Neulontaa vaikutuksen alaisena / KUI

Kiitokset kaikille kommenteista ja onnitteluista blogin vuosipäivänä :) Omat jutut kiittää ja aloittaa uuden blogivuoden arkistoreissulla ja sukkauutisilla. (Jos tämä olisi kiinalainen neuleblogi, tää uusi blogivuosi voisi olla vaikka Sukan vuosi.)

Thank you so much for your kind words and comments on my blogiversary :) This new blogging year will begin with an excursion to the archives and some sock news. (If this were a Chinese knit blog, this new blog year would be The Year of the Sock, no doubt.)

Tikkuakka kyseli ryijystä kommenteissa, ja näytänpä mitä Aallokolle kuuluu. Meillä ryijyt asuvat kenkälaatikossa:
ryijy asuu kenkälaatikossa
Tikkuakka asked about my rya in the comments (we both have the same rya as a UFO), and I decided to show the progress so far. My ryas live in shoeboxes.

Ryijylaatikolle vois olla useamminkin asiaa, nimittäin en muistanut ollenkaan, että ryijyllä on kämppiksiäkin:
ryijyn kämppikset
I could dig into my shoeboxes more often, I didn't remember my rya having roommates.

Meillä säilytetään käsityöt rakkaudella ja huolella, koskaan ei pitsiliinoja unohdeta laatikoihin ruttuisina.
hardangerliinoja

pikkuliina
My doilies are always kept as treasures, and with the utmost care. Never are my doilies left wrinkled and forgotten in shoeboxes.

Laatikosta löytyi 3 hardangerliinaa, jotka olen tehnyt joskus vuonna paavo. Pitsiliinan muistan tehneeni kesällä 2000, kun Karvis oli armeijassa, ja minä anoppilassa kissaa hoitamassa. Mulla oli lievästi tylsää, ja anopilla oli tommonen soma liina, ja mie sen päätin kopioida. Koukku on varmaan ollut milli ja risat, koska lanka on muistaakseni numeroa 60 tai 80, eli ohutta. Liinan halkaisija on n. 25 cm.

I found 3 hardanger doilies which I must have finished years ago. I remember crocheting the little doily in summer of 2000, when my husband was in the army and I took care of the cat my parents-in-law used to have. I was a bit bored, and my MIL had this pretty, crocheted doily on her sidetable and I decided to copy it. The hook must have been roughly 1 mm, or size 10, because I remember having some no 60 or 80 thread for crocheting at the time, and it was really thin. The doily measures about 10 inches in diameter.

Itse kenkälaatikon asukki on tässä vaiheessa. Ennen kuin repeätte nauramaan, kerron, että tää on ensimmäinen ryijyni sitten yläasteen kokeilun, ja mie olen tähän puutteelliseenkin jälkeen tyytyväinen. Ryijyn ois voinut aloittaa alareunasta, mutta mie hoksasin kuinka kätevää se on vasta, kun olin tehnyt vähän toista riviä ylhäältä ja ne yläpuolen langat jäi aina kiinni siihen neulassa olevaan lankaan. Ja ryijyä vois tehdä rivi kerrallaan, mutta miepä hukkasin ryijyneulat, ja teen väri kerrallaan. Voi olla vähän hankalampaa, mutta sama sille, kunhan valmistuu. Tätä tehdään ihan fiilispohjalta, koska mun kädet ei kauan kestä tuon kovan pohjan kanssa työskentelyä.
ryijy vaiheessa
And this is the rya in progress. For those of you not familiar with ryas, they are basically thick, woollen latch hook rugs. You can craft them in a loom, or with a needle, but traditionally, I don't think an actual latch hook is being used. I'm doing this with a needle, and when finished, it measures roughly 15 inches by 40 inches. Traditionally the materials are natural fibers, including the canvas (this rya is woven with woollen fibers on linen blend canvas), which also causes them to be rather expensive. (The kit to this one was about 200 dollars, but if you want to buy an already woven and finished one, it'd cost about 1300 dollars.) This is my first rya in years, and my technique is rather poor, but I don't mind, as long as I finish this. I'm not a very big fan of the traditional Finnish ryas but I do like this modern one very much. Here's a link to the All Fiber Arts website where you might find more info about the ryas.

Ja eilisen myöhäisillassa valmistui se Ensimmäinen Vintagesukka.

And late last night, I finished the First Vintage Sock.
koko sukka

koko sukka 2

terä

kärki

sukka varsi 2

mallineuletta

kavennukset

varsi

Kuvissa on varren mallineuletta ja sen kavennukset ennen kantapäätä. Varressa kavennukset on tehty saumasilmukan kahta puolta kahdella peräkkäisellä krs:lla, jolloin ne näyttävät olevan samalla krs:lla. Kantapää on ranskalainen eli pyöreä, vahvistettuna nostetuin silmukoin. Terä oli melko nopeatekoinen, siinä oli vain 96 silmukkaa ja 90 krs. Kärki on viisisakarainen tähti, mutta jälkikäteen ajateltuna nelisakarainen olisi voinut toimia paremmin.

