Nostelut

I will not translate this post into English. There was some discussion about slipping selvage stitches regarding the fish pattern and I decided to show my way of slipping knitwise and purlwise, just because I like the visual description better. If you need this text translated, please let me know. I'm a Continental knitter, so these might differ a little bit from the English method.

Ajattelin ihan huvin vuoksi laittaa kuvat noista reunasilmukoista, kuinka mie ne nostan. Skipatkaa, jos ei työkuvat kiinnosta. Ja kommentteja ois kiva saada, että teenkö ihan päin prinkkalaa nämä :)
Kaikki kuvat on linkkejä isompiin otoksiin, eli klikkaa isommaksi.

Aloitetaan oikean kerroksen reunasta. Olen neulonut edeltävän nurjan kerroksen reunassa viimeisen silmukan nurin, jolloin reunalanka (minusta) jää nurjalle puolelle.
nurin neulottu nurjan viimeinen

Työnnän oikean puikon silmukasta sisään työn oikealta puolelta (eli nostan sen oikein?). Periaatteessa siis reunasilmukan vasen reuna eli takareuna jää työn oikealle puolelle eli neulojaan päin.
nurin neulottu nurjan viimeinen nostetaan oikein

n n n viimeinen nostettu oikein ja lanka takana

Neulotaan krs loppuun, ja krs:n viimeinen s myös oikein. Neule vastaa nyt ensimmäisessä kuvassa ollutta kappaletta peilikuvana.
oikein neulottu oikean viimeinen

Nostan tämän silmukan niin, että lanka jää nyt itseeni päin, eikä itsestä pois päin, kuten edellä. Kuva näyttää oudolta, mutta neuloin tämän kohdan uudelleen ja tältä se todella näyttää. Eli neulottuani oikean krs:n loppuun käännän työn niin, että lanka jää itseeni päin. Koukkaan oikealle puolelle itseäni lähempänä olevan silmukan reunan. Jostain syystä näyttää kuin silmukka olisi kiertynyt puikolla, joten sen lähemmän reunan voisi ajatella olevan myös sen silmukan takareuna. Tämä reuna on alla olevassa kuvassa oikean puikon päällä. Lanka kulkee vasemman puikon päältä. Jatkan nurjaa, joten lanka myös jää vasemman puikon päälle. (Ei mennä nyt näihin nurjan neulomistekniikoihin, mutta mie neulon nurjani niin, että lanka kulkee myös vasemman puikon päältä.)
oikein neulottu oikean viimeinen nostetaan

Jatketaan krs loppuun, mutta neulotaan viimeinen s oikein. Nostan näin neulotun silmukan periaatteessa samalla tavalla kuin edellä, mutta nyt vien langan työn takapuolelle, koska oikeaa neuloessani lanka kulkee vain vasemman etusormen yli.
oikein neulottu nurjan viimeinen nostetaan

Seuraavaksi nostetaan silmukat "minusta" nurin. Eli ei tule ketjusilmukoita muistuttavaa reunasilmukkaketjua, vaan tulee niitä pömpylöitä.
Neulon oikean krs:n loppuun, ja neulon viimeisen silmukan oikein. Työtä kääntäessäni lanka jää itseäni päin. Nostaessani tämän silmukan oikein, veisin oikean puikon päinvastoin silmukkaan sisälle. Vien langan nyt työn etupuolelle vasemman sormen päälle, ja vien puikon silmukan sisään työn nurjalta puolelta. Lanka jää silmukan oikealle puolelle. Jatkan nurjilla silmukoilla, ja vien langan vasemman etusormen ja vasemman puikon päälle, jolloin lanka kiertyy silmukan ulkopuolelta, ja muodostaa pömpylän.
oikein neulottu oikean viimeinen nostetaan nurin
Jos neulon nurjan krs:n viimeisen silmukan oikein, teen juuri kuten edellä on kuvattu, mutta koska jatkan oikeilla silmukoilla, lanka jää kulkemaan vain vasemman etusormeni yli, mutta silti kiertyy reunasilmukan ulkopuolelta.

