Vintage-kirjoja

Mie harvoin saan käsiini esittelemisen arvoisia kirjoja, mutta kierros hyvän ystävän kirjahyllyllä toi meille lainaan muutamia helmiä. Yleensä kierros kirjakaupan neulekirjahyllyllä on murheellinen kollaasi "kuinka tulet paremmaksi ihmiseksi neulomalla"- ja "nopeasti tekokuitua kaulaan"-kirjoja. Kävin noiden linkkien takana olevia kirjoja katsastamassa viimeksi kirjakauppareissulla ja itku oli herkässä - kaikkea sontaa sitä yritetään ihmisille myydäkin. Onneksi on olemassa laadukkaitakin neulekirjoja - joskin harvassa -, ja alla on pari suosikkia.
kirjat
No, Historic Samplers ei todella ole neulekirja, mutta se oli pakko saada mukaan. Kirja on täynnä arkistojen helmiä, vanhoja samplereitä, joita naiset ja tytöt ovat pistelleet osoitukseksi taidoistaan. Kirjan samplereiden tekijöistä nuorimmat ovat olleet 7-vuotiaita tehdessään taidokkaita kirjomuksia. Jälki on komeaa:
historic samplers
Mitähän sitä itse tuli sen ikäisenä tehtyä? Ai niin, sitähän nykerrettiin niitä seiskaveikkalapasia pikku nakkisormet tuskanhiestä märkinä. :)

Sitten niihin neulekirjoihin. Nancie Wisemanin Lace From the Attic on oikein mainio lisä pitsineulekirjojen joukkoon. Kirjassa on lukuisia reunuksia pitsineuleisiin, ja siitä saa paljon ideoita. Lisäksi kirjassa on sekä sanalliset että kuvalliset ohjeet. Suosittelen!
wiseman

Sarah Dallasin Vintage Knits ei aiheuttanut suuria tunteita ensivilkaisulla. Kirjan neuleista osa on suorastaan omituisia (kasarihelmikin oli hypännyt mukaan). Kuvissa olisi parantamisen varaa - musta kaunis bolero ei erotu kuvassa hyvin. Osassa kuvista neule esitellään vain osittain. Minusta edes yksi rakennekuva neuleesta kuuluisi, vaikkapa ohjeen yhteyteen.
dallas 1dallas 2dallas 3

Kirjan ehdoton plussa on se, että neuleet on esitelty kirjan alussa, ja ohjeet ovat lopussa. Ja niissä ohjeissa oli heti pari, jotka haluaisin pian puikoille.
vintage knits 4vintage knits 6
En ehkä ostaisi tätä kirjaa, jos kirjastosta sellainen löytyisi, mutta olenkin nirso. Moderniksi neulekirjaksi tämä oli kuitenkin positiivinen yllätys, ja siitä löytyy oikeastaan vähän kaikkea kaikille. Neuleet ovat hyvin klassisia, joten jos tämän tyyppistä kirjaa ei vielä neulekirjastossa ole, sen hankintaa kannattaa ainakin harkita.

Muuten neulerintamalla käy kuhina, ainakin mustikkapuskissa. 450 grammaa lankaa on jo palanut ja neuleessa on edessä enää helman neulominen, suoraa putkea. Jos oikein hyvin käy, se valmistuu vielä tänään, joten pian on kuvia tulossa.

Edith-tädin kynästä: Neulebloggaus herättää intohimoja muualla blogistaniassa. Neuleblogien seuraan liittyy myös neuleblogeiksi hyvin laaja-alaisia blogeja ;) Samaan aikaan neuleblogeista keskustellaan vilkkaasti - onko neulebloggaus uusi ilmiö vaiko eikö? (Mutta miksi neulebloggaus herättää niin kovasti intohimoja?)