In the pictures there is the lace pattern in the leg and the decreases of that pattern before the heel. The decreases in the leg were done around the seam stitch on two consecutive rounds which makes them appear as if on the same round. The heel is a French or Round Heel, reinforced with slipped stitches. The foot was quite quick to knit, with only 96 stitches to the round and 90 rows altogether. The toe is a Five Point Star but I think a Four Point Star might have worked a bit better.

Sukka istuu aika hyvin, neuloin sen tarkoituksella löysäksi sillä lanka todennäköisesti ottaa ja huopuu kevyesti ekassa pesussa. Ainoa, mihin en ole ihan tyytyväinen, on tuo joustinneuleosuus, joten sen todennäköisesti puran ja korvaan jollain muulla.

The sock fits quite well. I knitted it a bit loosely for in the first wash the yarn is likely to felt slightly. The only part I'm not too happy with is the ribbing, which means I might rip it and replace it with some lace.

Vain toinen enää puuttuu.
vain toinen puuttuu
I only need to knit the second one, now.

Tästä projektista voi tiivistetysti todeta vain kolme asiaa:
1) Neuleiden suunnittelu pienessä sievässä* kostautuu, ja kaksin käsin.
2) Kuutosen puikot alkaa kuulostaan päivä päivältä paremmalta idealta.
3) Jos tällä ei saa Toisen Sukan Syndroomaa niin ei sitten millään.
*koska ei tämmösiä kukaan täyspäinen suunnittele ainakaan selvin päin.

Only 3 things can be said about this project:
1) Designing (and knitting) under influece* backfires, bigtime.
2) Size 10 needles seem like a better idea, day by day.
3) If this doesn't give you the Second Sock Syndrome, nothing will.
*no sane knitter would ever design anything like this, at least not when sober!

Mutta kyllä niistä tulee kovin ihanat.

But I think they will be absolutely lovely.

Edit: Yksi Pari kuvaa lisätty.
Edit: Added one two pictures.

31 comments:

Helminalle said...

Au, mun niskaan alkoi sattua pelkkä ajatus tuosta sukan tikuttamisesta.
Jälki on kyllä uskomattoman kaunista!!

Ihania löytöjä sulla kenkälaatikossa, tein itsekin samantapaisia joskus, nyt en koske ykkösen virkkuukoukkuun kuin demonstraatiomielessä.

(Tytär kysyi saisko lainata mun pienintä koukkua, kun koulun kässäntyöhön tarvittiin virkattua kukkaa - tarkoitti tietty noin kakkosen koukkua, mut mä hain vielä vähän pienemmän näytille :).)

Cristina (CrissyPo) said...

Wow, the sock came out great!

Tuulia said...

helminalle: tsih, kyllä mullakin näin jälkikäteen. Mutta tuosta tuli niin ihanan pehmeä ja kaunis että ei kaduta ollenkaan tämmöiseen ryhtyminen. Mutta miks ihmisellä pitää olla kaks jalkaa?!

crissy: thanks, I like it a lot :)

Laura said...

Ooooooh I love the Vintage Sock, I love seeing what's in your shoe box! And love knowing how diverse your needlework skills are. You are such a brilliantly intelligent person, it's no wonder that you do so many types of needlework and design so much - to keep yourself and your mind busy with good things. :)

Tuulia said...

laura: yeap, keeps me out of trouble alright ;)))

Anonymous said...

Kaunein näkemäni sukka, toivottavasti se ei jää sinkuksi.

Tuulia said...

anonyymi: kiitos :) tuskin jää yksinäiseksi, toista varten on silmukat jo luotu ja näistä tulee niin kauniit että toinen on taisteltava vaikka hartiat jumittaisikin :)

Susanna said...

Aivan ihanan näköinen sukka! Mä en koskaan saisi toista tehtyä, siksipä teenkin aina samaan aikaan, on jotain toivoa saada valmista :D

Villasatu said...

Hurjan kauniit sukat (kaunis sukka) toivottavasti jaksat tehdä myös toisen. Tai olen varma että jaksat :-) Mä en ehkä jaksais, laittaisin tuon yksinäisen uroteon raameihin seinälle ja ihailisin siinä ;-)

Pitsiliinatkin on suloisia, teki mieli heti aloittaa itsekin (ennen neulomista mä virkkasin ja ristipistosin urakalla, nyt vaan työt vie niin paljon aikaa että neuleet sopii nyt)

Tuulia said...

susanna: oon joskus kokeillu samaa, mutta nyt se ei ois oikeen toiminu kun mulla on vaan yks setti noin puoltoistamillisiä :)

villasatu: ei näitä raameihin torpata, nää on tarkotettu käytettäväks :)

päivi said...

IHANA sukka!! Toivottavasti pian ihanaT sukaT!
Jos sulta ikinä koskaan liikenee ylimääräistä neulontaenergiaa ja aikaa, niin lähetätkö tännepäin? Mun mikään oma työ ei oo edistynyt senttiäkään. Neulonut oon kyllä kuin heikkopäinen mut kun ne ei oo omia töitä.

