406. postaus

(otsikonkeksimishattu on hukassa.)

Lankalauantain hengessä näytän miekin uusia ostoksia. Tosin hankin nämä jo torstaina ;)

Olisin ostanut tätä lisääkin, mutta Elsebeth Lavold Silky Wool (65% villaa, 35% silkkiä, 50 g = 175 m) on tyyristä lankaa, ja tyydyin yhteen vyyhtiin, josta - jos langanhenget suovat (ts. jos lanka riittää) - tulee mulle pitsiset hansikkaat. Lanka näyttää karhealta, epätasaiselta, bukleemaiselta, mutta tuoksuu hurmaavalle ja on miellyttävän pehmeätä. Upea, ihana lanka, jossa on kauniit värit. Kuvassa väri on aika tumma, oikeasti kyseessä on kaunis tumma sammaleenvihreä, jossa seassa pieniä harmaanvihreitä pilkkuja.
elsebeth lavold silky wool

Alunperin lähin hakemaan viime kesänä tarjouksesta ostetulle Berroco Cotton Twistille paria. Ostin kaiken mitä hyllyssä oli, mutta se tuskin riittää nenäliinaa kummoisempaan riepaleeseen, joten päätin, että teen raitaneuleen kesäksi. Se raitalanka vain oli hakusessa. Minulla on Cotton Twistiä turkoosina 350 g ja kullankeltaisena 300 g, ja näille siis hain paria. Turkoosille ei kivaa paria löytynyt, ja kullankeltaisellekin hain ruskeata paria, mutta löysinkin melkein samanvärisen kultaisen langan - Classic Elite Yarnsin Flashin (100% merseroitu puuvilla, 50 g = n. 84 m). Ostin vain yhden vyyhdin kokeille, mutta soitin jo kauppaan ja varasin 4 vyyhtiä lisää. Yhteensä lankaa siis on 550 g ja siitä varmaan tulee ainakin T-paita. Langat ovat oikeasti melkein samanvärisiä, ja jos neulon esimerkiksi 2-2-raitaa, niiden värieroa ei varmasti edes huomaa. Tai ehkä teen pitsiosia toisella langalla ja paidan rungon toisella, en tiedä vielä. Onneksi kesään on vielä joitakin päiviä aikaa ;D
berroco cotton twist ja classic elite flash

Loppuun kuvasarja, joka saattaa niin sanotusti olla "point of no return". Kyselin irkissä, josko jossain olisi valmista ohjetta pyörönä neulottuun istutettuun hihaan. No, ohjetta ei ollut, mutta kuvia löytyi, ja aikani kerättyäni rohkeutta otin puikot käteen ja kokeilin ihan summassa itse. No, täysin kylmiltään en sentään lähtenyt liikkeelle - pieniä laskuhommia täytyi tehdä, mutta kuten neuleissa muutenkin, matematiikka on se yksinkertainen juttu, itse neulominen ja omiin kykyihin luottaminen oli paljon konstikkaampaa. Suurin ilo tuli siitä, että tämä onnistui heti ja mallikkaasti.

Kuvissa on neulottu pyöriön yläosa, ja mallitilkku esittää vain osaa paidan yläosasta, mutta idea käynee selväksi. Lyhyestä virsi kaunis: onnistuu, jopa voimakkaat istutukset (paremman termin puutteessa, tarkoitan siis voimakkaasti yläosastaan rypyttyvää pyöriötä) onnistuvat kauniisti. Tällaiset hihat teen raitapaitaan, joka etenee vääjäämättä. Kun saan vähän kokemusta tällaisten hihojen tekemisestä, roiskaisen jotakin tutoriaalia blogiin. Nyt näyttää jo siltä, että tuskin palaan takaisin hihojen tekemiseen erikseen, koska pyöriön ompelu vartalo-osaan on ylivoimainen inhokkini viimeistelyhommista.

Kuvat saa isommaksi klikkaamalla.
hihakokeilu 1 hihakokeilu 2 hihakokeilu 3

Oikein rauhallista pääsiäisen jatkoa kaikille :)

6 comments:

Altocumulus said...

Loistavaa! Surkeana ompelijana ja hihan istuttajan jään odottamaan ohjeita, Ullaan sitten kans. ;)

uhoava gnu said...

Suloinen hiha! Siinä on vähän tuollaista puhvia? Ihana - ohjetta odotellessa ;)

Totoro said...

Hihan istutus on inhokkilistalla täälläkin. Joko pitäisi ottaa itseni niskasta kiinni tai sitten neuloa vain liivejä ja huiveja.

Anonymous said...

Pidättelen hengitystä ton hihahomman suhteen. Nimittäin omani pissivät rankasti. Voiko tosiaan olla niin, että ongelmaan olisi ratkaisu?...:)

Ps. Kyselin joskus aikaisemmin Knitpicksin langoista. Tilasin niitä rohkeasti aikamoisen määrän!

Anonymous said...

Tuota hihanistutusta minäkin 'ihailin'! Pitäisi itsellekkin hommata tuollainen mallinukke, ovat vaan niin kauhean arvokkaita! :D

Anonymous said...

Kokeilin itse samaista tekniikkaa jokin aika sitten, kun tein kirjoneuletta, enkä halunnut tehdä hihojen pyöriöitä tasona. Sanoisin, että onnistui aika hyvin. Pyöriöstä tuli hieman korkea (en viitsinyt tarkistaa tiheyttä kunnolla...), mutta tuo sinun versiosi on kyllä hyvän näköinen. Oletko saanut rypytyksen aikaan niin, että olet kaventanut kerralla useamman silmukan?