Kaksijakoisuutta

Viime aikoina on mielessä käynyt usein kysymys: onko tässä mitään mieltä? Ei niinkään neulonnan suhteen yleensä, vaan muutaman projektin kohdalla.

Ensimmäinen tällainen projekti oli Kid Mohair-neule, joka myös Mohairyllätyksenä tunnetaan. Langan monet huonot puolet ovat tuttuja: se karvaa hirvittävästi, niitä karvoja löytyy joka helkkarin paikasta, keskellä oleva ohut nauha on konstikas poimia, ja tasaisen käsialan säilyttäminen tuntuu olevan tämän langan kanssa aivan mahdoton juttu. Karvoja muuten on niin paljon, että jokaisen neulojan, joka aikoo hankkia karvaisen lemmikin, pitäisi neuloa sellainen puolisen kiloa Kid Mohairia lyhyen ajan sisään ja sitten imuroida noin kolmesti viikossa seuraavan kuukauden ajan, noin testimielessä. Näkee tykkääkö karvoista ja noin. :)

Kid Mohair yllättää kuitenkin viimeistään valmiina neulepintana: unelmankevyt, ilmava ja lämmin neule, joka näyttääkin ihan lumihangelta! Niin että kannattiko? No, kannatti!
mohairyllätys
(Ei kuvaa valmiista neuleesta kun siittä puuttuu vielä hiha.)

Toinen oli tvåändstickning-tekniikalla toteutettu pikkujuttu, jonka kanssa meni kaksi päivää ja hermot. Mietin monesti, onko järkeä neuloa periaatteessa kirjoneuletta yksivärisenä ja mahdollisimman vaikeasti. Kippuraiset kierteet piti purkaa kaksi kertaa kierroksella, ja vuosikertalanka meinasi hapertua käsiin. Tiivis, kuitenkin joustava, neulos palkitsi, ja viimeistään mehupatojen jälkeen sekä vuosikertalanka että kauniin rytmikäs neulos oli ilahduttava näky:
kaksoisneulepintaasinistä
(Kuva koko projektista, jahka on perillä saajallaan.)

Ja viimeisin projekti on tilaustyö eli Afrikka-paita, jonka kanssa kaksi iltaa on nyt mennyt. Mielessä on käynyt eräänkin kerran tässä polkkaamisen aikana, että onko näissä värjäyshommissa oikeasti tolkkua. Kaupan langassa on usein kestävämmät ja tasaisemmat värit, eikä kylppäriin tartte mennä säännöllisesti Kloritin kanssa. Tässäkin tosin jouduin pyörtämään sanani: kyllä joskus kannattaa tehdä ihan itse, ihan alusta asti. Vai mitä mieltä olette?
afrikkapaita uusi ja vanha
Kuvassa oikealla alkuperäinen paita, vasemmalla takakappale uudesta. Olen erityisen ylpeä siitä, miten lähelle sain tuon punaruskean alkuperäistä. Värit on tuossa ylivalottuneessa kuvassa melkein kohdallaan, joskin uudessa keltainen ja oranssi ovat ihan oikeasti kesäisen raikkaat keltainen ja oranssi. Vaikka itse sanonkin, niin komeata on tulossa.

Niin että joskus kannattaa nykertää oikein hartaasti, se palkitsee.

Tätä kirjoitettaessa matkaa sataan tonniin on vielä 176 pyörähdystä, joten vielä ehtii hyvin. Ainakin sunnuntai-iltaan asti on vielä aikaa osallistua arvontaan, sitten häiriköin talouden satunnaislukugeneraattoria. Palkinnotkin on jo tiedossa, mutta koska teen ne itse, voittajat saattavat joutua odottelemaan uuden vuoden puolelle palkintojaan. Ja useampi voittaja on siis tulossa :)

PS. Voiko niska/hartia/yläselkä/lavat mennä niin jumiin, että huimaa kaksi päivää, oikea käsi on voimaton, pää on jatkuvasti kipeä ja oksettaa?

22 comments:

Anonymous said...

No eipä näy mulle laskuri, ylläripylläri, oli oman postauksen kans ihan riittävästi onkkelmia..
Afrikkaneuleen uudet värit näyttää tosi hyvältä, samoin ihailen sun sinnikkyyttäs mohairin kans. Upeaa. Jatka samaa mallia :)

Hanna said...

