Lovikat / Lovikka mittens

Paljonko lankaa jää jäljelle yhdestä kerästä Alafoss Lopia, jos siitä tikuttelee Lovikat? Ei juurikaan.
How much left-over yarn will you have if you use one ball of Alafoss Lopi to knit a pair of Lovikka mittens? Not much.
lovikat 1

Lovikka-lapaset
koko: naiselle (hanskan koko n. 8,5)
lanka: Istex Alafoss Lopi, 100 g = 100 m.
puikot: itse tehdyt n. 4,5 mm, puuta.
malli: sovellettu Tee itse kauniit käsityöt-kirjasta.

Lovikka mittens
size: for a woman
yarn: Istex Alafoss Lopi, 3,5 oz = 109 yds.
needles: handmade of wood, roughly size 7.
pattern: adapted from Tee itse kauniit käsityöt.

Tekaisin eilen sohvanmutkassa suorastaan huomaamattani parin Lovikoita itselle. Lanka lähti mukaan Suomesta, ja siitä piti nimenomaan tullakin Lovikat. Jännitystä saatiin elämään siitä, riittääkö lanka vai ei. Se riitti, juuri ja juuri. Tein lapaset kyllä ensin kämmenen alaosasta ylöspäin ja tein rannekkeet ihan viimeiseksi. Silti lapasprojektista ei jäänyt lankaa juurikaan, vain joitakin metrejä, ja lapaset ovat juuri sopivat. Tarkkaa mitoitusta. Malliin katsoin vähän vetoapua Topperilta saamastani kirjasta, joskin muutin silmukkamäärät lankaan ja puikkoihin sopivaksi, ja tein kärjen kavennukset eri tavalla. Ja tietenkään näitä ei ole neulottu täysin kokonaan alhaalta ylöspäin, joten mallia voisi jopa sanoa omakseni. Sama se, Lovikan näköiset niistä tuli :) Aijuu, ne ei jää ton näköiseksi, vaan kirjon niihin jollakin hauskalla värillä ne perinteiset kuviot. Kun saan päätettyä mitkä värit haluan niihin :)

I knitted these almost without noticing while watching Prison Break on DVD (Wentworth Miller is such a hottie!). I bought the yarn in Finland, it's very coarse Icelandic wool. It has a nice touch to it, and I wanted to use it to knit these very, very traditional mittens. I had to adapt the stitch count and make other adjustments, to make sure I won't run out of yarn in the middle of it. I didn't, but I didn't have too much left-over yarn, either. And the mittens fit, so 109 yds was just enough for a pair :) Oh, and I will embroider them in the traditional fashion - as soon as I have decided which colors I want to use :)

Katsoin näitä neuloessani telkkaria, ja vain pieni pöytälamppu oli päällä. Se heijasti toiseen, jo valmiiseen lapaseen valoa hassusta kulmasta, ja jäin tuijottamaan sitä. Mietin, miksi sileä pinta näyttää niin oudolta. Kurkkasin varsin lankaa, ja.. No, siinähän on selkeä z-kierre!

I knitted these with only a small table lamp on, and the light reflected funnily on the other, already finished mitten. I gawked at it for a while, for the stockinette looked odd to me, until I realized what it was... The yarn is z-spun!
lopin z-kierre

Eipä ole tullut aiemmin vastaan kaupallista, z-kierteistä lankaa! En saanut kuvaa lapasen pinnasta, mutta sileä oikea näyttää todella erilaiselta s-kierteiseen verrattuna. S-kierteisessä sileä oikea on jotenkin tasaisempi. Z-kierteisessä silmukoiden takareuna (vasen reuna) näyttää korostuvan. Tätäkään en olisi hoksannut, ellen olisi sen tvåändstickningin kohdalla tutkinut muistaakseni Knittyn artikkeliarkistoa. Linkin takana löytyy kuvia, ero z-kierteisen ja s-kierteisen välillä on aika suuri.

I've never had commercial z-spun yarn. I couldn't get a good picture of the stockinette on the mitten, but it does look different compared to s-spun. If you want more info, check out Knitty's archives. There is a difference if you look at the pictures: the left loop of st stitch is a bit different in z-spun than in regular s-spun. I wouldn't have even thought of this, if I didn't check that article back when I tried twined knitting.

