Sukanpingottimesta

Kumpi ompi parempi, sukka pingottimessa...
pingottimen kanssa
...vai karvainen sääri?
karvainen sääri
Ylemmässä kuvassa näkyy sukan rakenne ja mallineule, kun sitä ei ole venytetty käytännössä lainkaan. Sukan sisällä on se ensimmäinen pingotinversio (toinen on vielä uunissa), joten kuva näyttää myös pingottimen viat. Oma jalkani on leveämpi kuin pingotin, myös sääri on paksumpi, ja sukan kärki on terävämpi kuin mitä pingotin antaa ymmärtää.

Alemmassa kuvassa paljastuu karu totuus. Sukka on nafti, mallineule ei veny tarpeeksi ja sukka näyttää ahtaalta. Kantapää on aivan liian matala, kiilakavennukset liian lyhyet ja sukkaan saisi kauttaaltaan lisätä ainakin mallikerran verran silmukoita. Toisin sanoen pingotin näyttää sukan kauniisti, rujo painijansääri kertoo totuuden.

Toinen pingotin on uunissa, laitan tähän postaukseen kuvan tuosta samaisesta sukasta sen kanssa, kunhan se on jäähtynyt. Kunhan saan hyvänmallisen pingottimen tehtyä, siirryn varmaan kuvaamaan peruskuvat sukista sen kanssa, sen sijaan että vilauttelisin hyvinmuodostuneita karvaisia ratapölkkyjäni. Pingottimella on siis puolensa, jahka muoto viilataan lähemmäksi totuutta.

Sitten sukkaan. Mallina on Retro Rib Sock edellisen postauksen Favorite Socks-kirjasta. Halusin tälle kauniille Trekking XXL-langalle jonkin sellaisen mallin, jossa olisi joku juju, mutta jonka mallineule ei kilpailisi upeiden värisävyjen ja -vaihteluiden kanssa. Yleensä neulon sukatkin löysäksi, mutta tiukkakierteinen Trekking yllätti - teinkin yllättävän tiukkaa. Todennäköisesti puran tämän sukan ja teen Trekkingistä sukat jollakin muulla mallilla. Retro Rib-sukat taidan tehdä toisesta langasta - malli on kuitenkin kiva. Trekking tuskin riittää tähän kivaan malliin ja tähän pituuteen, sillä kerästä hulahti yli puolet tähän ensimmäiseen sukkaan. Toinen erä painimatolla Trekkingin kanssa on siis sileä neule-voittoinen (koska joustinneule syö lankaa yllättävän paljon eli se ei sovi näin pitkävartiseen malliin). Ihan hauska koepaini tämä Trekking-sukka oli, siitä onkin aikaa kun olen neulonut ohuesta langasta sukkia. Pientä viilausta kuitenkin tarvitaan, ennen kuin Trekking taipuu sukkapariksi, joka tekee langalle oikeutta.

Edit: Toinen pingotin uunista ulos! Tämän pingottimen malli on parempi, mutta pingotin itse on vähän ohuenlainen. Tästä saan oikein hyvän mallin vaneriseen pingottimeen, ja tämä itsessään jää varmasti käyttöön, jahka laitan vähän maalia ja lakkaa pintaan. Koristevempele, mutta myös käytännöllinen :) Tähän olen jo vähän tyytyväisempi - vain pientä korjausmuotoilua enää kaipaa. (Teräosa ei ole mitenkään kiero, sukka jäi vinoon ja mallineule hämää silmää.)
pingotin 2

16 comments:

Skroik said...

Hyvistä perusteluista huolimatta äänestän karvaista säärtä. :)

Ziina said...

kui sää ny tollassia sukkia kehtaat meille näyttää, aivan kauhiat;) Armoa.

.k said...

Ihan arpapelilläkö kokeilit blockerin mallia vai otitko jostain mallia? Mulla on itellä kans pyöriny mielessä tuo vanerinen pingotin. Eipä puutu kuin vaneria ja saha :)

villasukka said...

Hyvät värit sukassa! Teen samaa mallia (aina kun muistan) Regia silkistä ja jostain syystä taas siitä on tulossa supervenyvä ja lälly. En osaa tehdä tiukkaa regia silkistä.