Kyllä niskansa voi saada niin jumiin, että päätä särkee, huimaa ja on puutumisia. Ota pientä neulelepoa, josko se auttaisi.

Minulla on karvaava kissa, mutta hermo menee karvaavien lankojen kanssa. Kummallista etteivät kissankarvat häiritse, ne kai kuuluvat niin kiinteästi elämään.

maijamirjami said...

Voi olla noin jumissa. Sain selkäni muinoin Vintiön vauva-aikana niin lukkoon, etten voinut oikein hengittääkään, saati liikuttaa käsiä tai pidellä muksua. Sain päivystyksestä ihmetroppia nimeltään Sirdalud, joka tehosi muutamassa tunnissa, mutta oli sitten pääkin aika sekaisin. :D

Ihana mohair! Siitä tulee mieleen kipaleen Winter Wonderland suomennos, jossa verrataan hankea untuvaan... Puhdasta kauneutta.

katriina said...

Juu, sun laskuri on kadonnut. Ellet sitten ole sitä tarkoituksella deaktivoinut.

Tuulia said...

jatta & katriina: aika moni muukin bloggaaja on tänään kirjoittanut laskurin kadonneen. Mie kyllä näen oman ja muiden laskurit ihan ok. Oma laskuri on ollut koko ajan näkösillä. Voiskohan olla kyse selainongelmasta? Nyt oma laskuri näyttää 99848, ja surffilautana Mozillan Tulikettu 2.0.

hanna & maijamirjami: ehkä täytyy vähän aikaa lepäillä, ottaa särkylääke ja laittaa tiikeribalsamia.. ja kissan/koirankarvat ei haittaa, lankojen karvat kyllä. Merkillistä :)

Tuulia said...

koeponnistin huvikseni blogin sekä IE:llä että Netscapella. Kyllä laskuri näkyy kaikilla kolmella. Mistä lie kysymys kun kaikilla ei laskurit näy?

katriina said...

tulikettu ehkä.. tsekkaan safarilla, pieni hetki..

katriina said...

Ai joo, sulla näky tuliketullakin.. Mutta ei mulla ainakaan auttanut selaimen vaihto, safarilla sama ilmiö. Mutta kun, molemmat näyttää kyllä osoitteen tuonne laskurin kotikonnuille, mutta ei itse laskuria. Jo taas on, ja vielä kriittisillä hetkillä =P.

Tuulia said...

Hmm. Outoa. Onhan toi laskuri kummitellut ennenkin kyllä, jospa se siitä nousisi jaloilleen ja näkys kaikille pian. Edelleen, henkimaailman hommia nämä nettisysteemit :D ja kuvatunnistekin on ditech! :D

katriina said...

Ai niin, unhottui. Voi mennä kyllä paikat toudella jumiin. Niin että veri ei kierrä käsissä ja kämmener sinertyy,kättei pysty nostamaan kuin 20 cm, ohimot tuntuu painuvan sisään ja huimaa niin ettei pysty kävelemään.=Luulee että on verisuoni katkennut päästä, ja halvaus tulossa = taksilla Töölöön päivystykseen.. Vainoharhaa? Not.
Siinä ei enää Sirdaludikaan tepsi, 9 kertaa fysioterapiaa ja 5 naparapaatti käyntiä alkaa tepsimään kaikkien tulehduslääkkettein sun muiden tököttien avustuksella.
Tarinan opetus, älä päästä itseäsi siihen tilaan, tulee prkleen kalliiksi.

Anonymous said...

Tiiätkö miks mulla on Kid Mohairia hamstrattuna muutamia kiloja eri värejä? Nokun karvaamisesta huolimatta (jääkiekosta puhumattakaan...) tää on ihana lanka. Tasaisuuden tai langan nostamisen kanssa mulla ei ollut ensimmäisten 5 sentin jälkeen ongelmia, mut mä vaan tykkään tästä langasta....

Anonymous said...

Täytyy vielä lisätä. Laskuri hukassa, firefox 2.0. Näkyy vain teksti "ilmainen www-laskuri" linkki, mut ei missään mitään laskuria....

mari said...

Olen ihan sanaton! Afrikkapaita-rekonstruktio on ihan mielettömän hieno!
Tilailin juuri saman kirjan kuin edellisessä postauksessasi - meinasin itse asiassa tilata molemmat mutta sitten hannasin ja tilasin vaan tuon almanakan. :-)

villasukka said...

