Työvoitto!

tennesseekerät
Ja mitä tekee hän, kun 583 grammaa kippuraista Tennesseetä on viimein kerillä? No, vyyhteää ja värjää ne uudelleen!

Kaksi värikylpyä tarvitsivat nuo Tennesseet. Johtuneeko merseroinnista, vai mistä lie, mutta väri tarttui hyvin epätasaisesti. Kakkoskierroksella väristä tuli tasaisempi ja syvempi, joten kannatti väkertää. Kakkoskierroksella tosin laitoin haltijalankoja vähintään kolme vyyhtiin, ja tein koko kierroksen käsityönä (enkä nakannut koneeseen), joten vyyhdit sai keritä suoraan vyyhdinpuilta. Työvoitto sekin :)

Noista väreistä vielä: mie suosittelisin sen "erään kotimaisen lankavalmistajan" lankainssin käymään siellä arkistossa ja katteleen, mitä 10 vuotta sitten on tehty. Nimittäin näiden värien kanssa tähdättiin niihin väreihin, joita Tennesseessä on ollut noin vuosikymmen sitten. Mihin ihmeeseen nämä huippuvärit ovat kadonneet? Miksi niin harvassa Novitan langassa on kivoja perusvärejä jäljellä? Miksi tehdään karmeita pätkärääkättyjä lankoja, ja heitetään kauniit perusvihreät, -keltaiset, -ruskeat ja muut ihanat värit mäelle? Ei-niin-kauan-sitten vielä seiskaveikassa oli ne ihanat tweed-värit - missä ne on nyt? Samalla laatu laskee kuin lehmänhäntä. Kymmenen vuotta vanhat seiskaveikkasukat palvelee edelleen, viimevuotiset ovat jo poissa keskuudessamme. Sanokaa mitä sanotte, mutta minusta joku ampuu nyt tässä itteään jalkaan.

Paasaus päättyy, menen ruokakauppaan ja sieltä mallitilkkukarkeloihin!

Edit: Vaikka Gilmoren tyttöjen seiskakausi on vähän kökkö (huomaatte kyllä kun väijytte kuutoskautta, taso on laskenut), siinä on yksi huippujakso. Tiivistetysti: kerijälaite Luken dinerissa. Tsih!

12 comments:

Sini said...

Ihanat sävyt noissa langoissa :=}

Olen samaa mieltä "erään suomalaisen lankavalmistajan" nykyisistä väreistä. Tahtoo maanläheisiä perusvärejä, eikä mitään valovillejä. Ruskea seiskaveikka on hyvä alku, mutta parantamisen varaa riittää. Toivottavasti palautteen antaminen auttaa - kävin sitä nimittäin juuri laittamassa...

Anonymous said...

Eikös ne jo viime kauden Diilissä paljastaneet homman nimen:myydään kalliilla huonoa laatua, sillä saa tuotot korkeiksi...

TiinaV said...

Huoh! Oi niitä aikoja...

Helmis said...

Tuulia, sää oot enkeli. KIITOS!! Ihanaa, kun jaksoit vielä paneutua asiaan ja sait liikettä sinne Flickriin. Nyt ne lapaset tosiaan näkyy!
:):):):):):):):):):):):):):):)

Anonymous said...

Ja Floricassa oli kymmeniä eri värejä ja lanka tuoksui ja tuntui puhtaalle villalle. Oikein parasta kirjoneuleisiin. Siitä kymmenen vuotta sitten tehdyt neuleet ovat edelleen loistokunnossa.

muoriska said...

Yhdyn värjäyksen kehumiseen ja sitten siihen moitteeseen lankavalmistajan ..hmph ammattitaidosta ( so called)
Pengoin mummolassa laatikoita ja sieltä löytyi mm. lankaa jossa oli 90% falklandin villaa ja 10% kamelinkarvaa..ja sitten sokoksen omaa laatua olevaa syreeniä ( valmistajana rondo..) siitä kudoin aikanaan upean villapaidan silloiselle poikaystävälle.. Ei nämä nykyiset langat houkuta oikein isoon työhön.. :(

Carita said...

Heipa hei ja myohastynytta itsenaisyyspaivaa! Me ei paljon ehditty juhlimaan (pitka typaiva taallakin) mutta aamulla laitoin suomenlipun poytaan, jotta toinen osapuoli muistaisi ihan oma-aloitteisesti toivottaa hyvaa itsenaisyyspaivaa. =)

Olen kaynyt taalla aina valilla tutkailemassa, mita kivaa olet neulonut. Sormikaslangat on edelleen tilauksessa, joten neuloin odotellessa toiset sukat. Kehitysta on tapahtunut, taytyy kehaista!

Anonymous said...

Laadusta ja värikartoista samaa mieltä. Vähän harmittaa, sillä olisi tosi hyvä tukea kotimaista - ei kai lankoja tarvitse roudata toiselta puolelta palloa aina ja saastuttaa lisää. Mutta mutta. Kukas sen kertois mikä heidän tuotannossaan on nyt muutettu viimeisen 10 vuoden aikana? Käytetäänkö eri villaa, eri tekniikkaa, vähemmän aikaa ... mitä?

Madde said...

Kauniin värisiä lankoja!

Ai siekii katot Gilmoren tyttöjä =) Kutoskausi alkaa täällä vasta tammikuussa, luulen. Taisin kuullakkin, että alkuperänen käsikirjottaja (en nyt muista nimeään) lähti, joten ajattelinkii ettei varmaan säily taso samana...

Anonymous said...

Unohtui...
Hei! Mä olen ihan pihalla Gilmoren tytöistä! Ostettiin Iso Gnun kanssa neljäs tuotantokausi ja olin jo ihmeissäni siitä. Mutta että sulla on jo SEISKAKAUSI! Huh.

Anonymous said...

Vakoilin juuri vastikään netistä tuota seiskakautta ja en kyllä tykännyt juonenkehittelystä pätkääkään (inhosin jo sitä miten 6. kausi loppui) mutta minäkin kiinnitin huomiota juuri tuohon kutomiseen. Kai se on uskottava, että käsityöt ovat muotia! Tosin toteutus ei kai ollut ihan realistinen? Siis lankakerän koko vaihteli otosten välillä yms.

Tuulia said...

sini: joo, valoville pitäs kieltää lailla. Miks Novita tekee vaan efektilankoja eikä sitä peruskamaa? Tai no tekeehän se, sinnepäin...

muoriska: no ei todellakaan nappaa neuloa mitään. Nalletakki tuntuu ihan raastinraudalta paljaalla iholla, onneksi tein sen ihan ulkokäyttöön.

carita: onnea neulomiseen edelleenkin! toivottavasti löydät pian langat sormikkaisiin :)

gnu: mie luulen että ne on alkaneet tuottaan jostain kehräämöjätettä überhalvalla, mutta kauanko tää voi kestää... Niin, ja seiskakausi on kohta kai puolivälissä, ja voi olla, että en seuraa enää tän kauden jälkeen sitä. Kuten memmu sanoi, kuutoskauden loppu oli todella lopunalkua, ja seiskakausi ei osoita paranemisen merkkejä. Väsynyttä meininkiä.

madde: joo, tuottaja-käsikirjoittaja vaihtui ja sen kyllä huomaa...

memmu: juu, mää virnuilin Karvikselle et kasso ny, kyä tää on nym muotia kun mie neuloin ja telkkaris neulotaan ;)) Se pyöritteli lähinnä silmiään. :D Noi näyttelijät vaikutti siltä että ne oli oppineet neuloon eilen, kun Greyn anatomiassa Izzie vaikuttaa ihan oikeesti osaavan neuloa...