Ongelmalankoja ja lankaongelmia / Yarn problems and problem yarns

Mulla on onkelma. Iso onkin. Noin määrällisesti lähinnä. Nimittäin, uusimmassa Knittyssä oli se Anatolian ohje (linkki vie sinne, se kirjava puuvillaneule). Mulle riittäis toi neljäs koko (ehkä jopa kolmaskin), mutta kattokaas niitä vaaditun langan määriä. Neljänteen kokoon tarvittas kahdeksan 150 gramman kerää, eli mun laskuopilla 1200 grammaa lankaa. Kolmanteen kokoon ehdotetaan samaa määrää.

I got a problem. And a big one. In the newest Knitty was the pattern for the Anatolia shirt. Now, I think the fourth or maybe even the third size could be for me, but take a look at the required amount of yarn. For both these sizes 8 balls of yarn are required, each 147 grams (almost 5 1/4 oz.), which means you would need 1200 grams (almost 3 lbs!) of yarn for the shirt.

Lanka itsessään on puuvillaa, jota noin 150 gramman vyyhdissä/kerässä on 500 metriä. Laskeskelin keskenäni ja sain langan määriksi suurinpiirtein samat kuin mitä Kotiväessä on (ainakin mun kaapissa on lankaa, jonka strategiset mitat on 200g ja 666m). Elikkäs näppäränä tyttönä voisin käyttää osan siitä kolmen kilon Kotiväkiparvesta värihuuhteluissa, mutta en taatusti ala värjäämään toista kiloa lankaa yhtä puuvillapuseroa varten.

The yarn is cotton, and one ball holds roughly 550 yards of yarn. The amount is pretty close to Novita Kotiväki, of which I have almost 6 lbs in my stash (one crocheted bedcover gone bad), and I could dye it for that shirt. But no way am I going to dye almost 3 lbs of yarn for one single shirt.

Miten hitossa noi määrät voi olla noin poskettomia? Paan pääni pantiksi että siihen paitaan ei todella mene toista kiloa lankaa, vaan siitä 1200 grammasta saa hyvin vaikka kolme samanlaista paitaa. (No ei ehkä kolmea mutta kaksi ainakin, ja jää reilusti yli.) Eli paljonkohan niitä lankoja sitten värjäilisi. Tuota kyseistä neuletta mietin jossakin turkoosin, keltaisen ja vihreän sävyissä, ja niitä värejä tuskin Kotiväessä on, niin että ostamalla saisi ne lankansa eikä tarvitsisi värien kanssa alkaa puljaamaan. No.. ehkä vaihtoehtona on värjätä lankaa värien suhteissa (eli 2 + 1 + 2 + 1 + 1 + 1) ja jättää vyyhdit pienemmiksi. Ehkä 50 g per väri riittäisi (eli yhteensä 400 g) tai vaikka 100 g (eli ekaa väriä 200g ja tokaa 100 g ja kolmatta 200g jne). Torppaa sitten loput vaikka twinsettitakkiin piristeeksi.

So how could those numbers be so odd? I'm sure one shirt will not take that much yarn, although since it is multicolor work it does take more than regular stockinette stitch shirt (but it is mosaic knitting, mind you!). So how much yarn should I dye? Maybe I could dye only 2 oz or 3 oz per color, though I should double the amount for those that the pattern says are required more (first and third colors). I could probably knit the rest as embellishment stripes for a twinset.

SCJ:n toinen hiha on puolivälissä. Muu ei nyt justiinsa nappaa kun kosteusprosentti on seitsemänkymmenen hurjemmalla puolella ja mittari takoo päälle kolmenkymmenen lukemia järjestään.

As for SCJ, I'm halfway through with the second sleeve. Other projects are of no interest right now, the humidity hit 70-odd percent this morning and the thermometer knows no numbers below 85.

Paitsi yhden mallitilkun mie tein. Se pässinpäinen pellava ei luovuttanut, ja totesin, että yksi mallitilkku ei pitsineuletta tee, joten koetta putkeen. Puikkosuositus oli 3,5-4,5 mm, kokeilin kolmosilla ja tuli haukiverkkoa. Kakspuoloset tuotti vessanmattoa, joten tähtäämme seuraavaksi 2,75:iin ja katsomme, haluaisiko se olla meidän puikkokoko. Ja mallineulekin on tässä matkalla jo muuttunut. Se aiemman postauksen vaaleanbeige pitsineuletakki syntynee KP:n langasta sitten syksymmällä.

