lankojensa värjäämiseen, ja häneltä sain vetoapua omiin kokeiluihin. Inspis iski tänään ja päätin kokeilla.

Ensin vyyhti liotetaan 50-50 vesi-etikka-liuoksessa. Sen jälkeen kattilaan noin 3o-prosenttinen etikkaliuos, joka kuumennetaan. Siitä otetaan pieni osa, johon lisätään väri. Sitä tarvitaan tosi, tosi vähän. Tän 100 gramman vyyhdin värjäämiseen meni noin 1/5 teelusikallinen geeliä. Väri sekaisin kuumaan liemeen, ja vyyhti veteen. Odotellaan, että kaikki väri imeytyy. Sit jotkut kuulemma käyttää vielä mikrokuumennusta, en tiedä onko sillä eroa lopputuloksen kannalta.
Tein juuri näin, räknäsin vielä jetsulleen määrätkin. Ja tää oli sit kattilassa:
wilton kokeilu
Huuhtelun jälkeen väripadasta nousi kertavärjäyksellä pätkärääkätty merinovyyhti:
wilton kokeilu 2

Kuvassa värit näyttävät melkein siedettäviltä. Todellisuus on jotain noiden kahden kuvan väliltä: vyyhdissä on laventelin ja mintun sävyjä. Kombo melkeen meniskin, koska värit liukuu ihan ok, mutta tarkoitus oli kyllä saada tasavärinen vyyhti. Ja jos vyyhti oliskin tommoinen pastellinen unelma, sen vois käyttääkin, mutta... jostain (peikko pentele!) ilmestyi keskelle vyyhtiä tumma purppurainen läiskä. (Eli vyyhti saa vielä tummaa väriä pintaansa. Toiveissa olisi petrooli, väriliemi oli sen väristä ennen vyyhdin lisäystä.) Vaikka mielestäni sekoitin värin tosi hyvin liemeen. Ja miksi osa vyyhtiä on eri värinen kuin muu vyyhti? Käytin vain yhtä väriä - jonka piti muuten olla siniharmaa..

Epäilisin, että liotuksessa etikkaa oli liian vähän, ja liotus kesti liian lyhyen aikaa. Kenties lillinkiä olisi voinut huljutella enempi. Kattilaprosessista en keksi sanottavaa, koska tein juuri niin kuin ohje sanoi: höyryävästä etikkaliuoksesta osa purkkiin ja siihen väri, ja väri kattilaan, ja vyyhti perään kunnes väri on imeytynyt kokonaan. Ja huuhtelussa väri ei muuttunut, ei edes haalistunut eli jotain on täytynyt tehdä oikein. Mutta joku tässä nyt menee päin honkia. Oisko jotain tekemistä happamuuksien kanssa.

Surffilautaan suuntimet kohti kuukelia ja uutta yritystä kehiin. Jotenkin mulla on silti semmonen kutina että mulla on kohta tosi monta mustaa merinovyyhtiä.

Tätäkään ei lasketa sit uudeks projektiksi vaan kevyeksi kenttäharjoitukseksi myöhempien aikojen Tennessee-värjäyskarkeloihin. Kilo lankaa tilaustyöhön tulla tupsahti tänään. Ja palmikkotakki on ollut tänään kesken tasan kuukauden.

Edit: Surffilaudan laitaan tarttui monenlaista vinkkiä. Olen näköjään kai tehnyt liian vaikeasti, tai ymmärtänyt ohjeen väärin. No, täytyy kokeilla uudelleen. Periaatteessa siis kyse on samanlaisesta värjäyksestä kuin Kool-Aidilla, mutta värejä on paljon, paljon enemmän. Ja hyvä hoksia, että kaikki muutkaan eivät ole heti onnistuneet.

3 comments:

Anonymous said...

hei
minulle kyllä kelpaisi tuo jälkimmäisen kuvan värinen lanka.

Jos vaikka haluaisit vaihtarin Suomesta ennen kuin kaikki on ihan mustaa ...

terv. blogiton Marja

Tuulia said...

marja: no kyllähän voin siitä luopua, mutta kuvassa ei näy se violetti läiskä. Se on sen verran tumma, että erottuu tuon langan sävyistä reilusti. Mutta jos haluat vyyhdin niin voin toki sen vaihtaa johonkin. Laita sähköpostia (löytyy profiilistani), voin laittaa vaikka toisen kuvan.

Carita said...

Moi Tuulia,

ja terveisia Bostonista! Loysin blogiisi vanhan sahkopostisi linkin kautta. Nythan on kaynyt niin, etta meikalainenkin on innostunut neulomaan! Lomalla Suomessa neuloin sukat aidin opastuksella, ja sehan kavi nopeasti. Lopputulos ei ehka ollut maailman parhain, mutta kylla niita kotona voi kayttaa.
Oletko ostanut lankaa kaupoista (mista?) vai tilannut netista? Onko Michaelsin langoista mihinkaan? Siis lahinna suunnittelen seuraavaksi sormikkaiden neulomista. Nama mun projektit on aika vaatimattomia ;-)

Taalla menee ihan kivasti. Sadetta ja paistetta on ollut varmaan yhta paljon. Viela on suhteellisen lammintakin (50-65 F), mutta kylla me jo ostettiin ja vaihdettiin talvirenkaat autoon. Ma jatkoin toita samassa firmassa kuin ennenkin. Mitaan skrappays-/kasityoseuuetta en ole viela loytanyt, pitaisikohan perustaa sellainen itse..