Ringwood Gloves

Ringwood on pieni kaupunki Englannissa, tarkemmin sanottuna Hampshiressä, ja aikanaan kuuluisa neulotuista sukistaan. 1800-luvun puolivälistä lähtien aina 1950-luvun lopulle alueella neulottiin näitä erikoisia hanskoja, ja mallineule on saanut nimensä hansikkaiden ja alueen mukaan. Hanskojen neulominen loppui, kun tuontihanskat alkoivat olla edullisempia. (Rutt: History of Hand Knitting. Bush: Knitting Vintage Socks.)

Ruttin History of Hand Knitting -kirjassa on kuva (s. 193), joka sisältää ohjeen näihin hanskoihin. Ohje on sotienväliseltä ajalta. Ohje on sinänsä hyvin ylimalkainen, eikä näin modernin neulojan vinkkelistä lainkaan yksiselitteinen. Kenties neulojat yli 70 vuotta sitten eivät tarvinneet niin tarkkoja tietoja kuin me nykytikuttelijat ;) Ohje antaa puikkokoon (2,5 mm), mutta ei lainkaan lanka- tai neuletiheystietoja. Sormien silmukkamääriä ei anneta, vain pituus solmuina. Yksi solmu muodostuu mallineuleen 1. krs:ta (1 o, 1 n). Mallineule on 3 krs:n korkuinen, "solmu"krs:n jälkeen neulotaan 2 krs o. Sama mallineule on Nancy Bushin Knitting Vintage Socks-kirjan Gentleman's Half Hose-sukissa.

Luin Ruttin kirjan vastikään, ja Ringwood-hanskat jäivät kummittelemaan mieleen. Koska aikanaan käytetty lanka oli arvoitus, päätin käyttää annettua silmukkamäärää vinkkinä. Kämmenosan leveys on 40 s (tai 44 s), joten tiheyden pitäisi olla noin 20-22 s/10 cm, joka viittaisi verraten paksuun lankaan. (Esimerkiksi aiemmin tekemissäni harmaissa hanskoissa tiheys on noin 32 s/10 cm.) Puikkokoko vaikutti pienehköltä annettuun tiheyteen, mutta toisaalta minulla on isot kädet, ja kenties aiemmin kädet ovat olleet sirommat. Aikani lanka-asiaa pähkäiltyäni muistin erään käsinvärjäämäni perulaisen villalangan, jolle ei ole millään löytynyt käyttökohdetta ja joka on lähinnä jäänyt kokeiluihin ja ns. jämälankakäyttöön. Oikealla puikkokoolla sen tiheys saattaisi sattua sopivasti niin että saisin siitä hanskat.

3,25 mm:n bambut naftaliinista ja rohkeasti tikuttelemaan, tuumin. Jouduin poikkeamaan originaalista ohjeesta jonkin verran. Ilmeisesti mannermainen neuletyyli tuottaa korkeammat silmukat kuin ns. englantilainen tapa, josta syystä hanskoista olisi tullut hurjan pitkät ja kapeat, jos olisin noudattanut ohjetta kirjaimellisesti. Pienellä fiksauksella hanskoista tuli oikein kivat. Mallineuleen ansiosta ne ovat hyvin paksut ja lämpimät. Autolla ajoon ne tuskin soveltuvat, mutta lumen kolaukseen ja koiran ulkoilutukseen varmaan oikein hyvin.
ringwood gloves 3 ringwood gloves 2
ringwood gloves 1
Ringwood Gloves
malli: lähtökohdat W. Aylesin ohje Ruttin kirjassa, pieniä säätöjä käsialan takia.
koko: iso naisen/pieni miehen.
lanka: KnitPicks Bare worsted weight, 100% perulainen villa, n. 200 m/100 g, n. 88 g. Värjätty ensin Kool-Aidilla ja tekstiilivärillä, ja uudelleen Kool-Aidattu lämpimän punaruskeaksi.
puikot: 3,25 mm bambu.

9 comments:

Anonymous said...

Kauniit hanskat ja värjäys on erityisen onnistunut!

Anonymous said...

Tosi kauniin väriset tuossa sormikkaissa, ihan mun väriä!! ja pintaneulekin siinä on yksinkertaisen kaunis ja tyylikäs, kuin minullekin tehty! Hih!

Onko muuten sinun kirjassasi knitting in Estonia mitään kaavioita, esim. etnic from Russia kirjassa on?

Jos siin äon selkeitä kuvallisia kaavioita lapasiin, niin voisin sellaisen hommata, enkun kieli on sen verran huono, etten pärjää...

Johanna P

Tuulia said...

golden: kiitos :)

johanna p: tuohon tarkoitukseesi varmaan Knitting Marvelous Mittens on paras. Folk Knitting in Estonia on ehkä konstikas käytettävä, jos englanninkieli ei ollenkaan taivu.

Anonymous said...

Kauniit!
Nyt tuli ihan lapsuus mieleen ja se aika keväästä, kun räystäät jo tippuivat, mutta vielä oli lunta maassa. Mulla oli joskus 5-vuotiaana tollaset, mutta punaiset! Seuraavaksi keväisempi malli oli sitten se, jossa käden päällä oli peruspitsiraitaa, eli 3 o, lk, 2 o yhteen ja seuraavalla kerroksella lk ja 2 o yhteen vaihtoivat paikkaa. Ja jokainen reikäraita jatkui vielä sormen päälle. Ja ne olivat luonnonvalkoiset.
Heh, sait just aikaan nostalgia-aikamatkan... :-)

- ShamanCat

Tiina said...

Ai hitsi kun on kauniit! Harmi vaan, että ne ei sovi sulle ollenkaan, mutta onneksi minulla olisi niille käyttöä! :P

Tuulia said...

SC: musta toi mallineule on aika suosittu ollut senkin jälkeen, kun aika ajoi hanskojen käsinneulonnan ohi. Ainakin lastenneuleita kai tällä mallineuleella on tehty paljon :) Hauska aikamatkajuttu :)

tiinav: no kelien puolesta eivät sovi, koon kyllä ;D ja eiköhän näille löydy käyttöä, viimeistään kun ollaan taas kylmemmissä maisemissa :D

Sini said...

Kauniit hanskat! Langan väri ja pintaneule miellyttää silmää kovasti :)

Anonymous said...

Tosi tyylikkäät hanskat! Tulee ihan mieleen just sellaiset ajohanskat, joita hienot rouvat käyttivät kurvaillessaan avoautoillaan joskus 50-luvulla. Mallineule on toimivan näköinen.

Siniset Silmukat said...

Ah, mitkä sormikkaat! Tyylikkäät!