Muuten en tähän olis puuttunut, mutta minusta on vähän turhaa niputtaa ketään bloggaajia. Tietenkin harrastusblogit profiloituvat sen yhden asian ympärille. Kuitenkin oikeasti hyvin harva neulepolkkaaja kirjoittaa vain neuleisiin liittyvistä asioista - neuleblogeista löytyy koko arjen kirjo, aina auton hajoamisesta perillisten uusimpiin infektioihin. Moni neuleblogi on ensisijaisesti toki käsityöblogi, mutta ei vain ja yksiselitteisesti sitä. Hyvin harva blogi Blogilistalla on itseasiassa kategorisoitavissa yksiselitteisesti (kenties salakuunneltua.fi olisi sellainen, mutta se ei oikeastaan ole blogi). Neuleblogeilla sattuu olemaan paljon lukijoita, koska neulojia on suhteessa enemmän ja neulojien yhteisö liikkuu paljon netissä. Ja koska neuleblogeilla on paljon lukijoita, ne näkyvät Blogilistan Top-listalla korkealla ja luovat ehkä tarpeettoman kärjistyneen kuvan neulebloggaamisesta. Ja ehkä on hyvä niin: neuleblogit (ja varsinkin ne, joita luetaan enemmän) rikkovat "mummo kutoo sukkaa"-myyttiä tehokkaasti (sikäli mikäli myös kriitikot oikeasti käyvät edes kurkistamassa). No, loppuviimein keskustelu on ollut oikein mielenkiintoista, enkä lähtisi kauheesti mouhaamaan puolesta eli vastaan. Oman lusikkani soppaan koetan tuoda vain toteamalla, että "kuka oli ensin" -kinastelu ja blogien ja bloggaajien niputtaminen johonkin tiettyyn lokeroon on vähän turhaa. Benrope pohti sitä, tilaavatko neulojat kaikki neuleiden ja lankojen ympärille nimetyt blogit, ja totesi, että tuskin näin on. Ja mie olen b:n kanssa samoilla linjoilla (koska jos niin olisi, niin kuinka sitten "meidän kunnon virkkaajien" kävisi? :D)

Otan nyt lusikan pois sopasta, ja odotan, jahka benropekin ottaa kutimet käteen ;D

8 comments:

muoriska said...

Älä muuta viserrä..
Minäkin ihmettelen sitä hirmuista agstia minkä lankahamstereiden jakaminen yhdestä 8 blogiin..
Tuntuu että on muodikasta tulla ulos kaapista... siis mistä kaapista..
mutta eiköhän tämä tästä tasaannu.
Hyvää viikonloppua :)

villasukka said...

Ehkä nuo "keskustelijat" ovat kateellisisa meille hyvästä harrastukset ja ihanista kanssaharrastajista....

Tuulia said...

muoriska & villasukka: niin, joko kyse on kateudesta tai sitten todella tehdään tikusta asiaa. Tai sitten tumputus- (enkä tarkoita nyt lapasia), parisuhde-, kokkaus- tai tyhjännillitysblogit eivät vielä ole lyöneet itseään läpi, eikä tumputusta, parisuhdetta, kokkaamista tai tyhjännillittämistä voi vielä sanoa kansanliikkeeksi :) kenties se ahdistaa parisuhteessa eläviä kokkaavia tyhjännillittäjätumputtajia. kenties he eivät vielä ole tulleet kaapista. :]

ohoh, tommoiseen verbaaliakrobatiaan en ole koskaan ennen kyennyt, enkä varmaan enää yllä. näppis on nyt solmussa, en jatka enempää.

päivi said...

Kiitos Tuulia avustasi, nyt pääsen jatkamaan. Taitaa kannattaa tehdä ensin koelettiä. Itse en olisi kyllä ikinä keksinyt, miten päästä eteenpäin.

Jatta said...

Voi että jaksaa pientä ihmistä vituttaa toisten harrastus ja siitä bloggaaminen.. Pakkoko on mennä möllistelemään jos aihealue ei kiinnosta? Pitäiskö vaihtaa oman blogin nimeksi "Jatta Tumputtaa"? Hmm..

muoriska said...

Tsih.. jotenkin näin sellaisia savumerkkejä nousevan jostain lännestä päin.. Pikku velikin jotain sellaista raportoi kun on nyt ollut LA:ssa... Muuttavat Detroitiin tämän kuun aikana...

katriina hampsteri said...

Musta on ihan hysteerisen huvittavaa, että suomen blogosfääri en mennyt ihan sekaisin hamsteroinnista.
Mutta on kyllä ihan luoviakin nimiä keksitty.
Onneksi ei pipo kiristä päätä, muutenhan tota touhua voisi pitää ihan vakavana v...ttuiluna, ja pitäisi käydä vetämässä tyyppejä lättyyn.

Jatta, Jatta Tumputtaa olisi tosi hyvä nimi=D

Anonymous said...

Tuulia, joko sä neulot sille teidän siivoojalle tätä:
http://www.laughinghens.com/knitting-pattern-page.asp?patternpageid=5226
*tirsk*

Marsvin