Tyhmyyden ylistys / Ode to stupidity

Se olen sitten mie. Jos olen jättänyt pösilön kommentin itse kenenkin blogiin viime aikoina, sen saa poistaa. On kehittynyt näköjään ihan tavaksi jättää joku muka hauska tassunjälki. Pitäs muistaa, että tätä omituista ja kieroa huumorintajuani ei välillä joku pidä (kuin ehkä tahattomana) komiikkana ja suorastaan mauttomana. Yhden käpälänjälkeni kävin jo poistamassa yhdestä suosikistani Mustasta villasta. Niin että pahoittelut kollektiivisesti koko neuleblogiyhteisölle. (Ja tämä vuodatus on taatusti vilpitön, vaikka osa tästä voi mennä myöhäisyön piikkiin. Night changes many thoughts, kuten on tullut todettua.)

That ode to stupidity would be me. I seem to have left most moronic comments on some blogs lately, without realizing that my sense of humour might be viewed surreal or tasteless. So, I'm truly sorry if I've offended anyone, I never mean to do that. (Yes, believe it or not, I do consider myself a kind person.) And I say this with most sincerity, although some of this venting might be because of the late hour of the night. Well, night changes many thoughts, as has been said.

Ja toisessakin suhteessa olen tajunnut oman tyhmyyteni, nimittäin neulonnassa. Tiirailin vintagesukkien alkua sillä silmällä, kun joku siinä pitsiraidan oikeassa laidassa häiritsi. Tajusin, etteivät ne pitsiraidan aloittavat yhteen neulotut silmukat ole symmetrisiä. Pähkäilin, että mikähän tässä mättää, kun tämä ei ole yksittäinen ongelma vaan jatkuva virhe design-ominaisuus.

And I've come to realize my utter stupidity in another sense, too: knitting. I gawked at the lace strip on the leg of the vintage socks, and I realized the edges are not symmetric. The 2 stitches knitted together are not alike, and this is not a single incident but a constant problem design feature.

Tutkailin netissä noita tapoja neuloa kaksi oikein yhteen, ja tajusin hämmästyksekseni ja suorastaan nolona erään seikan: olen neulonut viitisentoista vuotta ihan pieleen. Mie nostan noissa "nosta 1 neulomatta, neulo 1 o, vedä nostettu s neulotun yli"-tyyppisissä sen aina nurin, jolloin se kiertyy. Jossain vaiheessa aloin korvata tämän kavennuksen systemaattisesti "2 o yhteen takareunoistaan", ja nämä kavennukset muistuttavat paljon toisiaan, sillä siinäkin silmukka kiertyy. En koskaan käsittänyt, että miksi toinen tehdään noin vaikeasti, kun voi helpomminkin tehdä, neuloa pätkäistä ne takareunoista yhteen. Ja aina ne oli yhtä rumia. Kuinka ollakaan, kokeilin nostaa sen silmukan oikein, ja kas ihmettä, ei ne enää kierrykään. En vaan muista oisinko ikinä nostanut mitään silmukkaa oikein, siksi se "nosta 2 silmukkaa kuin neuloisit ne oikein, neulo 1 o, vedä nostetut neulotun yli" - kavennus tuntui omituiselta alkuun. En tiedä, miksi olen neulonut väärin tähän asti, mutta onneksi hoksasin nyt. Eihän siihen mennytkään kuin vuosikymmen ja risat, näiden rumien vasemmalle kallistuvien kavennusten kanssa ihmetellessä. Aijuu, ja tästä lähin käyn katsomassa ne aloittelijoille tarkoitetut osuudet neulontavinkeissä, enkä ajattele että "kyllä mie tän osaan". Ylpeys käy lankeemuksen edellä ja oppia ikä kaikki. Mutta voi pojat, että tunsin itteni hölmöksi tänään.

I browsed the net for the techniques on how to knit these k2tog decreases and I realized something: I've been knitting all wrong for 15 years. Whenever there was a "sl 1, k1, pass the slipped over the knitted st" type of decrease, I would slip the stitch purlwise, which of course twists the stitch. At some point, I don't remember when, I started substituting this decrease with a k2tog tbl (through the back loop) decrease, for to me it produces the exact same outcome. I could never figure out the difference, or why would one knit the first type of decrease in such a difficult manner, when k2tog tbl is so much easier and faster. And all these years my decreases to the left have been really ugly. So, I tried slipping the stitch knitwise, and did that make a difference. I felt astonished by my stupidity, until I realized I have never slipped a stitch knitwise, in my life. Maybe I was taught wrong, or maybe slipping purlwise was just natural to me. I never thought about it, until now. It only took me 15 years to figure this, maybe I'll be a real talented knitter when I hit 150. :)

Joten ehkä huomenna tänään on hyvä päivä mennä vaan kalaan, eikä yrittää mitään haastavia.
kaloja
So maybe tomorrow today is a good day just to go fishing, and not try anything too tricky.