I did knit one swatch, though. The stubborn linen would not give me peace, so I decided I'd give in, but only for a swatch. The recommended needle size was #4-#7, and I tried with size 3 and got a deep-sea fishing net. Size 2,5 mm (not sold in US, it's right between sizes #1 and #2) got me a tight-knit bathroom rug, so I'll try with size #2 next and see if it works. The stitch pattern didn't look nice, I changed to something a bit more lacy. The beige cable sweater I will knit this fall, maybe of KP cotton.

13 comments:

KirsiÄr said...

Olisko kyse siitä, että ohjeessa on annettu jokainen aloitettu kerä; joka värille omansa? Eli nettomenekki olisi vähän kohtuullisempi.

Tuulia said...

kirsi: no niin sen täytyy olla! mutta ihan hullua että ilmoitetaan langanmenekiksi noin paljon jos esim. 300 gramman sijaan meneekin vain 200 g. Mutta alkuperäisessä ohjeessa oli siis lanka jonka keräkoko on suhteellisen suuri, eli kyse on varmasti just tuosta aloitettujen kerien määrästä. Itse värjäämällä ei vaan viitsisi kauhean paljon liikaa värjäillä vaan tätä projektia varten.

Niina said...

Mmm...se noissa kirjoneuleissa ja muissa samanlaisissa on ongelmana että sitä ei tiedä kuinka paljon sitä lankaa sitten itseasiassa menee. Jos jotain menee vain pari metriä niin kiva sitten ostaa joku kauhean iso kerä.

marsu (ex-marja) said...

Samaa meinasin ehdottaa minäkin. Tosin olisi kiva jos noiden tietojen lisäksi olisi ilmoitettu paidan lopullinen paino...

Tuulia said...

juu, ei kai auta kuin hakuammuntana yrittää..

Anonymous said...

Himskutti sun kanssas ;) Ihanan paketin laitoit mulle :) Se lanka on aivan superihqpehmeetä KIIIIIIIIIIIIIITTTTTTOOOOOOOOOOSSSSSSS!

Kotiväkeä olis kyllä turkoosina :P

Tuulia said...

Tsih :) No kiva jos tykkäsit :) Se lanka oli semmonen et aattelin että Suomesta ei saa, se lehti oli enempi niinkun vitsi :D YKW:ssa siitä on ollut niin paljon että aattelin että ainakin saat makeet naurut :)

Hmm.. ehkä pitäis ostaa sitä turkoosia kotiväkeä, ois yks vähempi värjättävä :)

Anonymous said...

Hihi.. vitsinä mä sen ajattelinkin, mutta oli siellä jotain ;)

Vihjase vaan jos tartteet sitä kotiväkeä.. on tullu itellekin ostettua sitä, jos vaikka sais vihdoin ne mökiin verhotkin toteutettuu ku ruutumallinkin jo piirtelin aikaa sitten. *miten nii liian monta työtä kesken*

Tuulia said...

topperi: no ootellaan enste mein kesäreissu, me tullaan kuukauden päästä Suomeen :) Jos en jotenki löydä niin herjaan sun suuntaan! (Ihme kyllä, oulun kokoisestakaan kaupungista ei aina löydy. Ehkä Helsingistä, sielläkin pyörähdetään.)

Anonymous said...

Nytkös se jo alkaa olla teijän kesäreissun aika ;)
*vihjailevasti* sullahan on matkalaukut jo ihan ylitäynnä? Ollaan vaan mutsin kanssa suunniteltu käyttää niitä sun agenttipalveluja ;)

Tuulia said...

topperi: kyllä veskoihin vielä jotain sopii, mutta kannattaa olla nopeena :)

Anonymous said...

Tuulia,
ohjeessa oli ihan lopussa tekijän yhteystiedot. Meilaa ja kysele miten paljon valmis paita painaa. Sitten tiedät myös suunnilleen miten paljon kutakin väriä tarvitaan.

Riitta

Tuulia said...

Riitta: kiitos vinkistä, olin aatellut tehdä just näin. Lähinnä tolla tekstilläni kritisoin sitä, että noita tietoja ei ollut valmiina siinä ohjeessa. Lankaylijäämä ei siis tosiaan ole paha asia, koska voin ne jämät käyttää muualle, mutta ehkä enempi koitin tuoda esiin sitä, että valmiilta ohjeelta jotenkin odotan enemmän. No, makuasia :)