Afrikkapaidasta tulee upea! Ja joo, voi niskat/hartiat jumittaa niin, että koko ajan särkee ja oksettaa ja vaikka mitä. ja sitä voi jatkua kuukausitolkulla ellei asialle tee jotain.... nimim. kokemusta on....

Anonymous said...

Laskuri.net on lopettanut! Kannattaa vaihtaa laskuria, minä otin Sitemeterin :)

Johanna P said...

Ei malta oikein odottaa mitä tuosta ihanasta mohairista tulee, en ole ikinä nähnyt tuota lankaa olemassakaan. Tuollaista haluaa. Toivotaan, ett jossain lankakaupas olisi tuota myös muitakin värejä.

Onko sulla Tuulialla tiedossa hyviä aloittelijoille mielellään suomenkielisiä (jos enkunkielisiä, niin ainakin kuvalliset ohjeet pitäisi olla, koska kielitaito ei riitä) neuleopuksia, jossa on hyvät opasteet miten pääsee neulonnan alkuun. Löytyykö Jenkeistä lankanettikauppoja, joissa käy Visa luottokortti?

Osallistun arvontaan....

Lankahöperö said...

Tiedoksi! Nyt tuo maaginen 100 000 näkyy mittarissa.

katriina said...

mulla näkyi sitten 100001! että onnea vann 100 000 tuli täyteen. huimaa on!

Tuulia said...

meeri: juu, kiva on lankana! Harmi että itsellä ei ole kuin tuota valkoista vähän. Onneksi muitakin kivoja mohairlankoja tosiaan on, mutta ois Novita saanut ton tekemistä jatkaa.. :I

johanna p: jollen ole ihan väärässä niin Novita ei enää tee Kid Mohair-lankaa. Ihania mohairlankoja on toki muitakin, esimerkiksi Kitten Mohair on ihanan pehmeä lanka, jossa on kauniit värisävyt.

hyviä neulekirjoja on monta. Omasta hyllystä löytyvät ainakin The Complete DMC Encyclopedia of Needlework (joka on hyvä yleisteos muutenkin, suosittelen), Neulojan käsikirja ja Donna Kooler's Encyclopedia of Knitting. Lisäksi on ainakin Stitchery-niminen kokoomateos (se on just lainassa joten en voi tarkistaa tekijätietoja) ja omalla wishlistillä on roikkunut Vogue Knittingin neulekirjat, joista en nyt sen perusteoksen nimeä muista mutta niiden kaikki neulekirjat on oikeen hyviä. Myös Elizabeth Zimmermania suosittelen lämpimästi.
Visa käy täällä melkein kaikkiin paikkoihin, kannattaa vaan tarkistaa, että kauppa lähettää ulkomaille. Hyviksi koettuja ovat ainakin herrschners.com ja joann.com.

lankahöperö: jassoo, no pidetääs mielessä ;) on se hurja lukema :)

täytyy miettiä toi laskurin vaihto jos toi laskuri.net ei toimi kunnolla.

Lellu said...

Sanotaan, että minä olen 100013. kävijä, koska sinultakin näyttää laskuri kadonneen ;)) Mutta ei se mitään, sivustosi on niin upea, että se pärjää ilman laskuriakin. Onnea siitä!

isrik said...

Laskuri näkyy, siitä Novitan Kid Mohairista semmoinen juttu, että kesällä heinäkuussa ostin sitä Korialta. Olisko olleet sitten jotain varastojämiä. Tavalllisista kaupoista sitä ei neää löydy. Oli kyllä aivan kamala karvaamaan verrattuna esim. Kitteniin.

Anonymous said...

Laskuri näkyy taas, näyttää lukemaa 100071. :o)

Mohair on kyllä ***keleestä. Itse tikkusin keväällä äiteelle keepin ja ihime sitä karvaamista! Naamaa ja silmiä kutitti, suu oli täynnä karvoja ja koko ajan piti pärskiä. Koirankarvat mua ei haitanneet juuri koskaan ja kissasta tuntuu lähtevän niin sairaan vähän, ettei siitä oo ollu mitään harmia. :o)

Jaa niin ja afrikkapaidasta tulee huippu! :o)