Juu, ranne alkaa olla entisellään! Tikrun jalanjäljissä innostuin kaloista, saa nähdä johtaako tämä vielä kalalammen sijaan nutipäiden luo, mutta näille on olemassa jo suunnitelma. Siimana valkoinen ja musta Kotiväki, vapana bambuinen kaks ja risat.

My wrist is almost back to normal! Tikru brought these fish to Finnish blogs, and we'll see whether it's the fishpond or the frog one where I'll end up with these, but I have a plan for them and I think it might even work out. The yarn is white and black cotton and the needles size 1 bamboo.

Edit: Mustavalkoinen kombo on muuten koe-erä. Kävin Tikrun blogissa jo tuota yhdistämistä päivittelemässäkin, ja päätin ajaa koesatsin. Näyttäis onnistuvan ihan hyvin. Tosin en yhdistänyt kerros per kerros, vaan tarkoituksella koitan saada mustat pyrstöt kohtaamaan toisensa saumoissa, ja valkeat samoin. Katotaan mitä tulee. Ei peittoa kumminkaan, fisut on noin 10-senttisiä eli ihan alamittaisia peittohommiin.


Edit: The black and white combo is a test set. I was wondering about sewing the fish together, seems to be working just fine. I didn't graft them row by row, I try to make the tails meet at the seams. We'll see what happens. Not a throw, though. My fish are small, only 4 inches long, so not big enough for a knitted throw.

16 comments:

Susanna said...

äh pöh ei kai tyhmiä tassunjälkiä olekaan! Mä taas oon viime aikoina jättänyt ihan hävettävän vähän jälkiä :(

Mä joudun aina miettimään, että mitenköhän päin tämä silmukka on tarkoitus nostaa, jotenkin tuntuu että eri ohjeissa tarkoitetaan erilailla.

Ja nuo kalat, täälläkin! En kestä. Mun lapset ihan varmasti haluais tollaiset peitot.

Tuulia said...

susanna: sama vika rahikaisella! ei käsitä aina miten silmukka nostetaan. Niinkuin noissa kaloissa. Ohje sanoo, että nosta nurin se silmukka. Minusta se reunasilmukka nostetaan oikein, eikä nurin. Naisen logiikalla: siihen jää oikean silmukan näköinen reuna, ei se voi olla nurin. Jos nurin nostaa, siihen reunaan jää semmoinen patti.

Noihin fisuihin jää koukkuun, tuleekohan näistä uusi fifi? Voi sitä tikrua, ihan kun ei entisissäkin UFOissa ois jo aivan nokko (=tarpeeksi).

Käpälänjälkensä voisin miekin jättää useammin, tunnustan. :)

Santra said...

"Eihän asia tietysti minulle kuulu, mutta..." kommentit on kivoja, vaikka olisivatkin hömelöitä tai ihan himmeitä. Netissä kun ollaan, paha arvioida missä raja menee itsekullakin.
Mut mulle ainakin aukeaa mustakin huumori *vink* ;)

Ja nyt te kaikki jo noita kaloja väsäätte... perässä tullaan... mut ensin treenailen vielä toisen sukkaparin.

Helminalle said...

Hmmm, mun mielikuvitus alkoi tietysti heti laukata ja uteliaisuus kohosi huippulukemiin, että mitähän "kivaa" oot sitten kommentoinut.
Mulla on varmaan vähän liian löyhässä joskus kommentointi, kun naputan ensin ja ajattelen vasta sitten. Joskus sitten huomaan itsekin jälkijunassa, että ehkä se mun huumori ei kaikille aukeakaan....
Tässä kun on nopea ja nokkela samalla kertaa, niin hamojakin kai välillä sattuu..
Äh, jotain piti vielä kommentoida noihin kaloihin, mut nyt täytyy mennä.

Anonymous said...