Neulon nurjan krs:n loppuun, ja neulon viimeisen silmukan nurin. Nyt lanka on työn takapuolella, ja haluan langan kiertyvän silmukan ympäri kuten edellä, joten vien oikean puikon silmukkaan ensin langan ali, ja sitten takakautta (nurin?). Kierrän langan reunasilmukan ulkopuolelta, jolloin muodostuu jälleen pömpylä.
nurin neulottu nurjan viimeinen nostetaan nurin

Tässä vielä kuva reunasta, jossa näkyy nämä kaksi eri tapaa (eli oikein ja nurin) nostaa silmukat ja niiden välinen ero.
nurjat ja oikeat nostot 2

Näin mie siis teen nostot. Katson yleensä, kummalta puolelta lanka menee, eli kummalle puolelle lanka jää, ja puljaan sen kanssa niin, että saan haluamani reunan. Kaloissa aateltiin kaiketi, että tulee se semmoinen ketjusilmukoita muistuttava reuna. Käytän "pömpyläreunaa" harvemmin, koska olen oppinut tuon "ketjusilmukkareunan" standardina, mutta "pömpyläreuna" on kätevä esimerkiksi sukan kantalapussa, johon haluan hyvin tiiviin reunan silmukoiden nostamista varten. Nuo "ketjusilmukkareunan" silmukat tahtoo mulla jäädä löysiksi. (Anekdoottina sen verran, että pömpyläreunaa käsityönopettajani sanoi aikanaan virheelliseksi reunaksi, josta syystä en ole niitä harrastanut kuin aivan vasta viime aikoina.)

Joskus neulon myös kaikki silmukat, enkä nostele reunasilmukoita, mutta en erityisemmin pidä tästä tavasta, ja reuna saattaa kihartua, jos ei ole huolellinen, että jälki on tiivistä. Ja kun käsiala on hyvin löysä, jälki harvoin on tiivistä, jollei sitä erikseen ajattele.

Lyhyestä virsi kaunis: tekeepä kummin hyvänsä, epäilisin (ja kuvista päättelin), että alkuperäisessä kalaohjeessa halutaan, että reunasta tulee ketjusilmukkaketjua muistuttava. Tämmöinen reuna on ehkä helpompi yhdistää, mutta minusta "pömpyläreunakaan" ei ole hankala, kun sitä oppii tuijottamaan. Kalojen kanssa mie tein kuten kuvissa 4-6, kun jokainen krs neulotaan oikein.

Kertokaas sitten, teenkö mie oikein vai väärin ja mikä näistä on oikein ja mikä nurin nostamista :) Minusta muuten tämmöiset keskustelut on kaikkista parhaita, kun näkee miten monella eri tavalla ihmiset neuloo.

PS. Ehdin tuossa pähkäileen jo, että miksi minusta se nostaminen tehdään "oikein" eikä nurin. Se johtuu varmaan siitä, että hahmotan sen noston sen mukaan, minkä näköinen reunasilmukka jää. Minusta oikein nostettu on se, josta jää se ketjusilmukka, ja nurin (ja aiemmin myös väärin) se, mistä jää pömpylä. Täytyy opetella noi miten ne oikeasti menee, ja koettaa unohtaa nämä omat viritykset. Kovasti pahoittelen, jos olen sekoittanut jonkun pään näillä, mutta se ohje nyt on korjattu. Tikrulle iso kiitos kuvista omassa blogissaan ja käännöksen korjaamisesta.

9 comments:

Federico Perazzoni said...

Wow....

Interesting....

tikru said...

:)
Olipas mielenkiintoinen tuo reunasilmukka. Kaikesta sitä voi keskustelua saadakin aikaiseksi. Tää varmaan ois jo tyyliin siitä tulitikusta ;)

Mut siis joo, kyse on varmaan tuosta sulle opetetusta käsite-erosta. Eli oletan et silmukan neulomseen lähtevä tapa määrittää sen nimen, ei lopputulos.. Koska lopputuloshan nurin nostaen on oikeaa.