Mistä sitten juolahti päähän: mulla on 190 g vaaleanharmaanruskeankukertavaa hahtuvaa, jota visioin kieputtelevani z-kierteiseksi, nimenomaan noihin kahden langan tekniikan neuleisiin. Mielessä väikkyy Dances With Wool-blogin huikeat hansikkaat ja rannikkaat, jotka on tehty tällä tekniikalla. Mutta kuin kummassa se tapahtuu, se langan kieputtelu? Muistan Wendyn sanoneen itsenäisyyspäivänyyttäreillä, että sitä lankaa voi pyöritellä vaikka polven päällä, jos ei ole semmoista drop spinniä (mikä se on suomeksi? värttinä?), mutta en käsitä. Jos sen hahtuvan ottaa käpälään ja pyörittää siihen kierrettä, ei se mulla ainakaan pysy. Miten sen muka saa pysymään? Tarviinko värttinän? Teenkö itse niinkun Susanna?

Taidan mennä ensin imuroimaan sohvan. Lopilla oli karvanlähtöaika.

And then I realized: I have almost 7 oz. of loose felting yarn which I thought I'd spin as z-spun, but now I have no idea how to do it. I want to do it for a special reason: I saw these magnificent gloves and wrist warmers in Dances With Wool and I want to try making a pair myself. I want the z-spun yarn for it, since it is claimed to be better than commercial s-spun. And I have to make it myself, but I have no idea how. I remember Wendy telling me that you won't need a drop spin necessarily, you can do it on your knee if you want. But I don't get it: how do you get the twist to stay in the yarn? Wind it up onto a ball right away? Do I need a drop spin, since I want fingering weight yarn? Where do I get one?

Well... I'll start by vacuuming the couch. Lopi was shedding a lot of hair. I'll think about spinning later :)

7 comments:

maijamirjami said...

Enpä ole mikään kehräyksen taitaja, mutta luulisin, että siinä pitää olla joku paino tai puola, johon keräät tuota kiertyvää lankaa, jotta kierre ei samantien aukeaisi toisesta päästä. Asiantuntevammat vastatkoon...

mutta varsinaisesti syy kommenttiini oli: tulipahan mieleeni, että jos harrastaa neulakintaita, on z-kierteinen lanka siihen käsitykseni mukaan parempaa. Oman kokemukseni mukaan s-kierteinen lanka kinnasneulatekniikan pyörittelyn mukana aukeaa tylsästi kierteiltään, etenkin jos käyttää pitkiä laiskansäikeitä kuten minä. :) Eli kehräilyn jälkeen neulakintaita tekemään!

Tuulia said...

MM: juu siksi mie sitä z-kierteistä haluan kun sen pitäisi olla parempaa kahden langan tekniikkaan. Taisin englanninkielisessä osuudessa mainita syyn, mutta jäi sit pois suomenkielisestä. Todella s-kierteinen aukeaa kierteiltään ja löystyy, jolloin langan ominaisuudet heikkenevät. Z-kierteistä haluan kokeilla kahden langan tekniikkaan, jos se ei purkautuisi niin helposti.

neulakinnastekniikkaan sitten kun näistä selvitään ;)

SIKURI said...

Tuo Lopi huopuu hienosti. Kysymys: Näin joskus blogillasi neuleeseen ripustettavia rivin tai silmukkamerkkejä tai riipuksia. Voisitko kertoa niistä uudelleen?

Tuulia said...

sikuri: tarkoituksena ei ole huovuttaa Lopia. Mulla on hahtuvaa siihen, jos nyt jaksan alkaa huovuttamaan. Toi Lopi tuntuu ihanalta muutenkin :) Jos merkit kiinnostavat, niin ota yhteys sähköpostilla. Lyhyesti: teen (myös myyntiin) erilaisia merkkejä. Periaatteessa merkkejä on kahta sorttia: silmukkamerkkejä ja rivimerkkejä. Silmukkamerkillä merkataan silmukoita puikolla, esim. mallikertoja. Rivimerkeillä merkitään kerroksia, eli merkin voi laittaa vaikka 20 krs:n välein neuleessa, jossa on paljon krs:ia jne. Laitan kuvia blogiin merkeistä ja niiden käytöstä kun saan uusia merkkejä tehtyä.

SIKURI said...

Kiitos, Tuulia! Olen valmis tilailemaan.

SIKURI said...

Kun Lopista neuloo, ja heittää tekeleen sitten pesukoneeseen , esim. hattu - huovutettua tulee automaattisesti. Sitä vaan meinasin.

Tuulia said...

sikuri: ahaa :D Siis huopuu vaikka ei tarkoittaisikaan..? :D laitan silmukkamerkkejä näkösille huomenna, tai viimeistään torstaina. Pahoittelen viivästyksiä, viikko on kiireinen...