Tuulia said...

skroik: heh :D no, jos noita omia kinttuja ois helpompi kuvata, miekin kallistuisin niihin ;)

ziina: *tyrsk* :D

k: mallia sovelsin vähän kuvista, vähän valmiiden sukkien perusteella, vähän ns. perstuntumalla ja vähän jalan mittausten perusteella :) Seuraavaksi pitäs hakee saha marketista - ja vaneria.

villasukka: Hmm, ja mulla kävi täysin päinvastoin :D merkillistä! :)

Hanna said...

En ole tehnyt mitään askastelumassasta sitten lapsuuden, pitäisiköhän tehdä lisää sukkablokkereita?

Olen haaveillut lisäblokkereista ja en omista sahaa, joten tuollainen massaversio voisi olla kätevä. Kestääkö tuo massa sukkien kuivattamisenkin? Minä kun yleensä kuivatan tietyt sukat blokkereilla.

Arja said...

Äänestän myös karvaista säärtä, silloin näkee minkälainen sukka oikeasti on jalassa :) Hienot sukat, minä mietin osallistuisiko baijerilaisten sukkien neulontaan.. Muita sukkia en ole kyllä tehnyt kuin tavallisia 7-veikkasukkia...

makepeace75 said...

Karvakoivet kunniaan minunkin mielestä! :o) On jotenkin kivempi nähdä sukka käytössä kuin laudalla.

Hieno sukkamalli. :o) Mä olen metsästänyt tuota kirjaa jonkun aikaa, mutta veilä ei ole osunut kohdalle. Jokohan pian. :o)

riikkan said...

Näenkö väärin, vai oletko jatkanut kantalapun vahvistettua neuletta myös kantapään alla jalkapohjassa? Näpsää.
Olen itse aina miettinyt, josko se toimisi, kokeilu vaan on jäänyt.

Katiija said...

piti laittaa jotain naseva 'karvaisista sääristä' mutta ehdin sen jo unohtaa... voi dääääääääääämn!! Sukista tulee mieleen syksy ja ruska. Onkohan mulla vuodenajat sekaisin??

mari said...

Valitettavasti en minäkään löytänyt yhtään karvaa tuosta säärestä vaikka tiirasin oikein isosta kuvasta. :-D
Sukka on oikein kaunis, harmi jos koko mättää. Mäkin sain VIHDOINKIN tuon samaisen kirjan ja olen jo katsonut samaista mallia sillä silmällä.

Tuulia said...

hanna: en ole massa-asiantuntija, mutta epäilisin, että massa kestää kosteutta ainakin vähän. Eli esimerkiksi höyryttämisen jälkeisen kosteuden, taikka pesun jälkeen kosteahkot (muttei litkamärät) sukat. Onnea kokeiluun!

arja: rohkeasti vaan mukaan!

MP: toi oli positiivinen yllätys, toi kirja. suosittelen kyllä :) Siinä on monta mallia missä on joku juju :)

riikkan: juu olen, näin jossain blogissa tommosen ja kokeilin huvikseni. Tuossa (jo puretussa) sukassa se jatkui vain kiilakavennusten verran, mutta vastaisuudessa taidan tehdä kiilakavennukset ja vahvistetun osuudenkin pidemmäksi.

katiija: noi on kyllä ihan ruskaväriset sukat! ;) (ja kauheen hankala väri kuvata, noiden sävy on paljon lämpimämpi oikeasti)

mari: :D juu, no.. mie purin sukan eikä mua harmita. Mieluummin teen uudelleen että saan hyvät! Ja malli on kiva, ei harmita senkään puolesta (mitään baijerilaisia en alkais neuloon uudelleen, ehkä purkaisin neuloessa tulleet mokat...) :)

joko said...

kivat värit langassa ja mallikin on kaunis.

villamokka said...

Äänestän säärtä sukkakuvauksen rekvisiitaksi. Syyt tulivat tuossa ylempänä jo esille.
Peilin avulla saa vähän helpommin otettua sukkakuvia. Ainakin jostain vinkkelistä.

Breien in Lansingerland said...

beautiful sock! I like the colour combination in this one, together with the pattern!

Sari said...

Ihanan väristä lankaa ja nätti sukka!