Ja kuten sanottua, vaikka neulois viidellä puikolla, kolmella langalla ja sais reunasta vasenkätisesti kiertäen tuon näköisen kuin tarkoitus on, niin asia lienee kunnossa. Lopputuloshan se kai on tärkein.

Mutta mielenkiintoista :)
Ja niih..unohtu vielä.. Luultavasti ja kuvista päätellen, koska lopputulos on suhteellsen samanlainen, eli silmukoiden huiput jää sinne sisäpuolelle työhön (pompuloissa ne silmukoiden huiput on ulkopuolella), niiiiiiin me tehdään se asia suht samalla tavalla, mut pikkuisen eri näköisesti.

Mä meen ettii aamukahvia lisää, enneku selitän tän boksin täytee :)

Susanna said...

Jep, just tuota silmukkareunusta haetaan siinä kalajutussa.

Mulla oli sama ongelma kuin sulla, että se silmukkarivi jää aika lötköksi, kunnes aloin tekemään sen niin, että nurjan puolen viimeinen neulotaan oikein ja oikean puolen ensimmäinen nostetaan nurin. Kokeilepa! Nykyään saan sukkaankin hyvän kantapään näin.

Anonymous said...

Mä teen tuollaista pömpyläreunaa. Mutta mitäs mää mistään ymmärrän, kun oon uusioneuloja :-)

Susanna said...

piti vielä lisätä, että pömpyläreunan avulla on kyllä helppo kohdistaa kappaleet toisiinsa.

Tuulia said...

tikru: jesh, eiköhän tää nyt oo tässä. Mussa asuu vaan joku perinpohjainen analyytikko ja työkuvien rakastaja, musta tämmöiset on hauskoja. Mutta lopputulos on tärkein, mitä väliä sillä on miten siihen päätyy :)

susanna: juu, mie vaihdoin sen kantalapun laidan pömpyläreunaksi heti ekasta kokeilusta tossa talvella. Ja muutenkin olen opetellut tykkäämään siitä, kun se ei enää ole väärin ;)

jaanal: ääh, ei se oo niin justiinsa. se on vaan tää tutkijaminä kun tonkii tällasiakin tyhjänpäiväisiä ;)))

Anonymous said...

No siis mää taas tungen nokkani ja näpyttimeni tähän keskusteluun. Tuon kalajutun ohitan, (yleensäkään en kommentoi kalajuttuja ;)) koska en ole tutustunut ohjeeseen vielä sen tarkemmin, enkä varsinkaan ole sitä kokeillut.
Mutta mun mielestä noissa reunasilmukoissa montakin tapaa on oikein ja se riippuu työstä, käsialasta, jopa langasta, että miten milloinkin kannattaa tehdä.
useinhan sitä kehittää jonkun itselleen luonnollisen tavan tehdä, mutta hyvä on tietty muistaa, että monenlaisia tapoja tosiaan on. Mäkin käytän just sukan kantalapussa sitä pömpyläreunaa ja saatan tehdä ns. vääräoppisesti ne silmukannostot, mutta se vaan menee luontevasti ja saan mielstäni näteimmin sen tehtyä niin, joten se on silloin Oikein!
Tuossa oli mulle yks uus kikka, jota aion kokeilla. Tai itsas muistan joskus tuota kokeilleenikin, mutta kas, oli päässyt unohtumaan. Kiitos selvästä kuvasarjasta ja uudesta tipsistä, taas :).

uhoava gnu said...

Vau! Kiva postaus! En ole koskaan miettinyt nostotyylejäni ennen fisujen aloittamista. Olen aina nostanut nurjalla puolella nurin ja oikealla oikein. Tarkoittaako se siis että molemmat reunat ovat "ketjusilmukkamaisia", sillä nostettavaa silmukkaa ennen ollut s on aina eri kuin nostettava? Krhm. Aika vaikea selittää.
Pitänee tehdä kokeita.

Anonymous said...

Kiitos suomennoksesta, ehdin jo toisaalta vongata käännöstä ennen kuin löysin tämän. Jippii ! Pääsee kalastamaan !
Kiitos

PÄIVI