Mielitty said...

Todella todella kaunis sukka. Minäkin haluan jotain tuollaista. Sukan kutominen ei vain ole viime aikoina napannut....

Anonymous said...

Siis ihanat! *karjuu*
On varmaan tosi ohutta lankaa, ainakin näytti siltä. Mites niskat voi? ;D

Marsvin

Tuulia said...

päivi: *kilon paketti inspistä lentopostissa* lähtee sinnepäin :) Aikaa ei valitettavasti ole minuuttiakaan jäänyt varastoon tahi käyttämättä, mutta jos niin sattuisi käymään niin paan tulemaan :D

mielitty: kiitos. Ei muakaan oikeen enää nappaa niillä kolmosen pesäpallomailoilla alkaa nallesta sukkaa tuhertaan, kun on tuota hetken aikaa ihmetellyt :)

marsvin: lanka on pitsineulelankaa, 100 grammassa on noi 800 metriä lankaa ja puikot puoltoistamilliset. Kerästä meni about puolet eli eiköhän tuo yks kerä riitä polvisukkiin. Niskat ei ole vielä jumissa mutta kevään toinen jännetupintulehdus on aivan nurkan takana :)

Ilona said...

Oi kun on ihana sukka! Toivottavasti pari valmistuu pian :) Onnittelut 1-vuotiaalle blogille!

villasukka said...

Klassinen kaunotar! Upea!

derea said...

Ihan mahdotonta, että sä neuloit tollasen sukan samassa ajassa kun mä neulon normaalin sukan :D Ihan mahtavan upea sukka!

Tarja said...

Aivan mielettöman upea sukka! Ja myöhästyneet onnittelut blogillesi!

Mikäs se ranskalainen kantapää onkaan?

Villasatu said...

niin että miks raameihin... Se kuuluisa toisen sukan syndrooma: mä en jaksais (ehkä) neuloa sitä toista ihanuutta mutta olis sääli piilottaa se eka kaappiin kun vaan yhtä sukkaa on paha käyttää. Ja miksi mä luulisin tekeväni näin: mulla on nytkin tyttärelle tarkoitettu Jaywalker-pari kesken. Yksi valmis ja toisessa resori tehtynä. ei vaan iske (seli seli).

Mutta, ehkä tuollaista ihanaa on niin kiva neuloa että se toinenkin valmistuis.

Anu said...

Huh, onpas nätti sukka. Ajatuskin tuollaisen neulomisesta arveluttaa, kolmonen on pienin puikkokoko mitä vapaaehtoisesti käytän ja sekin on siinä ja siinä. Tai itseasiassa 2,5 bambupuikot odottavat uunituoreena nättiä sukkamallia.. Mutta on se kyllä saavutus kun jaksaa tuollaiset tikutella!!

uhoava gnu said...

Tosi kauniisti istuu tuo sukka, ja on nätti!

Carita said...

Kaunis sukka, toivottavasti näemme kohta sen toisen puoliskonkin !

jaana said...

Nätti on! itellä ei ikinä riittäis kärsivällisyys moiseen puuhaan...Nyt vaan rentouttavaa sormi- ja hartiajumppaa ja toista tekemään...

Kirsi said...

Nuo on varmaan kauneimmat näkemäni sukat! Voin kuvitella miten ihanilta tuntuvat jalassa. Vai raaskiiko niitä käyttääkään:)

Sia said...

Aivan upea sukka, sinä olet kyllä ihan uskomattoman sisukas kun aloit noita sukkia neulomaan! Niissä on kyllä varmasti ihan järjettömän kova työ! *hatunnosto*

Minde said...

Todella kaunis sukka! :)

routa said...

ihanan söpö sukka ja pakkohan sun on se toinenkin tehdä, kun voi olla hoopon näköistä yhden sukan kanssa kulkea. ehkä tasapaino on paremmin saavutettu kahdella jalalla, niin ja mitenkäs sitä jalkaa vaihtais jos olis vain yks ainua. mitä odotettavissa tämän toisen sukan jälkeen?

Helminalle said...

kolmosen pesäpallomailat *reps*

Joka päivä näköjään oppii uusia sanontoja, jotka hekotuttaa vielä pitkään. Just kun aloin toipua siitä tikrun pätkärääkätystä :D!

Mermaid said...

Sukka näyttää tosi kauniilta! Tsemppiä sen toisen neulontaan, ota vaikka rohkaisuryyppy tai pari, niin kyllä se siitä suttaantuu ;-)Kansa vaatii nähdä valmiin sukkaPARIN!

makepeace75 said...

Hieno on ja saa varmasti vielä sen kaverinkin. :o) Itse en ehkä moiseen ryhtyisi (1,5 mm kuulostaa kamalalta), mutta onneksi meitä on moneen junaan. ;o) Täällä väännetään Nallea _nelosen_ pesäpallomailoilla.

Stricker said...

On todellakin kaunis sukka! Tsemppiä sen parille ja muillekin projekteille!