Sinäkin Brutukseni.. meinaan olet yrittänyt olal kavennuksissa laiska ;)

Mä teen nykyjään ton kavennuksen niin että ostan ne silmukat ensin niinku neuloisin ne oikein, sitten palautan ne takasen vasemmalle puikolle, ja sitten neulon takareinoista yhteen. Ei kierry, näyttää ylivetokavennukselta mutta ainakin mun käsialalla on huomattavasti siistimpi. (olipahan taas vaikeen olosesti selitetty, toivottasti täst tajusist taas jotain)

Terhi said...

No höpsis, ihan turhaan poistit viestisi! :-) Kommentit ovat aina kivoja, pitäisi itsekin ryhdistäytyä.

Villasatu said...

Ja minä myös olen pitänyt itsestään selvänä että kun neuloo kaksi takareunoistaan yhteen niin tulos on ihan sama kuin se toinen... ei oo, opin, kun aloin neuloa Ziinan Keväthuivia, ja ihmettelin miksi mä en saa sitä lehden ruotia niin nätiksi suoraksi kuin kaikki muut. . Ziina oli tehnyt siihen mallikuvat ja mä en ensin vaan tajunnut että mitä eroa niissä on...

Tuli muuten mullekin hinku aloittaa noita kaloja, sen verran hauskoja ne on

Elina said...

Johan löytyi silmukkamerkkien kuvia! Vika lienee mun kannettavan hiiressä, jota en osaa käyttää, se selaa sivua niin nopeasti että osa jää näkymättä. Voisin olla kiinnostunut tuollaisista violeteista tai vaaleanpunaisista, paljonko veloitat jos teet muutaman ja postitat tänne aavan meren tälle puolen?

Tuulia said...

helminalle: en mitään vakavaa, kunhan olen aukonut leipäläpiäni enkä ajatellut ensin :))

topperi: juu, en tykkää kavennuksista, tai lähinnä niiden kanssa puljaamisesta kovin hirveästi. Ja ne kavennukset näytti samalta, niin aattelin että oikaisen. Nyt miekin teen ne kavennukset niin kun sanoit.

terhi: :)

villsatu: juu, tämän havaitsemiseen meni mullakin hetki poikineen :)

elina: nakkaas sähköpostilla niin jatketaan siitä. :) Osoite on profiilissa, muun muassa.

marja said...

Ihan fisuiks ootte k-a-i-k-k-i heittäytyneet. Tänään olen käynyt ties kuinka monessa blogis ja pelkkää fisuttelua kaikkialla. Voiskait sitä tietty itekin yhen fisulaukun tekaista - vuonna 2022, kun ei nyt ehi ja kohta ei enää muista :)

Mun mielestä himmee kommenttikin on kivempi lukea kuin sadankymmenen prosentin kommentoimattomuus. Sama kuin kirjottelis seinill ite (ei, minä en koskaan, en koskaan, ole harrastanut tuota)...

Tuulia said...

marja: tsih, mitä yks eellä, sitä koko roikka perässä :))) ja miekin kommentoin aina, ihan joka kerta, kun luen niitä kolmeasataa neulepolkkaa. juu.

Cristina (CrissyPo) said...

Geez, you're hard on yourself! I've always thought the cool thing about knitting is that you're always learning new things :)

Tuulia said...

crissy: I'm not that hard on myself, really. I'm happy to learn new things, but I just thought I should've been able to figure that out sooner. Well, you live, and you learn, and learning is never a bad thing :) Thank heavens we have the knitting blogs, you always learn new things!

Laura said...

Where else did I see this fish blanket? Hmm. What a cute baby gift.

Sorry you were misunderstood when you left a comment on someone's blog. I think that can happen too easily and people really should think carefully before feeling like there's been an insult or rude comment. It always makes me feel so badly if I think someone misunderstood a joke or whatever. It'll be okay. :)

Tuulia said...

Laura: oh, this fish thing's been all over the place lately! It seems the pattern was published in a magazine a while ago and a lot of people have been interested in it, so someone made their own pattern based on the original fish picture, and that's what we've been using and modifying. It is a wonderful design, though mine will not be a blanket. I don't like blankets, at least not knitted ones. But that's just me, I think it'd make a lovely babyshower gift :)

tikru said...

Vähän jälkijunassa, mut pakko korjata tuo kunnia kalojen rantauttamisesta suomalaisiin neuleblogeihin Annash:lle tekele& tuunaukseen.

Eisiisoomunvika.. :)